POZNATI O POTRESU

'U nekoliko sekundi shvatite koliko ste prolazni'

Bionic
Reading

Potres magnitude 2,9 stupnjeva po Richteru koji je sinoć u 20 sati i 41 minutu zatresao hrvatsku metropolu prilično je uznemirio Zagrepčane, ali i naše poznate osobe koje su nam ispričale gdje su se zatekle u vrijeme podrhtavanja tla

'Bila sam doma, na kauču i da, da, osjetila sam ga. Ali sam bila prilično iznenađena jer se prije uvijek pri potresu sve treslo i ljuljalo, no sad kako je epicentar bio blizu mog mjesta stanovanja, čulo se i osjetilo kao eksplozija. Razočarao me jedino pas - oni navodno osjete unaprijed takve stvari pa se unezvjere i počnu lajati. Ova moja je digla pogled tek kad je skužila da sam se ja uozbiljila. Kako sam davno u jednoj knjizi pročitala da je kodeks dobrog ponašanja u Kaliforniji, koja je trusno područje kao i ovo naše, nakon potresa nazvati i prokomentirati što je bilo, odmah sam to s prijateljicom u San Diegu riješila. Utjeha za mnoge - iako je mali može ti uzdrmati svijet iz temelja', rekla nam je Barbara Kolar koju od ovog tjedna svaku večer možemo gledati u novoj emisiji HTV-a 'Život je lijep'.

'Prvi sam put u svom životu osjetila potres. Sjedila sam na kauču kad se to dogodilo, ali nisam se prepala, a do jutra nisam bila ni svjesna potresa. Ipak, čini mi se da je bilo zbilja gadno s obzirom na to da me šogorica zvala kako su joj u kuhinji pali neki elementi, a čula sam i da su ljudi mislili kako se radi o nekoj eksploziji', kazala je Ana Begić.

'Bila sam u automobilu i nisam ništa osjetila. No sin me istog trenutka nazvao i rekao da se u kući sve treslo', ispričala je Vanja Mamić.

A na šestom katu zgrade na zagrebačkim Ravnicama potres je zatekao Igora Mešina, djecu i suprugu. 'Pomislili smo u prvi trenutak da je nešto eksplodiralo. Nije bilo nikakve drame, niti smo poduzimali neke posebne mjere, jer je sve prekratko trajalo', rekao nam je voditelj showa 'Tvoje lice zvuči poznato'.

'Bio sam u stanu s obitelji i osjetio sam kao da su se snažno zalupila vrata. Pomislio sam da bi mogao biti potres pa sam pogledao u svog ljubimca zeca, budući da životinje osjete takve stvari, ali on je bio miran. Ni luster se nije ljuljao. Kćerka Dora je ušla u sobu i pitala me što se dogodilo, jer je i ona osjetila isto', ispričao nam je Jasenko Houra. Glazbenik dodaje kako to nije prvi potres koji je doživio.

'Upravo sam vadila veš iz mašine u stanu koji je inače u starijoj kući u centru Zagreba. Pod mi je podrhtavao pod nogama, kao da sam na trampolinu, bila je podmukla tutnjava. Sin Luka i ja smo komentirali i očekivali da će možda nakon jednog uslijediti drugi. Imala sam jako neugodan osjećaj, ali nisam paničar pa nisam istrčala van iz stana. To je jedan od jačih potresa koji je bio posljednjih godina', kaže Sanja Doležal.

'Iskreno, još sam pod dojmom sinoćnjeg potresa. Samo par sekundi je dovoljno da shvatiš koliko si prolazan i kako sve materijalno za čim trčimo i gomilamo može nestati u trenutku. Jedna jedina sekunda može te, ako si sretan, pretvoriti u beskućnika. Kažem ako si sretan, jer ostao si živ, a posebno si sretan jer su i tvoji najmiliji živi i možeš ih zagrliti, poljubiti, dodirnuti, osjetiti. Pa zašto onda to ne činimo svaki dan? Svaki dan bi trebalo početi zagrljajem, poljupcem i toplom riječi. Sve drugo je potpuno nebitno, ali nažalost već danas će neki to zaboraviti i krenuti po starom. Možda vam ništa neće značiti, ali želim vam poslati zagrljaj, iako virtualan. Možda ipak do nekog dođe...', napisao je na FacebookuHamed Bangoura.