'OH WILLY'

Topla i zabavna priča o Willyju osvojila Grand prix Animafesta

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.06.2012 19:58
  • Objavljeno 02.06.2012 u 19:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Grand prix 22. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb dobio je lutka-film 'Oh Willy' autora Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa

Grand prix 22. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb dobio je lutka-film 'Oh Willy', a žiri je također dodijelio nagrade Zlatni Zagreb, Zlatko Grgić te posebna priznanja za još pet filmova iz iznimno kvalitetnog Velikog natjecanja.

Najbolji film Studentskog natjecanja jest 'Rojenje', autora Jonia Männistöa, kojem je dodijeljena Nagrada Dušan Vukotić. Uz posebna priznanja još ponekim filmovima iz programa, žiri studentskih i namjenskih filmova proglasio je 'Priču o nafti' Petea Bishopa najboljim namjenskim filmom Animafesta 2012. Najbolji dječji film je 'Rabljeno' Isaaca Kinga. Miljenik publike znat će se u nedjelju, kada će se prikazati izbor nagrađenih filmova u sklopu projekcije 'Best of Animafest' u 20 sati u kinu Europa.

U žiriju Velikog natjecanja sjedili su i filmove gledali: Priit Pärn, trostruki dobitnik Animafestova Grand prixa i dobitnik Nagrade za životno djelo iz Estonije, David OReilly, irski redatelj animiranih filmova i dobitnik nagrade Zlatni Zagreb 2010, Dennis Tupicoff, scenarist, redatelj, producent i animator iz Australije, Mirna Belina, jedna od osnivačica i programerki Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS iz Hrvatske i Lea Zagury, suosnivačica i direktorica festivala Anima Mundi iz Brazila. Grand prix dodijelili su filmu 'Oh Willy...' Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa.

Film nastao u belgijsko-francusko-nizozemskoj koprodukciji šarmantna je priča o punašnom Willyju koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju u kojoj je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci. Film je rađen s fantastičnim lutkama napravljenim od vune i drugih prirodnih materijala. Nagradu je žiri objasnio riječima: ‘Priča ovoga filma dojmljiva je i ljudska, topla i apsurdna. Dobro je režiran, humorističan i pun iznenađenja.'

Oh, Willy

Nagrada Zlatni Zagreb pripala je filmu 'Kakav divan dan' oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a, uz objašnjenje da se radi o ‘izvanredno lijepom filmu koji se koristi različitim tehnikama te jednostavnim sredstvima znalački izražava kompleksne emocije'.

Latvijski film 'Ursus' autora Reinisa Pētersonsa dobitnik je Nagrade Zlatko Grgić za najbolji prvi film. Žiri ga je opisao kao šarmantan i dojmljiv film koji obećava još bolji drugi film. Filmovi 'O svinjokolji' Simonea Massia, 'Veliki zec' Atsushia Wade, 'Romansa' Georgesa Schwizgebela, 'Beluga' Shina Hashimotoa i 'Bobby Yeah' Roberta Morgana dobili su posebne nagrade članova žirija.

Tročlani žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova u sastavu Andreas Hykade, njemački redatelj i dobitnik Nagrade Zlatni Zagreb 2010. i posebne nagrade žirija Animafesta 2010, Marc Bertrand, producent iz kanadskog NFB-a, i Margit Antauer, dugogodišnja direktorica Animafesta (1992–2006) i producentica iz Hrvatske, dodijelio je Nagradu Dušan Vukotić finskom filmu 'Rojenje' autora Jonia Männistöa koji dolazi iz Umjetničke akademije Turku, dobitnice ovogodišnje Animafestove nagrade na najbolju školu. Žiri je osvojio predivan prikaz noćne more o životu i... kukcima. Posebna priznanja dodijeljena su filmovima 'Kako je nastao Longbird' Willa Andersona iz Velike Britanije zbog inteligentnog prikaza borbe između stvorenja i stvoritelja, 'Dječak žvaka' japanskog autora Masakia Okude zbog 'energičnog ritma i prštavog dizajna' i 'Blizanci' Petera Budinskog iz Slovačke za sirov i duhovit prikaz fizičke i moralne dvojnosti.

Zbog svog 'humora i učinkovitosti u prenošenju direktne i jasne informacije' žiri je 'Priču o nafti' Petea Bishopa iz Velike Britanije proglasio najboljim namjenskim filmom Animafesta 2012.

Žiri natjecanja filmova za djecu u sastavu Nina Čorak (18 godina, Kino Klub Karlovac), Iva Šobak (15 godina, Studio animiranih filmova u Varaždinu), David Dokoza (13 godina, Škola crtanog filma Dubrava), Lucija Majnarić (13 godina, Foto kino video klub Zaprešić) i Niko Milić (8 godina) izabrao je svoje favorite. Glavnu nagradu dobio je film 'Rabljeno' Isaaca Kinga iz Kanade, uz objašnjenje da se radi o 'aktualnoj priči namijenjenoj jednako djeci kao i odraslima koja nudi puno odgovora, ali postavlja još više pitanja' te pohvalu zahtjevne i dojmljive animacije. Posebne su nagrade dodijelili filmovima 'Tko je tamo?' Vande Raýmanove iz Slovačke i 'Svjetlo' Yute Sukegawe iz Japana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi