U KINIMA 'MARTOVSKE IDE'

Visoka politika - tiha patnja Georgea Clooneyja

27.01.2012 u 07:41

Bionic
Reading

Novi film u režiji Georgea Clooneyja 'Martovske ide' nastavak je propitivanja njegove, čini se, omiljene filmske teme - licemjerja visoke politike

Baš kao i u visokostiliziranome 'Laku noć, i sretno' i u novom filmu Clooney raskrinkava besramnost političkih elita koje, prema njegovoj interpretaciji, ni ne pokušavaju biti u službi javnosti i općeg dobra, nego su same sebi svrha.

Politika je prljav posao i nijednom političaru ne može se vjerovati, poručuje nam Clooney ilustrirajući svoju tezu pričom o slatkorječivom guverneru Mikeu Morrisu (tumači ga sam Clooney) koji govori jedno, radi drugo, a misli treće. Dok promovira napredne političke ideje o važnosti ekologije i pravedne distribucije bogatstva, njegova djela duboko su nemoralna i sebična. Glavni junak filma, pak, inteligentni, obrazovani i naivno idealistični Stephen Meyers, Morrisov je spin doktor čije se sve životne iluzije (a s njima i zacrtani profesionalni uzusi) sruše kad shvati da u tom svijetu nitko nije
nevin. Ucjena, laži, prevare i manipulacije sastavni su dio političke igre, a Stephen će morati izabrati između vlastitih moralnih principa i karijere.

Baveći se isključivo političarima lijeve, demokratske opcije, Clooney kao da nam tumači kako su, bez obzira na stavove koje deklarativno zastupaju,  svi političari isti, i lijevi i oni desni.

Clooney u filmu niže motive poput neprincipijelnih koalicija, predizbornih nagodbi, ucjena i drugih muljaža i spinova, univerzalnih političkih tema koje su nam poznate iz recentne predizborne kampanje i kod nas i u susjedstvu. Epizoda u kojoj oba kandidata pregovaraju s trećim, inače 'mrskim neprijateljem', pokušavajući ga pridobiti na svoju stranu, vrlo je vjerojatno jedan od mogućih scenarija zahvaljujući kojima je npr. Janez Janša vjerojatni novi mandatar slovenske vlade, a predizborna koalicija Kerumove Hrvatske građanske stranke i HDZ-a tipični primjer onakve neprincipijelne koalicije o kakvoj Clooney progovara.

Iako je izostala dubinska karakterizacija likova, ono što Clooneyja zaokuplja je sama suština politike, a ne oni koji se njome bave. Oni su ionako beskrupulozni, nemoralni i ljigavi, kao da poručuje redatelj. A sama politika, po nemu je, jednako tako amoralna, neiskrena, isprazna i služi isključivo sebi samoj.

'Martovske ide' dojmljiva su politička drama s vrlo dobrom glumačkom ekipom koju predvodi novi holivudski zavodnik, Ryan Gosling u ulozi Stephena Mayersa, a čine je još i Clooney te standardno dobri Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti i Marisa Tomei

Film je osvojio nominaciju za Oscar za najbolju scenarističku adaptaciju.