BIGAS LUNA

Umro redatelj slavnog filma 'Šunka, šunka'

06.04.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Slavni španjolski redatelj Bigas Luna, koji je svjetskoj kinematografiji predstavio glumce poput Javiera Bardema i Penelope Cruz, umro je od raka u 67. godini, objavili su španjolski mediji u subotu

Bigas Luna najpoznatiji je po svojoj iberijskoj filmskoj trilogiji ('Šunka, šunka', 'Zlatna muda', 'Grudi i mjesec') koju je snimio od 1992. do 1994. godine. Za 'Šunku, šunku', film u kojem je debitirala Penelope Cruz, osvojio je srebrnog lava na festivalu u Veneciji.

Taj svestrani katalonski umjetnik, arhitekt, slikar i dizajner, te jedan od najpoznatijih europskih redatelja, prije dvije je godine gostovao na zadarskom filmskom festivalu.

Luna je umro u svom domu u Tarragoni u krugu obitelji, supruge i triju kćeri.


Luna je otkrio glumačke zvijezde poput Penelope Cruz, Javiera Bardema, Jordija Molle Ariadne Gil i brojne druge. Kritičari tvrde da je imao pravi 'radar' za zvijezde u usponu. 'Svoju filmsku karijeru dugujem Bigasu Luni', rekao je Bardem u intervjuu 2001. Osim na filmu 'Šunka, šunka' surađivali su i na filmovima 'Las edades de Lulu' (1990.) i 'Macho' (1993.)

Među posljednjim filmovima koje je snimio su 'Yo soy la Juani' (2006.) i 'Di Di Hollywood' (2010.). Španjolski list El Pais prenosi kako unatoč bolesti nije prestajao raditi. Smrt ga je prekinula u filmskoj adaptaciji romana znanstvene fantastike 'Mecanoscrito del segundo origen' prema književnom predlošku Manuela de Pedrole.