TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Toplinski val na domaćim TV kanalima: invazija iz pakla!

22.07.2015 u 13:59

Bionic
Reading

Svi ovih dana pronalazimo utjehu u kukumekanju koliko nam je vruće i ajme majko. Svima su nam i potrebni savjeti stručnjaka o tome kako se ponašati po ovakvim vrućinama jer smo inače skloni bauljati uokolo ko retardirane muhe i padati ko pokošeni. No kad čovjek gleda domaće televizije, moglo bi mu se učiniti da toplinski val nije samo klimatska neugodnost, nego invazija neprijateljskih bića iz pakla

Zadnjih dana - barem prije nego što su izbili stravični požari na Pelješcu i Korčuli - nisi mogao uključiti televiziju na jedan od kanala s nacionalnom koncesijom a da te u doba informativnih emisija posred face ne opali udarna vijest - da je VRUĆE! I to ne samo vruće! Paklenski vruće, ekstremno vruće, neizdrživo vruće, prava kataklizma kojom nas Bog kažnjava, iako smo Hrvati!

Vrućina u srpnju na Mediteranu jest jednako uobičajena kao i fjaka - dapače, međusobno su uvjetovane i ponekad se spominju kao uzrok kulturno-civilizacijskih pojava kao što je lijeno magare i problema kao što je grčka dužnička kriza - no, iako uobičajena, vrućina s više od 35 Celzijevaca Hrvatsku ne posjećuje baš svake godine pa se domaći živalj u takvim klimatskim uvjetima sklon ponašati izuzetno kretenski. Baulja gradom bez šešira i bočice vode dok je sunce u zenitu, jede čvarke s preljevom od kolesterola iako mu srce već ima dovoljno problema s podnošenjem bauljanja na plus sto, ili se pak prži na plaži zbogradi preplanulog tena, koji poslije završi u plikovima popratnom sunčanicom. Upozorenja i naputci stručnih osoba za vrijeme toplinskih valova zato su i više nego potrebni jer se bez njih raja rastrči gradom ko da je proljeće, pa se poslije ko pura dreku čudi kad nasmrt umre.

No jedno su upozorenja, a drugo je histeriziranje ili jedna od onih tipičnih televizionarskih besmislica kad reporter (bez šešira) krene od čovjeka do čovjeka na Trgu bana Jelačića pa ih pita: 'Jel' vam vruće?' Jok, smrzavam se. Taman sam krenula u shopping po pancerice. Volim i kad se s mikrofonom sparkiraju pred neku tetu pa pitaju: 'Što vi kažete na ovu vrućinu?' Što bi, zaboga, mogla kazati? Opsovati državu zato što nije nad cijelom Kiflom instalirala klimu? Upitati nadbiskupsku konferenciju zašto se s Onim Gore nije bolje dogovorila o vremenskim prilikama? WTF?

Ipak, u cijelom tom preglupom izvješćivanju o tropskoj, afričkoj, rekordnoj, ekstremnoj, turbo-dizel-inđekšn vrućini, naišla sam na dva pozitivna TV priloga koji imaju nekog smisla i mogli bi imati nekog utjecaja na kvalitetu života u sprženoj Hrvatskoj. Prvi je iz Dnevnika HRT-a od neki dan, gdje su izvijestili o doista neljudskim uvjetima u kojima leže bolesnici u Petrovoj bolnici, nakon kojeg su se navodno javili brojni donatori, spremni novcem i (valjda) uređajima olakšati muke onima kojima je i bez vrućine užasno. Drugi je primjer iz jučerašnje emisije RTL Danas, u kojoj su blentavo ispitivanje građana o tome jel' im vruće zamijenili izvješćivanjem o prijedlogu sindikata o skraćivanju radnog vremena tijekom velikih vrućina za radnike koji su posebno ugroženi, primjerice građevinari. Obišli su jedno od većih gradilišta u Zagrebu, porazgovarali s predstavnikom sindikata i s ministrom Mršićem te istaknuli jedan zbilja stvaran i težak problem nastao zbog vrućine, a ne samo zbog neopreza čudaka koji se ne obaziru na termometar.

Preporučila bih zato svim informativcima sa svih televizija da, kad već izvješćuju o toplinskim, polarnim i inim klimatskim valovima mimo strogih preporuka stručnjaka - to učine na taj način. Pronađu ljude, situacije, institucije i radna mjesta na koja ta klima OZBILJNO utječe. Jer šetanje po gradskim trgovima i ispitivanje jel' vam vruće pod zvizdanom nije samo glupo. Opasno je. Čak i ako nosite mikrofon s natpisom televizijske postaje.