TERRANEO 2013.

Tko nas sve čeka na Terraneu

03.08.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Treće izdanje festivala Terraneo je pred nama, stoga je vrijeme da se upoznate s izvođačima. Barem onima sa svjetskih pozornica koje ne vidite tako često u našim krajevima. Dva najzanimljivija i najatraktivnija stagea - Terra stage i Aqua stage - garantiraju vam dobar provod


Srijeda 7.8.

Terra Stage:

Prodigy (UK)
Nakon što su u potpunosti oduševili publiku na ovogodišnjem Exitu sa svojim Warrirors dance spektaklom, britanski elektro punkeri stižu i na Terraneo. Sa 25 milijuna prodanih nosača zvuka, 20-ak svjetski uspješnih singlova, perjanica su elektronske glazbe u svijetu, Prodigy priprema svoj karakteristični live nastup uz eksploziju neviđene energije. Bez sumnje, bit će to jedan od onih nastupa za pamćenje.


Azealia Banks (USA)

Nažalost, Azealia Banks je bila prisiljena otkazati sve nastupe u kolovozu zbog zdravstvenih problema. Službena izjava njezina menadžmenta glasi: 'Uslijed ozbiljne infekcije grla, Azealiji Banks liječnici su savjetovali da se najmanje deset dana suzdržava od vokalnih napora inače postoji rizik da izazove trajne promjene na glasnicama.'
Festival naporno radi na pronalasku zamjene u posljednjem trenutku,a ime novog izvođača uskoro će biti objavljeno.


Koan Sound (UK)
Will Weeks i Jim Bastow elektronski su tandem koji stoji iza imena Koan Sound i čije vrijeme tek dolazi. U prilog tome ide i titula Best Breakthrough Artist dodijeljena od Dubstep Music Awards. Prošle godine su sa svojim DJ setovima obišli Europu i sjevernu Ameriku te priskrbili sebi malu vojsku obožavatelja.


Aqua Stage:

Woods (USA)
Američki folk rock bend sa stažem od osam godina i pet albuma iza sebe. Utjecajni Pichfork im je dodijelio Best New Music status za album 'Songs of Shame'. Dolaze iz New Yorka na krilima promocije posljednjeg albuma objavljenog prošle godine 'Beyond'.


Četvrtak 8.8.

Terra Stage:

My Bloody Valentine (UK)
Oni bez ikakve sumnje pripremaju eksplozivnu svrku jer se spremaju podići buku od 120 decibela, zbog čega su zatražili od organizatora da posjetiteljima osiguraju dovoljan broj čepića za uši kako bi se mogli zaštititi od buke koju planiraju proizvesti. Predstavnici shoegaze ritma nakon podeže pauze vratitli su se na scenu novim albumom 'm b v' koji će premijerno izvesti na Terraneu.


Calexico (USA)
Mješavina tradicionalne latinoameričke glazbe, countryja, jazza pedesetih i šezdesetih te indie rocka, formula je kojom je grupa Calexico osvojila publiku širom svijeta, a pogotovo u Hrvatskoj. Na svom nastupu na Terraneu, promovirat će posljednji album 'Algiers' snimljen u New Orleansu.


Gang Of Four (UK)
Kultni Engleski post-punk grupa iz Leedsa na čelu s gitaristom i producentom Andy Gill drugi put dolazi u Hrvatsku i nema sumnje da će oduševiti stare poklonike ovog izuzetno utjecajnog benda, ali pridobiti i novu publiku mlađe generacije. Gang of Four smatra se jednim od vodećih bendova kraja ‘70-ih /početka ‘80-ih post-punk pokreta. David Fricke iz Rolling Stone časopisa opisao je Gang of Four kao 'vjerojatno najbolji politički motiviran bend u povijesti rock & rolla'.


Pinkunoizu (DEN)
Osim na Glastonburyju i Roskildeu, Pink Noise, odnosno po danski Pinkunoizu, nastupa premijerno i na Terraneu. Eklektični kvartet sa sjevera Europe koji uvodi mješavinu post punka, popa, jazza i krautrocka. Jedinstven doživljaj.


Bosnian Rainbows (USA)
Bosnian Rainbows je alternativni rock band iz El Pasa u Texasu u kojem sviraju Omar Rodriguez-López i Deantoni Parks iz grupe The Mars Volta, Teri Gender Bender iz Le Butcherettes te Nicci Kasper. Svoj debi album 'Bosnian Rainbows' objavili su 25. lipnja i premijerno će ga izvesti upravo na Terraneu.


Aqua Stage:

Mambo Kurt (GER)
Rainer Limpinsel, poznatiji kao Mambo Kurt, osebujni je izvođač iz Njemačke, s vojskom zagriženih obožavatelja među kojima uživa kultni status. Njegov adut su obrade poznatih šunk, rock, metal hitova u bossa nova, samba, polka verzijama. Ako do sada još niste imali prilike doživjeti zanost i strast Mambo Kurta, sigurno ćete se oduševiti.


Duncan Sheik (USA)

Američki tekstopisac i skladatelj ima iza sebe sedam objavljenih albuma i nemali broj skladane glazbe za filmove i mjuzikle. Za glazbu za mjuzikl 'Spring Awakeing' osvojio je 2006. Grammy i dvije nagrade Tony. Najčešće nastupa sam uz akustičnu gitaru.

Petak 9.9.

Terra Stage:

Wu-Tang Clan (USA)
Svatko tko iole zna nešto o hip hopu, zna tko su RZA, Method Man, GZA, Inspectah Deck, Ghostface Killah, Masta Killa, Raekwon, U-God te pokojni Ol’ Dirty Bastard. Ekipa okupljena pod nazivom Wu-Tang Clan. Izuzetno utjecajna i važna hip hop skupina koja je ostavila debeli trag na globalnoj sceni i utjecala na cijeli niz likova koji danas drmaju hip hop scenom. Organizatori kažu da ako je Terraneo 2012. u Rootsima ponudio možda najznačajniji hip hop live bend u proteklih 20 godina, onda ove godine, dolaskom Wu-Tang Clana, nudi najznačajniju hip hop supergrupu u povijesti ovog glazbenog žanra. U Hrvatsku dolaze s upravo objavljenim novim albumom 'A Better Tomorrow'.


Aloe Blacc (USA)
Američki nu-soul, r’n'b te hip-hop izvođač i glazbenik kojeg je publika Glastonburya, Lollapalooze i ostalih svjetski poznatih festivala već imala prilike vidjeti i doživjeti Blacca u punom svjetlu. Europske, američke i australske top ljestvice osvojio je hitom 'I Need a Dollar'. Iza njega su dva studijska albuma (u platinastim i zlatnim nakladama) i aktualni singl 'Wake Me Up' kojim najavljuje treći album.


The Cribs (UK)
Engleski trio kojeg čine braća Gary, Ryan i Ross Jarman već je posjetio Zagreb i pokazao tko su i što su. Zajedno s The Libertinsima mediji su ih 2002. prozvali predvodnicima novog britanskog vala. Albumom 'Men’s Needs, Women’s Needs, Whatever Men’s Needs, Women’s Needs, Whatever' iz 2008. godine The Cribs postaju zvijezde i ubrzo dolaze u goste kod Conana O’Briena ili David Lettermana pa na glavne pozornice festivala kao što su Glastonbury, T in the Park, Isle of Wight, Coachella, Lollapalooza, Primavera, Sziget itd.


Cloud Nothings (USA)
Cloud Nothings američki je indie-rock bend iz Clevelanda s tri studijska albuma i četvrtim 'Attack On Memory', koji bi se trebao pojaviti do kraja godine. Grupu je osnovao pjevač i tekstopisac Dylan Baldi. Ocjene Pitchforka za Cloud Nothings kreću se od sedam do osam.


Blond:sh (UK)
Anastacia i Vivie-Ann su kanađanke sa prebivalištem u Londonu koje su svoj izraz pronašle kroz DJ-ing. Specijalnost im je plesna glazba i navodno se ne uklapaju u glazbene stereotipe.

Aqua Stage:

The Bots (USA)
Braća Mikaiah i Anaiah Leh poznati su po brzom ritmu sviranja bubnjeva, oštroj melodiji i radikalnim prijelazima u pjesmama, a uspoređuju ih s grupama kao što su White Stripes i Black keys. Karijeru su počeli sa 12 odnosno 15 godina, kada su i objavili prvi album.


Pred kraj su uletjeli još i Rob Garza iz sastava Thievery Corporation, Emilliana Torrini i The Hot 8 Brass Band čije ćemo nastupe također vidjeti na Terraneu.

Rob Garza (USA)
Rob Garza nastupa na Terra pozornici u četvrtak 8. Kolovoza. Riječ je o glazbeniku koji se proslavio kao član svjetski poznate grupe Thievery Corporation. Nakon odličnog nastupa njegovog matičnog benda na Terraneo festivalu prošle godine, Rob se ovoga puta vraća na svoj omiljeni hrvatski festival kao DJ. U DJ setovima prevladavaju nu-disco i deep-house zvuci, koje rado miješa s prepoznatljivim ritmovima hitova benda Thievery Corporation.


Emilliana Torrini (ISL)
Emilliana Torrini je glazbenica podrijetlom s Islanda, najpoznatija kao vlasnica hita 'Jungle Drum' i nekadašnja članica sastava GusGus. Autorica je pjesme 'Slow' za Kylie Minoque, pjevala je na soundtracku trilogije 'Gospodar prstenova'. Iza sebe ima osam studijskih albuma, dok će deveti biti spreman za početak rujna. Na Terraneu nastupa u srijedu, 7. kolovoza. Zanimljivo je da je Torrini u nekoliko navrata 'posudila' svoj vokal bendu Thievery Corporation.


The Hot & Brass Band (USA)
Prvoga dana paradni sastav The Hot 8 Brass Band prodefilirat će na lokaciji bivše vojarne Bribirskih knezova i tako označiti početak festivala. Glazbena senzacija iz New Orleansa, koja dugu tradiciju paradne glazbe približava modernim vremenima, unoseći inovativne zvukove funka i hip-hopa.


I kao zadnje iznenađenje ovogodišnjeg Terranea - nastup Grammyjem nagrađenog DJ-a koji će svojim nastupom na glavnoj pozornici i zatvoriti ovogodišnji line-up – Dubfire.

Dubfire (USA)
Poznat kao jedan od najsvestranijih umjetnika elektronske glazbe, Dubfire je, kao dio uglednog Washingtonskog DJ i produkcijskog dvojca Deep Dish, stvorio pionirski zvuk za mase, iz kojeg su proizašli mnogi bezvremenski dance klasici. Osvojio je Grammy za remix pjesme ‘Thank you’ od Dido, kao i brojne međunarodne nagrade za svoj rad.

Detaljan program Terraneo festivala možete pronaći ovdje