Let 3

'Two Dogs Fuckin' i 'El Desperado'

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 07.01.2010 14:18
  • Objavljeno 07.01.2010 u 14:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pravi je zgoditak dobiti uvid u početak kreativnosti riječkih rokera kada im je na prvom mjestu bila još samo muzika, bez dodatnih rekvizita, cirkusa i ekscesa

Kada se krajem 80-ih Let 3 pojavio na sceni, mnogi su ostali ugodno iznenađeni njihovim glazbenim izrazom koji je već na prvu pogađao tamo gdje treba, ne štedeći snagu i sirovu energiju koja je izbijala iz njihovih pjesama. Iako su 'Izgubljeni' bili njihov prvi veliki hit, pomoću kojeg su postali prisutni i u oficijelnim medijima, pjesme s prvog albuma 'Two Dogs Fuckin' zbog svoje su kvalitete i same dospjele do ljudi. Drugim riječima, njihova je glazba jednostavno osvojila publiku te su 'Izgubljeni' došli kao kruna albuma na kojem su ostale pjesme, ruku na srce, uglavnom bolje od 'Izgubljenih', ali ne toliko hitoidne. Priča o sjajnim rokerima iz Rijeke proširila se u tren oka tadašnjom državom pa su i njihovi prvi koncerti bili praktički rasprodani.

'El Desperado' samo je potvrdio da se ne radi o prolaznom uspjehu, već da je stvorena grupa koja jako dobro zna što radi, kako to napraviti i na najbolji mogući način isporučiti publici koja je Let 3 do drugog albuma praktički već nosila na rukama. Unatoč činjenici što je od prvog pa skoro do posljednjeg albuma kroz grupu prošla sva sila muzičara, kvaliteta se nije mijenjala jer su Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja jako dobro znali kako treba zvučati to što su oni zamislili, ne prepuštajući se ego tripovima gostujućih muzičara te, što je možda još važnije, ne padajući u zamke sveprisutnih opijata kojima su svakodnevno bili okruženi. Na čuđenje nemalog broja njihovih obožavatelja, nakon albuma 'Peace' Let 3 je paralelno s glazbom počeo više pažnje posvećivati konceptu nastupa, scenskoj izvedbi te popratnim ekscesima, dok je njihova glazba, iako i dalje iznad prosjeka, nekako sama po sebi došla u drugi plan. Upravo zbog te činjenice, reizdanje njihova prva dva albuma pravi je zgoditak za njihove obožavatelje koji su s njima još od prvih demo snimaka i koji ih poznaju u dušu.

I 'Two Dogs Fuckin' i 'El Desperado' primjer su sirove rock snage koja u njihovom slučaju jednako dobro zvuči na albumima kao i uživo (iako se energija koju isporučuju na nastupima ne može usporediti s albumima). No ono što je važnije jest činjenica da njihove pjesme zvuče kompaktno, odrješito, potpuno i skladateljski nadmoćno. Ova dva albuma odličan su potez njihove matične diskografske kuće i sjajan uvid u početak rada grupe Let 3  te su svojim pojavljivanjem znatno obogatili hrvatsku, ali i regionalnu rock scenu.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Dallas Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!