FILMSKO LJETO

Umjesto na plažu, krenite na filmske festivale

04.07.2011 u 07:37

Bionic
Reading

Nemate love za ljetovanje, a i niste ljubitelji izležavanja na plaži? Volite film? I hladovinu?

Onda se rashladite u mraku kinodvorana jer i ovo ljeto poprilično će ih puno ostati u pogonu. U SAD-u, ljeto je udarna sezona za hitove u multipleksima; u Hrvatskoj i susjednim nam zemljama, ljeto je savršeno vrijeme za festivalsku sezonu.

Neki su od velikih festivala već prošli, neki su se prebacili na jesen, ali među onima koji vas u Hrvatskoj i regiji čekaju ovo ljeto ima dosta atraktivnih stvari. Birajte...

'Djeca su dobro' - premijera u Puli


 
FANTASTIC ZAGREB FILM FESTIVAL
2. – 9. srpnja 2011.
Konačno da i Zagreb dobije festival žanrovskih i 'drukčijih' filmova – Fantastic Zagreb već je započeo i ove se godine održava po prvi, zapravo nulti put, okupljajući filmove fantastike i srodnih žanrova – znanstvena fantastika, horor, triler, suspens, animacija, eksperimentalni film, začudna drama itd. Projekcije se održavaju na dvije otvorene lokacije – plato kod crkve Sv. Katarine (Gradec) i plato iznad garaže u Tuškancu te u Kinu Europa. Filmovi se prikazuju kroz nekoliko programa (uključujući i svjetski popularan koncept 'Ponoćnog ludila'), sa stvarno širokim spektrom naslova, od Japana i Koreje do Francuske, UK, Španjolske i ex-YU ('Rubber', 'We Are What We Are', 'Outrage'...).

PULA FILM FESTIVAL
9. – 23. srpnja 2011.
Najstariji filmski festival u Hrvatskoj održava se više od pola stoljeća, a sve te godine njegov je zaštitni znak pulska Arena. I ove godine, lokacija i koncept su isti (mješavina domaće i strane produkcije pod otvorenim nebom); od 9. do 23. srpnja 2011. održat će se Međunarodni program, a od subote 16. do petka 22. srpnja (s dodjelom nagrada 23. srpnja) Nacionalni program 58. festivala. U međunarodnom programu prikazat će se dobitnik Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg Berlinalea 'Nader i Simin se rastaju', zatim naslovi kao što su 'Casino Jack', 'Djeca su dobro', 'Kućna pomoćnica'...

VUKOVAR FILM FESTIVAL
24. - 28. kolovoza 2011.
I ove godine dolazi nam nova smotra filmova podunavskih zemalja, s jedinstvenim noćnim, ljetnim kinom na dunavskom šleperu. Program još nije poznat jer u tijeku su prijave naslova, no očekujte nove produkcije iz zemalja kao što su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Srbija i Ukrajina (plus Bosna i Hercegovina te Češka, kao 'zemlje bliske podunavlju') te pokoji biser iz distribucije Discoveryja, u programu izvan konkurencije.

LIBURNIA FILM FESTIVAL

24. – 27. kolovoza 2011.
Deveti po redu Liburnia Film Festival održava se krajem kolovoza, u lučici u Ičićima (Opatija) u organizaciji udruga Delta i Moji Ičići. Koncept je i ove godine isti kao i prethodnih – LFF se diči kao jedini hrvatski festival u potpunosti posvećen dokumentarcima domaćih autora. Natječaj za primanje dokumentarnih uradaka završen je krajem svibnja pa sada ostaje pričekati koji mjesec za vidjeti rezultate češljanja po domicilnoj produkciji.

MOTOVUN FILM FESTIVAL

25. - 29. srpanj 2011.
Već 14. godinu, filmofili se mogu uputiti u samo srce Istre na druženje, tulumarenje i gledanje filmova. Ove godine, čeka ih pregršt novih naslova, a o najboljem će odlučivati  predstavnici triju generacija suvremenog europskog filma: mlada mađarska autorica Ágnes Kocsis, škotski dvostruki laureat Berlinalea David Mackenzie, te motovunskoj publici dobro poznati poljski redatelj nastanjen u Velikoj Britaniji - Paweł Pawlikowski. Gost je kontroverzni austrijski redatelj Ulrich Seidl ('Dog Days', 'Import Export'...).


'Pina' - Wenders u Sarajevu
GROSSMANN
25. – 30. srpnja 2011.
Slovenski festival filma i vina, koji se već sedam godina održava u Ljutomeru nedaleko Zagreba, s konceptom sličnim onim koji je preuzeo Fantastic Zagreb, samo s nešto dužom tradicijom i uvijek iznimno atraktivnim gostima (do sada, festival su posjetili svi od Rogera Cormana do Briana Yuzne). Ove godine, glavni gost festivala bit će Menahem Golan, čelni čovjek legendarne produkcijske kompanije Cannon koja je tijekom osamdesetih producirala najveće hitove Stallonea, Chucka Norrisa i Van Dammea ('The Delta Force', 'Cobra', 'Američki ninja', 'Krvavi sport'...).

SARAJEVO FILM FESTIVAL
22. – 30. srpnja 2011.
Od skromnog festivala održanog u opkoljenom gradu pod granatama, SFF se 16. godina kasnije razvio u najveći međunarodni festival regije, a ove godine atraktivnost programa i gostiju neće biti ništa manja od nekoliko prethodnih – na ćevape i projekcije dolaze Charlotte Rampling, Ari Folman i Wim Wenders, koji će osobno predstaviti svoj novi film 'Pina', dugometražni dokumentarni uradak o legendarnoj koreografkinji Pini Bausch, 3D ostvarenje koje je svjetsku premijeru imalo na 61. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.