FESTIVALSKI VIKEND

Udarni dio programa na Animafestu

01.06.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Vikend na Animafestu nudi najjači i najatraktivniji dio programa te otkriva tko će biti ponosni dobitnik Grand prixa

U kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol prikazat će se posljednji filmovi u utrci za Grand prix, a pobjednike ćemo doznati u 22 sata u subotu na proglašenju u kinu Europa te ih gledati u nedjelju u 20 sati u programu Best of Animafest. Djeca i roditelji uživat će u Obiteljskom programu filmova, koncerata i izložbi u Centru Kaptol. Tuškanac je ove godine pripao studentima – natjecateljskim programima, panoramama i programima cijenjenih europskih škola animacije.

Za vikend se prikazuju filmovi iz novih festivalskih programa, poput 'Čudnog voća animacije' s filmovima uvrnutog montipajtonovskog humora, ili '3 x 3' – program s trima filmovima troje autora iz Velikog natjecanja kojima se posvećuje dodatna pozornost. Za ljubitelje glazbenih spotova posebnog, umjetničkog šmeka, dinamične i glasne animacije prikazuje se 'Kino za uši' koji ove godine broji 17 glasnih animacijskih remek-djela.

Grand Prix, petak i subota, kino Europa

Početak vikenda donosi i priliku za gledanje najboljih filmova Animafesta u zadnjih 40 godina koji su se nanizali u programu Grand prix 1972-2012. Prisjetimo se s nostalgijom i ponosom svih dobitnika Animafestove Velike nagrade među kojima su najznačajniji svjetski animatori i animatorice.

Yoji Kuri, petak i subota, kino Europa

Veliki japanski autor Yoji Kuri oduševio nas je jednostavnošću i humorom na svečanosti otvaranja, kada mu je uručena Nagrada za životno djelo, a jednako tako oduševljava nas i njegova retrospektiva. Njegov rad odlikuje se izrazitim grafizmom, crnim humorom i neverbalnom komunikacijom koja mu daje bezvremensku kvalitetu. Neki od radova iz iznimnog opusa koji broji čak 400 filmova prvi put se prikazuju u Europi.


Veliko natjecanje, petak i subota, kino Europa

Dvojnik Fikret' nadrealna je priča o transformaciji istočnjaka koja je nastala nakon što je autor Haiyang Wang više od tisuću puta crtao i brisao gumicom istih nekoliko komada brusnog papira. Nizozemski majstor animacije Evert de Beijer ovih dana gostuje u Zagrebu zbog tri jako dobra razloga: njegov najnoviji film, 'Dođi k sebi!' inovativnog crteža koji ne štedi osjetila publike ovih dana gledamo na medijskoj fasadi MSU-a i u utrci za Grand prix u Velikom natjecanju, a još tri njegova filma prikazuju se u mini retrospektivi u subotu, u 18 sati u kinu Tuškanac.

Britanca Stephena Irwina međunarodna je kritika već proglasila novom zvijezdom animacije, a na Animafest stiže s novim filmom 'Hrabrost' u kojem se koristi prepoznatljivim razmazanim snolikim crno-bijelim kadrovima visokog kontrasta koji još jednom postižu odlične rezultate. Najkontroverzniji film festivala svakako je 'Bobby Yeah' majstora lutkarskog animiranog horora Roberta Morgana čija će još tri dodatna filma biti prikazana i u programu 3 x 3 u subotu u 18 sati u kinu Tuškanac.

Na domaćem terenu zaigrat će Marko Meštrović koji se filmom 'Zašto slonovi?' upitao: 'Imamo li odgovore na važna pitanja?' Koji će od 32 filma žiri Velikog natjecanja proglasiti najboljim, doznat ćemo u subotu u 22 sata u kinu Europa, a već sljedeći dan gledat ćemo nagrađene filmove u 20 sati u kinu Europa

Clemens Kogler: Phonovideo, performans uživo, petak, 23,30, kino Europa

Povratkom počecima filma i 19-stoljetnim napravama vrlo se jednostavno pokreću slike u stvarnom vremenu. Spajanjem fenakistoskopske tehnike animacije iz 1832. i VJ-alata kućne izrade, austrijski animator Clemens Kogler predstavlja inovativnu low-tech metodu kombiniranja animiranih slika i zvuka. Phonovideo pruža čitav niz mogućnosti bez pomoći ikakvog računalnog ili digitalnog uređaja u audiovizualnoj izvedbi.

Cineplexx Centar Kaptol, petak i subota, Obiteljski program

'Noćne bajke'

Obiteljski program koji poziva djecu i roditelje na posebnu vrstu užitka: zajedničko gledanje filmova. U subotu, u 11 sati, na Ljetnoj maloj špici na terasi Centra Kaptol održat će se dječja proslava Animafestova 40. rođendana uz dječje zborove, plesne skupine i kostimirane likove. U nedjelju, 4. lipnja, u 11 sati besplatne projekcije Obiteljskog programa moći će se pogledati u Međunarodnom centru za usluge u kulturi u Travnom, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Dubrava.

Iako Animafest 2012. prvenstveno prikazuje kratke filmove, u subotu u 18 i nedjelju u 18 sati. U Cineplexx Centru Kaptol prikazuje se prvi dugometražni 3D animirani film uvršten u konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Noćne bajke. Film u režiji Michela Ocelota, legende francuske animacije, sigurno će zadiviti i djecu kombinacijom 3D tehnologije i animacije silueta.

Čudno voće animacije, nedjelja, 16 sati, kino Europa

Izbor osebujnih malih remek-djela neobičnog i uvrnutog humora pogledajte u programu Čudno voće animacije. Apsurdni, neuobičajeni, brutalni, fascinantni, montipajtonovski, ti filmovi dolaze u raznim oblicima, kao i voće. Zahvaljujući svima lako dostupnoj tehnologiji broj takvih filmova u posljednje je vrijeme eksplodirao tvoreći jedan od kreativno najzanimljivijih podžanrova animacije danas.

Kino za uši, petak, u 20 sati Cineplexx Centar Kaptol; nedjelja, u 18 sati, kino Europa

Intrigantna selekcija animiranih glazbenih spotova po izboru umjetničkog direktora Animafesta Daniela Šuljića, i vizualno i glazbeno spada među najzanimljivije ovogodišnje programe. Svježi, dinamični i atraktivni glazbeni spotovi više ne služe samo za puko promoviranje glazbe. Posljednjih su godina postali punokrvna i samostalna umjetnička djela, a takvih kratkometražnih originalnih kreacija vidjet ćemo čak 17 u ovom programu.

Andreas Hykade, petak i subota, kino Tuškanac

Jedan od najuspješnijih njemačkih i svjetskih autora u posljednjih dvadesetak godina već je nakon prvog filma iz 1995. 'Živjeli smo u travi' skrenuo pozornost na sebe i otad svakim sljedećim filmom postiže iznimne uspjehe na svim svjetskim filmskim festivalima. I u Zagrebu je dosad primio dvije nagrade, film 'Kržljavi' osvojio je Zlatni Zagreb za inovativnost 2008., a film 'Ljubav i krađa' posebnu nagradu žirija 2010. Izbor njegovih devet radova svakako vrijedi pogledati.