U KINIMA: 'PIRANHA 3DD'

Umjesto horora, loša parodija

03.07.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Očajno kopiranje prvijenca bez ikakvih noviteta

Dvije godine nakon izvrsne posvete horor trashu ribljih ubojica 'Piranha 3D', u kina je stigao nastavak 'Piranha 3DD'. Prvijenac je imao izvrsnog redatelja, mnogo kvalitetnih glumačkih imena i solidan scenarij, no nastavak, gledajući 'na papiru', ne pruža istu razinu. Novi redatelj John Gulager jedino iskustvo ima s tri slaba horora, a scenaristi su radili na većini filmova 'Slagalica strave'. Sveukupno ne zvuči obećavajuće, osim potencijalno smiješne gostujuće uloge Davida Hasselhoffa

'Piranha 3DD' je očajan film i 'pljuska' uspješnom prvijencu. Razloga za neuspjeh ima mnogo i teško je zapravo naći pravoga 'krivca' kada film ima toliko mana, ali krenimo od režije. Alexandre Aja, redatelj prvoga filma, iznimno je talentiran i kao što je dokazao više puta, sposoban vrhunskim kadriranjem prenijeti specifičnu atmosferu gledatelju. John Gulager potpuna je suprotnost. Trzavi i često nejasni kadrovi čine ovaj film samo još jednim modernim zanemarivim hororom koji uopće ne opravdava budžet od 20 milijuna dolara (četiri milijuna nižim od prvijenca). Drugim riječima, ovo redateljski (i montažno) često djeluje poput amaterskog filma, a jedino ga djelomično 'izvlači' dobra kamera i vizualna postprodukcija (specijalni efekti). Možda veće razočaranje od režije jest priča. Gledatelj upoznat s prijašnjim filmom i njegovim krajem očekuje da će sve biti veće, intenzivnije i luđe, a dobili smo jako slabu kopiju bez ikakvih noviteta. Izvorni film iz 80-ih godina barem je pružio leteće piranje i tako drukčiji oblik zabave.

I glumci su uglavnom potpuni promašaj s primarnim fokusom na mlade i neiskusne. Prisjećajući se nedavnog filma 'Koliba u šumi', uistinu je teško gledati posve nezanimljive mlade amatere kako čitaju dosadan scenarij. To nas dovodi i do dijaloga koji je zanemariv i ispunjen infantilnim humorom bez dobrog 'tajminga', a taj problem pokušao se djelomično riješiti vlastitim ismijavanjem Davida Hasselhoffa i ostalih poznatijih imena što uopće ne uspijeva i samo sramoti cijeli film koji tada djeluje kao loša parodija.

Što zapravo pruža 'Piranha 3DD'? Osim solidnih specijalnih efekata (piranje izgledaju dobro) uglavnom ništa i sukladno tome ne može se preporučiti. Sve dobro oko prvijenca ovdje je zanemareno i očito je riječ o nastavku gdje se samo htjelo brzo zaraditi bez mnogo uloženoga truda. Zaključno je riječ o lošem 'TV filmu' zamaskiranom u solidne efekte i slobodno ga možete zaobići.