U KINIMA: 'PIRANHA 3D'

Vodene nemani nude vrhunsku žanrovsku poslasticu

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 15.09.2010 09:49
  • Objavljeno 15.09.2010 u 00:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ljubitelji vodenih nemani bit će oduševljeni ovom posvetom žanru

Nakon 'Ralja' 1975. uslijedila je poplava filmova s temom podvodnih ubojica. Morski psi, hobotnice, barakude, aligatori i ostali dobili su svoju ulogu u raznim B-filmovima, pa tako i piranje. Godine 1978. pojavio se prvi dio, a tri godine kasnije drugi, i to pod redateljskom palicom Jamesa Camerona! Sve su to bili niskobudžetni filmovi niske kvalitete, stoga je zanimljivo pojavljivanje visokobudžetnog remakea danas kada je taj podžanr gotovo mrtav, a još zanimljivije su pozitivne kritike američke publike. Je li pozitivan odjek opravdan ili je pred nama još jedan zanemariv moderni horor?

Jezero Victoria mirno je područje, no tamo se svako ljeto okuplja mnoštvo mladih radi razuzdane zabave. Sve se mijenja iznenadnim potresom koji stvara pukotinu ispod jezera i oslobađa obitelj prahistorijskih piranja žednih krvi. Počinje borba čovjeka i davno zaboravljenih podvodnih ubojica.


Piranha 3D velika je posveta vodenim nemanima 80-ih godina i kao takva jako uspješna. Zapravo, da je film snimljen u tom razdoblju, danas bi sigurno uživao donekle kultni status. Gotovo svaki element B-filmova doveden je do namjerno ukusnog pretjerivanja - redatelj Alexandre Aja bez suzdržavanja nudi komične i izravne scene golotinje (uzmimo kao primjer goli podvodni balet!) koje se vrhunski povezuju s nasilnim (i isto tako pretjeranim) napadima prahistorijskih piranja. Moglo bi se reći da je 'Piranha 3D' crna komedija koliko se smije sama sebi, žanru i time istovremeno zabavlja publiku. Valja reći i da same piranje imaju osobnost i, zahvaljujući dobroj računalnoj animaciji, čine zaseban lik filma, stoga je gledatelju uvijek zabavno pratiti male monstrume u njihovim krvavim pohodima. Naravno, ne nude istu razinu osobnosti kao, recimo, gremlini, ali za ovaj podžanr horora svakako su dobar karakter.

Ali film ima i mnoge probleme koji ga drže podalje od modernog klasika žanra. Centriranjem radnje oko dva mlada lika, film često ponavlja mane modernih američkih horora u kojima likovi ne nude neku specifičnost ili veliku osobnost. Ovdje je to velik problem jer oni zasjenjuju starije glumačke goste, kao što je Christopher Lloyd u ulozi lokalnog znalca riba. Takve pojave nude izrazitu zanimljivost i žalosno je što im minutaža nije veća. Scene s mladim protagonistima često onemogućuju dinamiku filma, a sve bi znatno bolje teklo da su Christopher Lloyd ili Elisabeth Shue imali jaču ulogu u radnji. Završnica, iako namjerno otvorena za nastavak, ne nudi dovoljno spektakularni epilog kakav se očekuje s obzirom na ostatak. To jednostavno nije efikasno riješeno, ali bez obzira na te slabije točke, zabava i smijeh su garantirani.

Ljubitelji klasičnog starog horora ispunjenog ubojitim morskim nemanima uživat će u 'Piranji 3D'. Film je prigrlio žanrovske mane i nastoji ih eksponirati na najzabavniji mogući način, iskreno i bez forsiranih skretanja u teme koje ovdje ne pripadaju. Ostatak publike vjerojatno neće oduševiti, ali uostalom, poster filma jasno govori što se može očekivati i možemo reći da to jako dobro čini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi