ODLAZAK LEGENDARNOG KANTAUTORA

Umro je Tomaž Pengov

11.02.2014 u 10:15

Bionic
Reading

Izuzetno cijenjeni slovenski kantautor, gitarist i pjesnik Tomaž Pengov umro je danas u 65. godini života. Osim po prekrasnom glasu i stilu nalik ranom Leonardu Cohenu, Pengov će ostati upamćen kao jedan od prvih jugoslavenskih kantautora

Glazbenu karijeru počeo je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, prijevodima i izvedbama pjesama Boba Dylana, Leonarda Cohena, Donovana i drugih. Prvi autorski album 'Odputovanja' snimio je 1973. i osvojio svojim glasom i pjesmama tadašnju Jugoslaviju. Unatoč popularnosti, Pengov je prvi sljedeći album objavio tek 1988., a do smrti još svega tri studijska albuma i jedan EP. Mnogi njegov debi album 'Odputovanja' smatraju jednim od najljepših i najiskrenijih kantautorskih albuma objavljenih u bivšoj Jugoslaviji. Slovenski Cohen, kako su ga od milja zvali, uz akustičnu gitaru svirao je i lutnju, a jednako je bio cijenjen i kao pjesnik. Svirao je i surađivao s grupama Salamander i Mladi levi.

Nakon albuma 'Rimska cesta' (1992.) i 'Biti tu' (1995.) Pengov je 2011. objavio posljednje studijsko izdanje 'Dreva in zvezda' – audio knjigu na kojoj je recitirao svoje pjesme.