PETAK NA SUBVERSIVEU

Trening čitanja poezije i berlinska queer-scena

10.05.2013 u 11:09

Bionic
Reading

U ZKM-u će se unutar Subversive Foruma i Balkanskog Foruma održati 3. Joint Social Conference, samo tri tjedna prije atenskog Alter-samita

Treći Joint Social Conference bit će važna prilika za okupljanje velikog broja organizacija te društvenih aktera i sindikalista iz istočne Europe i Balkana koji će raspravljati o društvenim pokretima u raznim zemljama, suočiti se s novim izazovima sve dublje krize i poboljšati analizu globalne situacije s drugog Joint Social Conferencea.

Usporedno s panelima u ZKM-u, u dvorani Müller kina Europa, nastavlja se konferencija Subverzivna književnost na kojoj će neka od najvažnijih književnih imena iz regije i svijeta raspravljati o oblicima i značaju angažiranosti u suvremenoj književnosti, novinarstvu i izdavaštvu. U večernjem dijelu programa u 20 sati počinje Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima. Pesničenje pronalazi i podržava pojedince i grupe koji pišu poeziju izvan klasičnih/afirmiranih poetskih krugova i omogućuje im da svoje poglede, želje, snove i strahove javno predstave publici. U 22 sata u istoj prostoriji sklopu SubLit Cafea viđenija imena književne i inih scena čitaju Krležu, Brechta, Majakovskog, Komunistički manifest, Cesarca, Rosu Luxemburg, sebe ili što im već padne na pamet.


U filmskom programu donosimo posljednje epizode Stoneovog prikaza američke povijesti. Na kraju serijala došli smo do bliske povijesti, događaja prije i nakon 11. rujna. Obama dolazi kao novi mesija, no u stvarnosti, Amerika je dobila još jednog predsjednika s Wall Streeta, ratovi nisu prestali, američke vojne baze nisu zatvorene, Rusija i Kina ponovo postaju aktualne, a Wikileaks i Tea Party postaju neke nove snage političke scene.

U 20 sati igranu konkurenciju započinjemo filmom Djamile Sahraoui 'Yema'. Autoričine opsesije suvremenim Alžirom nastavljaju se i u 'Yemi'. Svoj je film opisala kao grčku tragediju u Alžiru koji vodi neprekidni rat sa samim sobom.


U 22 sata, u dokumentarnoj konkurenciji prikazujemo Slatki brod. Nakon aktivistički intoniranog dokumentarca o tragediji u Genovi Diaz: Don't Clean Up This Blood) kojoj je prošlogodišnje izdanje Subversive Film Festivala posvetilo čak dva filma (Black Block i Samit), Daniele Vicari vraća se krucijalnim trenucima talijanske povijesti. Sada je riječ o fatalnom 8. kolovoza 1991., kada je u Bari uplovio brod Vlora sa 20.000 albanskih imigranata.

U popratnom Queer programu u kinu Grič gledamo seksi i provokativnu komediju o životu i ljubavi u modernom Berlinu Mama stiže. Film nas vodi na putovanje po berlinskoj queer-sceni.