RETRO U CENTRU GRADA

U rujnu počinje Vintage Zagreb Festival

20.08.2015 u 19:11

Bionic
Reading

Ljubitelji retrokulture doći će na svoje ove jeseni. Od 5. do 19. rujna u samom srcu Zagreba, u Cesarčevoj ulici, odvijat će se prvo izdanje Vintage Zagreb Festivala, jedinstvenog spoja kulture 1940-ih, 50-ih i 60-ih, razdoblja bogatog odličnom glazbom, modom, filmom, umjetnošću, plesom i dizajnom

Vintage Zagreb Festival odgovor je na veliki broj sličnih festivala koji su posljednjih godina pokrenuti diljem Europe pa i svijeta.

'Sredinom prošlog stoljeća stil je bio jako važan, kako u modnom smislu, tako i u glazbenom te filmskom. Vintage Festival predstavit će čitav niz umjetnika koji njeguju stilove tog razdoblja i retrokulturu, a svi zajedno pokušat će dočarati posjetiteljima što je to toliko privlačno u 40-im, 50-im i 60-im godinama', rekao je idejni začetnik festivala Tomo Ricov. Dodaje kako će posjetitelji moći uživati u pravom malom vintage vremeplovu kojih će ih vratiti u vrijeme stila.

Svi zainteresirani moći će vidjeti izložbe starih automobila i motocikala, kao i ručno izrađene bicikle iz SentiMental Bikesa. Bit će organizirana i prodaja starih gramofonskih ploča, a posjetitelji će moći sudjelovati i u plesnim radionicama poznate zagrebačke ekipe Back to Swing te pohađati tečajeve šminkanja i izrade frizura. U ponudi će biti i usluge retrobrijačnice čiji će brijači, tijekom festivala, dočarati stari zagrebački zanat brijanja koji je, nažalost, već pomalo i zaboravljen.

Tijekom festivala održavat će se i modne revije na kojima će hrvatski dizajneri predstaviti kreacije inspirirane modom 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, a na festivalu moći će se razgledati, kao i kupiti originalni retronamještaj. Za glazbeni dio Vintage Festivala angažirani su najbolji domaći retrobendovi i DJ-i, među kojima su B and the Bops, Swingersi, DJ Gogo, DJ Robert Mareković, DJ Bronco te Johnny and his Rockin' Tunes, a posjetitelji se mogu zabaviti i na hula-hoop natjecanju, fotografirati se u photo boothu ili pak isprobati razne delicije.

Ideju da centar Zagreba u rujnu dobije retroštih rado su dočekali i u Turističkoj zajednici grada Zagreba koja je dala svoju potporu festivalu.
'Zagreb svakako treba više ovakvih manifestacija u svom kalendaru događanja jer su one posebno zanimljive turistima, a velik broj njih upravo u rujnu posjećuje naš glavni grad', izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Posjetitelje Vintage Zagreb Festivala očekuje bogat program i razne zanimljivosti iz svijeta vintage kulture što će razveseliti ne samo ljubitelje retra, nego i one koji će, posebno nakon ovog festivala, to tek postati.