4. AVVANTURA FESTIVAL FILMFORUMZADAR

'Veliki meštar' Wong Kar-waija otvara festival

10.08.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Od 24. do 31. kolovoza u Zadru će se okupiti ljubitelji i profesionalci iz svijeta filma i cijeli tjedan uživati u zanimljivim filmskim druženjima i naslovima: od novih arthouse filmova, prvijenaca, dokumentaraca, kratkih filmova do mainstream naslova

Filmove glavnoga programa, u koji ulaze europske koprodukcije, ocjenjuje renomirani međunarodni stručni žiri u sastavu: Arta Dobroshi, Krzysztof Zanussi, Shigeru Umebayashi, Dean Šoša i Christian Jeune.

Festival otvara hrvatska premijera filma 'The Grandmaster' ('Veliki meštar') dugo očekivanog povijesno-borilačkog spektakla koji je otvorio ovogodišnji Berlinale. Film kultnoga filmaša, jedan od najiščekivanijih ovogodišnjih naslova s mnoštvom najistaknutijih istočnoazijskih zvijezda, govori o životu slavnog učitelja borilačkih vještina Yipa Mana. Na zadarskom Forumu prikazuje se uz glazbu i prisustvo sjajnoga japanskog skladatelja (Shigeru Umebayashi).

U kinu na otvorenom (rimski Forum), ove se godine prikazuju filmovi izvan konkurencije među kojima će najšira publika svakako pronaći nešto za sebe. Poput Linklaterovog hita 'Prije ponoći' (Before midnight) s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy u glavnim ulogama koji su odavno osvojili gledatelje s prethodna dva filma iz trilogije: mnogi se sjećaju 'Prije svitanja' i 'Prije sumraka'.

Kada je 'Like father like son' japanskog redatelja Hirokazu Kore-eda prikazan ove godine u glavnome programu canneskoga festivala publika je sjajno primila film, pa se nadamo takvoj reakciji i kod zadarske publike.

Osim romantike, akcije i smijeha na Forumu će biti i spoja bluegrass glazbe i teških životnih situacija u festivalskom hitu 'Broken circle breakdown' belgijskog redatelja Felixa Van Groeningena. Film doživljava velike uspjehe kod publike širom svijeta i zbog toga je ovjenčan brojnim nagradama.

Tu je i zadarski 'Mali div', dugo očekivani film ponajprije za zadarsku publiku. Režirao ga je Igor Goić, u potpunosti je sniman na zadarskim lokacijama, sa zadarskom ekipom, pa je Forum pravo mjesto za njegovo prikazivanje.

I ove godine Avvantura festival Filmforumzadar okrenut je mladim redateljima, pa u sekciji Prvi i drugi film donosi naslove poput: 'Hide your smiling faces' koji je režirao, montirao i za njega napisao scenarij Daniel Patrick Carbone. Priča je to o emocijama dvojice braće koja je bila jedan od vrhunaca ovogodišnjeg Tribeca festivala.

'Compliance' Craiga Zobela baziran je na stvarnom događaju o sociopatu koji upućuje lažne pozive u fast food restoran, triler koji kritizira konzumerizam suvremenog društva. 'Villegas' argentinskog redatelja Gonzala Tobala zanimljivi je road movie o susretu jedne obitelji, prati vrlo različite rođake iz Buenos Airesa koji su prešli 30-u, a odlaze na pogreb svome djedu u Villegas.

Sekciju Prvi i drugi film očekuje i online inačica festivala na tportalu. To konkretno znači uistinu revolucionarni iskorak jer će zaljubljenici u film ove jeseni imati priliku besplatno gledati debitantske filmove autora iz cijeloga svijeta.

Glavni program okrenut koprodukcijama odvija se u novoj dvorani Kazališta lutaka. 'Silent ones', nizozemsko-mađarska koprodukcija debitantskoga filma redateljice Ricky Rijneke priča je o tihim ljudima na rubu zapadnoga društva koji su za većinu nas neupadljivi.

'Soldate Jeannette' Austrijanca Daniela Hoesela dobitnik je glavne nagrade roterdamskoga festivala 2013. Vodi nas u art filmove 60-ih, baveći se ponajprije formom, ne toliko pričanjem priče. Film je snimljen bez scenarija, s minimalnim budžetom i glumačkom improvizacijom.

'Tango Libre' belgijskog redatelja Frederica Fontayna premijerno je prikazan 2012. na venecijanskom filmskom festivalu. Sjajno glumljena drama kroz ritmove strastvenoga tanga, a ovdje se pleše u zatvoru, ocrtava kompliciranu mrežu ljudskih odnosa. Za jednom ženom čeznu tri muškarca...

'Epizoda u životu berača željeza' Danisa Tanovića dobitnik je ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda u Berlinu. Stvarna priča o diskriminaciji 'Obrana i zaštita' ovjenčana brojnim Arenama u Puli 2013, apsolutni festivalski pobjednik, redatelja Bobe Jelčića govori o bosanskoj poslijeratnoj traumi.

'Floating skycrapes' poljskog redatelja Tomasza Wasiliewskoga dobitnik je Kristalnoga globusa iz Karlovyh Vary za seksualno provokativnu dramu gay tematike.

Avvantura festival Filmforum Zadar, u raznim sekcijama, prikazuje i dokumentarne filmove. Nakon sarajevskoga festivala, kao hrvatska premijera, u Zadar stiže 'Okupacija u 27 slika' redatelja Pave Marinkovića o kontroverznome redatelju Lordanu Zafranoviću

'U braku sa švicarcem' Arsena Oremovića
donosi svjedočanstva žrtava omraženoga kredita koji je razorio mnoge domove i donio neimaštinu.

Portret velikog umjetnika donosi nam 'Austrija zemlja partner' ovogodišnjeg festivala. 'Michael H. Profesija: redatelj' Yvesa Montmayeura u briljantnom dokumentarnom portretu otkriva i onu opuštenu stranu velikog filmaša koji će svoj uspjeh opisati riječima 'Sada dobivam bolji komad mesa u mesnici'.

'Google and the World Brain' postavlja upitnik pred megaprojekt skeniranja svjetske pisane riječi i stvaranja velike digitalne knjižnice dostupne svima.

U Zadru se natječu i kratki filmovi, pa u suradnji s Europskom filmskom akademijom (EFA) prikazuju najbolje europske kratke filmove godine, a u suradnji s austrijskim ministarstvom vanjskih poslova i Austrijskom filmskom akademijom festival donosi najbolje austrijske kratke filmove.

U programu 'Klasici na Jadranu' slijedi retrospektiva renomiranog francuskog redatelja i estetičara Roberta Bressona (1901-1999).

Festival organizira i razne radionice i masterclassove, pa u suradnji s HFS-om ugošćuje jednog od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma Nedeljka Dragića, redatelja nagrađivanog 'Tup-tupa' koji je 60-ih bio u užem izboru za Oscara, tvorca slavnog Zagija. Na radionicu ovog sjajnog crtača mogu se prijavljivati svi zainteresirani.

Kao festival okrenut koprodukciji, izvan konkurencije, donosi također zanimljive naslove kao što su 'Košnice', film redatelja Ivana Kelave

Tjedan prije nego se uključe projektori i postave filmska platna na zadarske lokacije Avvantura dovodi Documentary Campus Masterschool s 50-ak sudionika iz cijeloga svijeta koji razvijaju selektirane projekte uz podršku velikih kuća kao što su: BBC, Discovery Channel, History Channel, ORF, France TV, Spigel TV, ZDF, Sky Vision i mnogi drugi. Campus se zatvara pitchingom i industrijskim eventom.

Croatia Goes Cross-Media
domaći je pak trodnevni intenzivni program u organizaciji filmske produkcije Aning d.o.o. u kojem polaznici imaju priliku skupiti znanje i informacije od vodećih svjetskih stručnjaka s rastućeg područja cross-media kojima zadarski festival posvećuje pozornost od samoga početka.

Spoj filma i kuhinje dolazi u obliku u tematske večeri 'In the mood for love', a na programu su i koncerti te izložbe.

Kompletni festivalski program bit će objavljen početkom kolovoza.