ALIVE 'N' KICKIN'

Vodič kroz koncerte do kraja godine

24.09.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Očekuju nas Macy Gray, The Wedding Present, Mick Harvey, NoMenasNo, Shame 69, Chrysta Bell, Paradise Lost, Gus Gus, Hot Chip, Tuxedomoon, Steve Vai, Lambchop, Nouvelle Vague, Mark Lanegan Band, Brit Floyd, Calexico, Atari Teenage Riot itd.

Listopad

4. 10. The Duke Ellington Orchestra (KD V. Lisinskog)
Jedan od najpoznatijih predstavnika jazza i glazbenik koji je zadužio svjetsku glazbenu baštinu s više od tisuću skladbi, iza sebe je 'ostavio' orkestar koji gotovo 40 godina izvodi njegova najbolja djela.

5. 10. Ensiferum, Amoral, Profane Omen (Pogon Jedinstvo)
Finski heroic folk metalci Ensiferum nakon odličnog nastupa na ovogodišnjem Metalfestu u Zadru, ponovno dolaze u Hrvatsku u sklopu turneje 'Bearers of The Sword Tour' na kojoj promoviraju svoj peti album 'Unsung Heroes'.

8. 10. The Wedding Present (NKC Park)
Svega pet mjeseci nakon prvog nastupa u Zagrebu, kultni britanski indie bend vraća se na 'mjesto zločina'. Osim pjesama s aktualnog albuma 'Valentina' The Wedding Present će proći kroz svoju, gotovo 30 godina dugu karijeru.

10. 10. Jerboe (ex Swans) (Palach, Rijeka)
Nakon razlaza s grupom The Swans, Jerboe je nastavila mračnim tonovima i u Rijeku stiže u sklopu europske turneje pod nazivom 'Intimate Indemnity'.

11. 10. Anathema, A Dog Called Ego (Pogon Jedinstvo)
Liverpoolska atmosferic rock grupa Anathema dolazi u Zagreb sklopu europske turneje na kojoj promovira svoj novi, vrlo hvaljeni album 'Weather Systems'.

13. 10. Chrysta Bell by David Lynch

Kantautorica i pjevačica dream pop benda Black Book Angel koja je 2006. 'kliknula' s Lynchem da bi nedugo potom zajedno snimili album 'This Train' koji je u cijelosti Lynch producirao i napisao svih 11 pjesama. Album svojim laganim i hipnotičkim ritmom te Chrystinim snenim i nezemaljskim vokalom nepogrešivo uvodi u ludi svijet Davida Lyncha. Muza kultnog redatelja pravi je mamac za dobar koncert.



15. 10. Gravenhurst (Močvara)
Engleski atmosferični alt rock bend predvođen multiinstrumentalistom i producentom Nickom Talbotom iz Bristola prvi put dolazi u Zagreb.

15. 10. Paradise Lost (Pogon Jedinstvo)
Doom gothic metal legende predstavljaju svoj novi album 'Tragic' s kojim se vraćaju u svoje najbolje dane.

15. 10. White Hills, Mamiffer, Menace Ruine (NKC Park)
Psihodelični space rock 21. stoljeća iz New Yorka koji je stvorio karizmatični Dave w. da bi mu se s vremenom pridružili Ego Sensation na basu i Lee Hinshaw na bubnjevima. Trojka koja razara.

16. 10. Gus Gus (Aquarius)
Elektronska plesna atrakcija s Islanda koja je ovoga ljeta oduševila posjetitelje Hartere, dolazi rasplesati Zagreb. Ove godine promoviraju album 'Arabian Horse' koji svojim zvukom savršeno spaja house zvuk 90-ih sa suvremenim zvucima Massive Attacka.


22. 10. Mick Harvey Band (NKC Park)
Pet godina od prethodnog nastupa u zagrebu, bivši član The Bad Seedsa dolazi predstaviti aktualni album 'Sketches From The Book Of The Dead'.

24. 10. Accept (Pogon Jedinstvo)
Jedan od najvećih njemačkih heavy metal bendova nastupit će u klubu Boogaloo u sklopu turneje kojom predstavlja novi album 'Stalingrad'. To je ujedno i njihov prvi nastup u Hrvatskoj u gotovo četiri desetljeća dugoj karijeri.

26. 10. Electronic Beats Festival (Zagrebački Velesajam – paviljon 9)
Hot Chip, Modeselektor, Woodkid, Dillon… Sve ljubitelje Elekctronic betsa zagrijat će za nastup ovih vrhunskih imena elektronske glazbe DJ Itch i DJ Pytzek, a s obzirom na to da je prošlogodišnje, prvo izdanje ovog festivala bilo rasprodano, nema sumnje da će se i ove godine tražiti karta više.

30. 10. Xiu Xiu (Tvornica kulture)
Američka avangardna pop grupa iz San Josea u Kaliforniji predvođena karizmatičnim Jamiejem Stewartom promovira najnoviji album 'Always'. Poznavatelji ove grupe kažu da 'Always' sačinjava pravu srž benda Xiu Xiu, jer spaja nedvojbeno mračan sadržaj s blistavim glazbenim elementima.

31. 10. Rock Circus Zagreb Halloween Party
Lord Bishop Rocks (USA), Guns'N'Destruction (H), Iron Cast Pinata (AUS) (Hard Place). Dovoljno za odličan provod uz vrhunske rock zvijezde.

31. 10. Japanese Gum, Go Dugong, Fofy (Tvornica kulture)
Japanese Gum je eksperimentalni/psihodelični bend iz Ženeve čiji zvuk obiluje odjecima, hipnotičkim vokalima, elektroničkim beatovima miksiranim sa slikovitim bubnjanjem i loopovima i teško ga je svrstati u bilo koju glazbenu kategoriju. Njihov sound je puno složeniji od obične svirke. Mnogi kritičari su rad benda opisali kao slobodnu glazbenu formu s elementima Jesusa i Mary Chain, Beach Boysa i rane kraut glazbe.


Studeni

2. 11. Tuxedomoon (Tvornica kulture)
Sa službenih 14 studijskih albuma i velikim brojem kompilacija i live snimaka, Tuxedomoon predstavljaju prave ikone eksperimentalne post punk scene i kao takvi postali su uzori i imali utjecaj na veliki broj današnjih bendova. U Zagrebu imaju kultni status.

4. 11. Caspisan (AKC Medika)
Sa tri studijska albuma i pet EP-a, ovaj instrumentalni post rock bend iz Massachuttesa nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Buka za prste polizati.

5. 11. Tides From Nebula (Močvara)
Poljski post rock bend iz Varšave koji su svojevremeno trebali nastupiti u Močvari zajedno s grupom God Is An Astronaut. Kako im to nije uspjelo, vraćaju dug samostalnim koncertom.

8. 11. Brit Floyd (Dom sportova)

Najveći i najbolji svjetski Pink Floyd tribute show, stiže u četvrtak, 8. studenog, u zagrebačku dvoranu Doma sportova u sklopu svoje svjetske turneje 'A Foot in The Door World Tour 2012'. Brit Floyd je proglašen za najbolji i najautentičniji Pink Floyd show od strane glazbenih kritičara koji su ih proglasili za pravu reinkarnaciju Pink Floyda i za najbolji tribute show općenito.

9. 11. Steve Vai, Beverly McClellan (Tvornica kulture)

Steve Vai je gitaristički virtuoz, vizionarski skladatelj i producent koji oblikuje savršen glazbeni zvuk beskrajne kreativnosti i tehničkog majstorstva. Svaki glazbeni zaljubljenik i rock fan zna tko je Steve Vai; zna za njegove revolucionarne tehnike sviranja i gotovo neizvedive spojeve nota u pjesme koje oduzimaju dah.


10. 11. Zechs Marquise, Fjodor (NKC Park)
Progresiv math rock bend iz El Pasa (Texas) koji čine braća Manfred Rodriguez Lopez, Marcel Rodriguez Lopez i Rikardo Rodriguez Lopez uz podršku Marcosa Smitha i Matthewa Wilksona.

14. 11. Secret Chiefs 3(USA), a.P.A.t.T. (GB) (Močvara)
SC3 je grupa Treya Spruenca, nekadašnjeg gitarista grupa Faith No More i Mr. Bungle. Svoju muziku opisuje kao mješavinu surf rocka, perzijske i arapske glazbe, death metala, filmske muzike i elektronike. Svaki put neka druga postava njegovom bendu i svaki put ludilo od nastupa. Da vam ne bi bilo dosadno samo uz Secret Chiefs 3, dolazi petorka iz Liverpoola, poznata po svom eksperimentalnom pristupu muzici i avangardnim multimedijalnim djelima. Strašno zanimljiva večer za sva osjetila.

14. 11. Why? (NKC Park)
Američka alternativna hip hop grupa koja miješa indie rock s američkim folkom. Prvi album zvao se 'Oaklandazulasylum'. Iza sebe imaju pet albuma od kojih je 'Mumps. Etc.' objavljen ove godine i koji će promovirati u NKC Parku.

20. 11. Lambchop (Tvornica kulture)
Ljubitelji americane, a pogotovo grupe Lambchop već su imali prilike doživjeti Lambchop u Zagrebu i nakon koncerta još dugo pričati o njemu. Ponovo dolaze u Zagreb, ali u misiji promoviranja aktualnog albuma 'Mr. M'. Koncert će biti sjedeći.

21. 11. Blood Red Shoes (Tvornica kulture)
Alternativni punk rock bendom iz Brigtona čiji glazbeni izričaj je puno bliži američkoj underground punk rock sceni nego britanskoj, a formirani zvuk iskazuje utjecaje bendova poput Babes in Toyland, Pixies, Fugazi i nadasve Sonic Youth.

24. 11. Nouvelle Vague (Tvornica kulture)
Stari poznanici iz Francuske kojima u Zagrebu nikada nije manjkalo publike zahvaljujući njihovim specifičnim obradama hitova iz 80-ih u bossa nova ritmu.


24. 11. Mark Lanegan Band (NKC Park)
Dovoljno je reći da je Lanegan na sceni od 1985., da je imao grupu Screaming Trees i da je surađivao s Kurtom Cobainom i Nirvanom, a bio je i član grupe Queens Of Stone Age s kojima je radio na njihovim ključnim albumima. U Zagreb dolazi u sklopu promotivne turneje albuma 'Blues Funearl'.

25. 11. Macy Gray (Tvornica kulture)
Američka r'n'b diva, soul pjevačica, autorica pjesama, producentica, glumica… Macy iza sebe ima preko 25 milijuna prodanih albuma te uspješnu glumačku karijeru u preko 30 filmova. U Zagreb stiže kako bi promovirala album 'Covered' na kojem je u svom specifičnom stilu, obradila pjesme indie i rock bendova (Radiohead, Arcade Fire, Eurythimcs, My Chemical Romance, Metallica…).

27. 11. Calexico (Tvornica kulture)
Još jedni velikani americane koji dolaze drugi put u hrvatsku metropolu. Ovoga puta kako bi promovirali kompilaciju 'Selections from Road Atlas'. Glazbeni stil Calexica mješavina je tradicionalne latinoameričke glazbe i countryja jugozapada SAD-a, kao i džeza pedesetih i šezdesetih te post-rocka devedesetih.


Prosinac

1. 12. Pozitivan koncert (Dom sportova)
Hladno pivo, Let3, Brkovi, One Piece Puzzle. Izuzetno jaka postava za ovogodišnji Pozitivni koncert i bendovi koji garantiraju odličan provod.

1. 12. Epic Industrialist Tour (Pogon Jedinstvo)
Fear factory, Devin Townsend Project i Sylosis. Svestrana legenda scene - Devin Townsend tvorac je bendova Strapping Young Land i The Devin Townsend Band, The Devin Townsend Project je složio četverodijelnu seriju albuma – 'Ki', 'Addicted', 'Deconstruction' i 'Ghost', a trenutno promovira svoj nadolazeći album – 'Epicloud'. Fear Factory su upravo izbacili album 'The Industrialist', gostovali u Zadru na MetalFestu te nastavili povratničku suradnju Dina Cazaresa i Burton C. Bella kao okosnice ovoga benda. Kao potpora na turneji gostovat će još jedno nadolazeće ime - britanski Sylosis.

4. 12. NoMeansNo (KSET)
Kultni hardcore post punk bend iz Kanade mora barem jednom godišnje posjetiti Zagreb ili barem Hrvatsku. Tko koji slučajem još nije, svakako neka bude prisutan u KSETU na koncertu ovih veličanstvenih Kanađana.

6. 12. Sham 69 (Pogon Jedinstvo)
Nije Sveti Nikola, ali jesu legendarni utemeljitelji punka koji prvi put dolaze u Zagreb podsjetiti nas kako je to biti panker punih 35 godina i kako je to izgledalo na početku kada su zajedno sa Sex Pistolsima, The Clash i Ramonesima stvarali punk.


10. 12. Ewert and Two Dragons (NKC Park)
Estonski indie bend poznat u baltičkim zemljama i dobrom dijelu Europe prvi put dolazi u Hrvatsku. Svakako treba provjeriti zašto su toliko popularni na Baltiku.

10. 2. Mission of Burma (NKC Park)
Bostonski post punk indie bend u Zagreb dolazi s friškim albumom 'Unsound' objavljenim u srpnju ove godine za etiketu Fire Records.

11. 12. The Tiger Lillies (?)
Nakon senzacionalnog nastupa u Kinu SC u siječnju 2011., londonski dark cabaret iz kojeg je više od 20 godina koncerata i života na kazališnim daskama, vraća se u Zagreb.

14. 12.Atari Teenage Riot(Tvornica kulture)
Slavni njemački anti-naci, anarhistički digitalni hardcore punk bend nakon što je prije par godina oduševio publiku na Harteri, dolazi napokon i u Zagreb.

17. 12. All we love we leave behind european tour 2012.
Converge (USA), Touche Amore (USA), A Strom of Light (USA) i The Secret (I). Tri američka hardcore punk benda uz podršku prijatelja iz Italije odlučili su se dobro provesti na turneji po Europi pa će usput svratiti i do Močvare.