U KINIMA: 'VJENČANJE ZA PAMĆENJE'

Vjenčanje na drugačiji način

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 19.10.2012 11:45
  • Objavljeno 19.10.2012 u 11:45
Vjenčanje za pamćenje

Vjenčanje za pamćenje

Izvor: tportal.hr / Autor: blitz-cinestar

Solidna engleska romantična komedija koja ne pruža ništa više od očekivanoga

Nakon brojnih holivudskih produkcija u naša kina stigao je i engleski film, romantična komedija 'Vjenčanje za pamćenje' pod redateljskom palicom Nigela Colea, možda najpoznatijeg po filmu 'Djevojke s duplerice' iz 2003. Za publiku izvan Engleske taj uradak možda nije interesantan, prvenstveno zbog nepoznatih glumačkih imena koja, doduše, u Engleskoj uživaju popularnost. Pitanje je zapravo može li ta romantična komedija ponuditi nešto svježe ili će biti samo replika bezbroj slabih holivudskih uradaka?

'Vjenčanje za pamćenje' solidna je komedija unutar romantičnoga žanra, ali krije dosta problema i ne uspijeva dosegnuti mogući potencijal. Predstavljen u stilu 'pronađenog dokumentarca', inače popularnog u modernom žanru horora, film vizualno donosi svježinu, što je iznenađujuće s obzirom da taj stil obično donosi isključivo frustraciju. Zapravo, način snimanja uopće nije problem, već, nažalost, scenarij i često iznimno slabe dosjetke koje, uostalom, za iskusne pratitelje žanra mogu biti itekako predvidljive. Motivi likova, njihove pozadinske priče i, konačno, način ponašanja već su bezbroj puta viđeni u sličnim filmovima, ali pohvalno je to što usprkos nedostatku prave domišljate komedije film uspijeva biti gledljiv i zabavan. Glavni razlog tome je dobra dinamika, jer scenarij kontinuirano prolazi kroz veliku količinu šala pa tako garantira barem jednu dobru pored nekoliko loših, uz brz dijalog i sjajne nastupe svih uključenih. Upravo glumci predstavljaju spas za uradak koji bi inače odmah propao, jer su gotovo svi sjajni i karizmatični, dokazujući da engleska gluma još uvijek pruža zavidan nivo talenta, čak i kada su im filmovi izgubili na šarmu. Naime, engleski humor ovdje je zasjenjen znatnim utjecajem tipičnih holivudskih gluposti, što je doduše vidljivo u mnogim modernim engleskim produkcijama pa više nije ni iznenađujuće. No barem cjelokupan dojam ne ostavlja 'prljavi' holivudski okus u ustima (ili očima), pa ipak imamo komediju koja uspijeva pružiti nešto 'drugačije', koliko god toga bilo malo.

Zaključno, 'Vjenčanje za pamćenje' solidna je romantična komedija, pogotovo za ljubitelje žanra, ali ne pruža mnogo za ostale kojima ovakve teme predstavljaju gnjavažu. Scenariju nedostaje originalnosti i uistinu dobroga humora da bi se film odvojio od 'ostatka', a sjajni glumci mogu samo donekle nositi cjelokupni film dok gledatelj ne shvati da je sve to već negdje drugdje gledao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi