SC OD 10. DO 12. LISTOPADA

Velesajam kulture i dobrog provoda

07.10.2013 u 10:46

Bionic
Reading

Jubilarni 10. Velesajam kulture održat će se u Studentskom centru, Savska 25, od 10. do 12. listopada. Ulaz na sve programe je besplatan, a kao i proteklih devet godina, ima i dobrih koncerata

U tri festivalska dana održat će se 11 radionica, 5 predavanja te okruglih stolova, 3 koncerta, 2 DJ večeri, jedna modna revija, jedna predstava za djecu, jedna književna večer te Dani otvorenog ateljea, u sklopu kojeg će se predstaviti niz mladih kreativaca.

Za zabavni dio festivala zaduženi su odlični bendovi ST!llness, Big Strip Gorila i Mario Rašić bend te dva programa, KSET CAFFE i Trip To Zion. Tu je i književna večer na kojoj će dva salona Kulture promjene, Književni i Muzički, udružiti snage i publiku dovesti u stanje potpune nekontrole. Svojim će se nastupom Mario Rašić bend pridružiti Književnoj večeri te čitanju poezije i proze hrvatskih autora mlađe generacije. Književnu čast u ovom kulturnjačkom pripetavanju branit će: Srđan Sandić, Aleksandar HutKono i nakon tri godine šutnje Marija Andrijašević, a na tankoj granici između dvije vatre borit će se Mirela Priselac Remi. Ovogodišnji Velesajam kulture napravljen je u suradnji s udrugom PMS!

Četvrtak 10. listopada

Mario Rašić ubraja se među najbolje hrvatske basiste i trenutno je član jednog od najpopularnijih rock bendova u državi - Majki s kojima je osvojio šest Porina. Godine 2012. objavljuje instrumentalni jazz album 'Milje' na kojem se mogu čuti primjese funka, rocka i sevdaha, a upravo taj album Muzika.hr uvrštava među najbolja izdanja prošle godine.

Petak 11. listopada
Svima itekako dobro znani ST!llness sviraju 'TribalRootsRockJungle Hop s elementima psihodelije i kontrolirane buke'. ST!llness pleme čini devet ljudi u pokretu i deseti, sveprisutni član. Poruka koju odašilje ovaj bend se tiče 'svih tema iz svijesti i nesvijesti društva i jedinke; od fizičkih i psiholoških podražaja putem percepcije do emocionalnih i filozofijskih izljeva iznutra. Sve navedeno u vremenu i prostoru sada i ovdje.'


Trip to Zion kolektiv nastao je spontanim udruživanjem grupe mladih entuzijasta u ožujku 2005. godine s ciljem promoviranja DJ i Soundsystem kulture te bendova iz domene bass glazbe i srodnih pravaca (dubstep, drum'n'bass, jungle, reggae, dub, breakbeat, psytrance...). Tijekom osam godina postojanja ugostili su gotovo sve eminentne izvođače s hrvatske scene, kao i šaroliku lepezu aktualnih svjetskih izvođača poput Dub Incorporation, Ez3kiel, Benny Page, Alpha& Omega, Soom T, OnDubGround, Interlope, Braintheft, T_!, TsunamiWazahari, PsychedelicOrchestra, ShahDJs, DJ Bonz, L33, Paul Fox &Jonah Dan te mnogobrojna druga gostovanja iz regije i inozemstva.

Subota, 12. listopada
Big Strip Gorila nastao je 2010. (ako je vjerovati riječima članova benda) u zagrebačkom zoološkom vrtu. Jezgru benda čine Marko Jankek (vokal/ritam gitara), Mate Palestrina Mazić (solo gitara/prateći vokal) i Mateo Patekar (bubnjevi). Iza sebe imaju jedno studijsko izdanje u obliku kratkog EP-a i mnoštvo odsviranih koncerata po klubovima i festivalima diljem zemlje (Mars Moon Fest, Emergenza, Ferragosto Jam5, Demo Fest Banja Luka, Terraneo…). Svoj žanr jednostavno nazivaju 'zoorock'.
I na 10. Velesajmu kulture s prijateljima iz KSET-a pripremamo tradicionalan tulum i plesaonicu KSET CAFFE. Lokacija nije KSET nego Teatar&TD. Ponesite dobro raspoloženje i očekujte gomilu pop i rock hitova 80-ih, 90-ih i 00-ih!

Raspored događanja potražite na www.sczg.unizg.hr i na Facebook stranici Kulture promjene SC-a.