U KINIMA: 'NEKA BOLJI POBIJEDI'

Uz Reese Whiterspoon zabava je zajamčena

29.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Liječite li se od februarske depresije i overdosea ljubavnih tema izazvanih Valentinovim, a niste raspoloženi ni za velike drame – već za kvalitetnu zabavu, slobodno pogledajte 'Neka bolji pobijedi' ('This Means War') McG-ja, inače autora nadasve zabavnog filmskog serijala 'Charliejevi anđeli'

Već i sam naslov sugerira pobjedničku formulu: dva frajera se natječu, i to – naravno - oko jedne žene, što je već seksi po sebi, a ako fatalku pritom glumi Reese Whiterspoon, zabava bi trebala biti zajamčena. I to podjednako za žene, kao i za muškarce – jer Reese je tip glumice s kojom se i žene rado identificiraju. Ukratko, riječ je o dva dugogodišnja prijatelja, agenta CIA-e, FDR-u i Tuckeru, koji, a da jedno vrijeme toga uopće nisu svjesni, održavaju vezu s istom ženom – Lauren (Reese Whiterspoon). Dok je FDR 'nacrtani' zavodnik, a igra ga Chris Pine, Hardy je ipak ozbiljniji dečko, koji se sasvim solidno brine i za sinčića iz svježe razvrgnutog braka. Sama Lauren svjesna je da se igra s vatrom izlazeći s dva frajera istovremeno, što se napokon i dogodi, kada FDR sazna da mu je konkurent baš Hardy. Tog trenutka započinje bespoštedni rat, u kojem dečki privremeno zanemare i svoje prijateljstvo, a mogli bi zakazati i na poslu, što je dodatni problem.

Glumačka ekipa ove solidne akcijske komedije dosta je zanimljiva: Reese Whiterspoon prvi put igra u ovom žanru, a Chris Pine se izvrsno snašao nakon inicijalne popularnosti nakon uloge James T. Kirka u novoj verziji 'Zvjezdanih staza', dok smo britanskog glumca Toma Hardyja nedavno gledali i u sjajnom špijunskom trileru 'Dečko, dama, kralj, špijun'. Neka ostane iznenađenje kako se ovaj seksi ljubavni trokut na kraju riješi, no prava zabava pripada središnjem dijelu filma jer dečki koriste najnapredniju tehnološku-špijunsku opremu da bi slijedili Lauren 24 sata dnevno, a pritom naravno gledaju i jedan drugog – dok su na dateovima s lijepom plavušom. No upravo u ovom dijelu priča malkice i puca: prvo, gledatelj se ne može oteti dojmu da su muškarci jedan drugom zanimljiviji od žene oko koje se (kao) natječu – što je samo po sebi sasvim OK – samo 'službeno' nije tema ovog filma. Drugo, voajerski moment promatranja tuđeg pokušaja seksanja također zaziva malo opasnije mogućnosti, koje se naravno ne događaju, već gledamo blesaste trikove i zamke koje jedan drugom postavljaju ne bi li pokvarili potencijalni seks s Lauren. I pritom se te napete scene zbivaju u stanovima – kako odlično primjećuje Roger Ebert – koji više podsjećaju na milijunaške interijere, negoli na 'gajbe' koje si mogu priuštiti špijunski operativci. Malo pozitivno iznenađenje filma je izvrsna Chelsea Handler, koja igra Trish, Laureninu prijateljicu, kojoj se ova stalno povjerava, dok Trish neviđeno sočno opisuje odnose žena i muškaraca, no stvarni joj je život ipak slabija strana pa zato stalno Lauren daje 'luzerske' savjete.

I na kraju, Reese Whigterspoon može biti smiješna, slatka i ljupka, pa i prava dramska heroina ('Hod po liniji'), ali baš nikako ne može biti seksi boginja, jer to jednostavno nije. No svim zamjerkama usprkos, 'Neka bolji pobijedi' vrvi zabavnim gegovima i dijalozima pa ako se odlučite na gledanje, nećete se osjećati prevarenima.