OSMI BROJ FILMONAUTA

Temat o kinima i projekcija serije o seksualnom odgoju

20.06.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Predstavljanje osmog broja Filmonauta, hrvatskog filmološko-filmofilskog časopisa, održat će se u ponedjeljak 24. lipnja u 20 sati u zagrebačkom Kinu Europa. Novi broj posvećen je kinima na filmu, a u sklopu promocije u suradnji s HRT-om prikazat će se nekoliko epizoda zabranjene edukativne TV serije Nikše Fulgosija 'Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble', koja je prije 35 godina u sklopu dječjeg programa na nacionalnoj televiziji govorila o – seksualnom odgoju! Ulaz na projekciju je slobodan

Nekada su se filmolozi i teoretičari pitali – što je film, a danas se sve češće postavlja pitanje - gdje je film? U njegovoj čaroliji već neko vrijeme ne uživamo samo na platnima kina, nego i na svim ostalim zaslonima koji nas okružuju: televizijskim i računalnim ekranima, pametnim telefonima i tabletima. Osmi broj Filmonauta piše o promjenama koje se dotiču kulture kina: o digitalizaciji kao ekonomskom fenomenu i mutaciji medija, a donosi i intervju s ravnateljem Francuske kinoteke Sergeom Toubianom. Tema broja posvećena je instituciji kina i njezinim mnogostrukim značenjima – kinu kao društvenom okupljalištu, estetskom i političkom fenomenu, eskapističkoj zabavi, štajgi i osloncu za izgradnju novih identiteta. Radnja odabranih filmova iz temata gotovo se u cijelosti odvija u kinu, a među njima se mogu naći klasici novog Hollywooda, azijskog arta, proširenog i eksperimentalnog filma, eksploatacije i pornića – za svakoga ponešto!

Ostatak časopisa donosi intervjue s hrvatskim filmašima Đurom Gavranom i Predragom Ličinom, piše o američkim pseudoobrazovnim filmovima koji su senzacionalistički sadržaj začinjavali moralnom osudom, a iz Sight&Sounda prenosimo razgovor s kultnim redateljem Harmonyjem Korineom, čiji 'Spring Breakers' nudi isto to – ali bez osuđivanja. Autor u fokusu ovoga broja je Nikša Fulgosi, zanemareni genijalac s Televizije Zagreb, koji je davne 1978. godine u okviru dječjeg programa snimio, montirao i prikazao 14 epizoda serije o seksualnom odgoju prije nego ga je nepoznat netko bez objašnjenja skinuo s programa. Ispričan iz perspektive djece, ali namijenjen odraslima, njegovi 'Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble' današnje bi gledatelje mogli iznenaditi zajedljivim humorom, avangardnim režijskim stilom te lucidnim i liberalnim stavovima kojima je bez dlake na jeziku šibao sve vrste vjerskog, političkog, a posebice seksualnog licemjerja. Uz suradnju i veliku pomoć HRT-a, na promociji u Kinu Europa u 20 sati prikazat će se dvije epizode serije 'Ljubavni jadi Pepeka Gumbasa i Marijete Buble' te njegov kritički esej 'Šund naš svagdašnji'. Ulaz je slobodan!

Spomenimo i to da je Filmonaut od ovoga broja povećao nakladu te spustio cijenu na 20 kuna, čime se nastoji još više izaći u susret čitateljima.