KREŠIMIR SUČEVIĆ MEĐERAL

Upoznajte novog lovca u Potjeri

01.04.2016 u 12:28

Bionic
Reading

U 'Potjeru' ovog četvrtka 31. ožujka stiže novi lovac. Morani Zibar i Deanu Kotigi pridružit će se uspješni kvizaš Krešimir Sučević Međeral, koji je sudjelovao kao natjecatelj u HRT-ovim kvizovima, a gledali smo ga i u kvizu 'Tog se nitko nije sjetio'. Ispričao nam je koliko će mu to iskustvo pomoći u 'Potjeri' te hoće li mu biti opterećenje to što će ga uspoređivati s Mirkom Miočićem, lovcem koji je iz popularnog kviza otišao zbog bolesti

Kako vam se sviđa koncept 'Potjere'? Sigurno ju redovito pratite - kako objašnjavate popularnost tog kviza?
Sviđa mi se to što je riječ o dinamičnom kvizu u kojem postoji interakcija kako među igračima tako i s lovcem, to što se brzo izmjenjuju pitanja te što nema dugotrajnih praznih hodova kada natjecatelj razmišlja o odgovoru - to smo znali viđati u ranijim televizijskim kvizovima, a vrlo je netelevizično. To je svakako i jedan od razloga popularnosti. Drugi je nažalost onaj oportunistički; svjedoci smo toga da ima mnogo natjecatelja koji doživljavaju 'Potjeru' kao svojevrsnu vožnju u zavjetrini do novčanog dobitka, tj. žele se prošvercati u završnu potjeru nadajući se da će netko drugi odraditi posao za njih, a potom će oni uzeti svoj udio u dobitku. Sve je to ljudski, a je li i moralno - neka čitatelji prosude sami.

Široj javnosti postali ste poznati sudjelovanjem u kvizu 'Tog se nitko nije sjetio', no on nažalost nije opstao na RTL-u. Hoće li vam to iskustvo pomoći u nastupima u 'Potjeri'?
Možda je malo nesretno odabrana sintagma 'nije opstao'. Bila je riječ o formatu koji zbog specifičnog oblika pitanja ima svoja ograničenja, pogotovo u Hrvatskoj. Britancima je lako jer oni imaju tradiciju almanaha i kojekakvih popisa, a kod nas su se pitanja uglavnom morala prilagođavati domaćim potrebama i znanjima. Iskustvo rada na tom kvizu može mi jedino pomoći što se tiče opuštenosti pred kamerama, ali ni dosada nisam s time imao osobitih problema. Što se ostalih stvari tiče, moja je uloga ovdje i tamo upravo suprotna - dok sam tamo pomagao natjecateljima, ovdje sam im protivnik.

U 'Potjeru' stižete kao zamjena za Mirka Miočića, lovca kojeg je od popularnog kviza, nadamo se privremeno, udaljila bolest. Kakav je to osjećaj kad znate da ćete zamijeniti vjerojatno najpoznatijeg i najpopularnijeg kvizaša u Hrvatskoj?
Ne, u 'Potjeru' ne stižem kao zamjena za Mirka jer je HRT ionako planirao od jeseni uvrstiti četvrtog lovca, kao svojevrsno osvježenje, a Mirka njegovo mjesto u kvizu čeka čim se oporavi. Dakle i kad se Mirko vrati, osim ako nešto opasno ne 'zglajzam', trebao bih ostati u lovačkoj ekipi. Što se tiče pitanja kakav je osjećaj, ne vidim osobitog smisla u njemu i ne opterećujem se time hoće li me netko uspoređivati s Mirkom, već smatram da sam dovoljno svoj i prepoznatljiv da me se doživljava prvenstveno kao Krešimira Sučevića Međerala, a ne kao 'onog tipa koji mijenja Mirka'.

S obzirom na to da ste i Morana i Dean i vi društvenjačkog usmjerenja, znači li to da će natjecateljima s podlogom u prirodnim znanostima možda biti malo lakše u 'Potjeri'?
U dosadašnjem praćenju 'Potjere' nisam primijetio, što se tiče pitanja iz prirodnih znanosti, ništa što ne ulazi u srednjoškolsko znanje iz tih područja. Osim toga, formalno obrazovanje ne mora nužno implicirati ni dominaciju u tom području ni fah-idiotizam. Dean je recimo prvostupnik povijesti pa je imao promašaja na povijesnim pitanjima, a istovremeno je jak iz područja likovnih umjetnosti iako nije studirao povijest umjetnosti. Uostalom, i Mirko je po vokaciji, kao nesvršeni student prava, društvenjak, ali to ga nije hendikepiralo u prirodnjačkim pitanjima.