GLUMCI

Svijet čarobnjaka

03.07.2009 u 12:29

Bionic
Reading

David Yates, koji je režirao blockbuster 'Harry Potter i Red feniksa' iz 2007. godine, vraća se kao redatelj nastavka 'Harry Potter i princ miješane krvi'. David Heyman, producent svih filmova o Harryju Potteru, producirao je i ovaj film u suradnji s Davidom Barronom. U glavnim ulogama pojavljuju se ista, dobro poznata lica

Dva nagrađivana glumca pridružuju se glumačkoj postavi filmova o Harryju Potteru. Oskarovac Jim Broadbent glumi profesora čarobnih napitaka Horacea Slughorna. Helen McCrory, dobitnica nagrade BAFTA, pojavljuje se kao Narcissa Malfoy, majka Dracoa Malfoya i sestra zle Bellatrix Lestrange. Štoviše, u filmu 'Harry Potter i princ miješane krvi' neki novi glumci ostvaruju svoj filmski debi: Jessie Cave glumi Lavender Brown koja je luda za Ronom Weasleyjem; Hero Fiennes Tiffin glumi Toma Riddlea u dobi od 11 godina, a Frank Dillane glumi šesnaestogodišnjeg Riddlea koji je već na putu da postane zli lord Voldemort


DANIEL RADCLIFFE (Harry Potter)

Odigrao je Harryja Pottera u svim filmovima koji se temelje na slavnom romanu spisateljice J.K. Rowling. Prvi put smo ga gledali u filmu 'Harry Potter i kamen mudraca' iz 2001. godine, a zatim su uslijedili 'Harry Potter i odaja tajni', 'Harry Potter i zatočenik Azkabana', 'Harry Potter i plameni pehar' te 'Harry Potter i Red feniksa'. Ulogu Harryja Pottera zaključit će u filmskoj adaptaciji posljednje knjige 'Harry Potter i darovi smrti', koja će biti snimljena u dva dijela. Prvi dio bit će prikazan u studenom 2010. godine, a posljednji nastavak ove filmske franšize gledat ćemo u ljeto 2011. godine.


RUPERT GRINT (Ron Weasley)

Rona Weasleyja, Harryjevog školskog kolegu i najboljeg prijatelja, glumio je u svim filmovima o Harryju Potteru. Trenutačno radi na filmskoj adaptaciji posljednje knjige 'Harry Potter i darovi smrti'. Nedavno smo ga mogli gledati u britanskom filmu 'Cherrybomb', a uskoro će glumiti u komediji 'Divlja meta', u kojoj također glume Emily Blunt i Bill Nighy.




EMMA WATSON (Hermione Granger)

Ulogu Hermione Granger, odane prijateljice Harryja Pottera i Rona Weasleyja, odigrala je u svim filmovima o Harryju Potteru, a gledat ćemo je i u posljednjem nastavku koji se temelji na romanu spisateljice J.K. Rowling 'Harry Potter i darovi smrti'. Nedavno je svoj glas posudila u animiranome filmu 'Priča o mišu zvanom Despero', gdje je bila princeza Pea.

JIM BROADBENT (profesor Horace Slughorn)

Oskara i nagradu Zlatni globus donijela mu je uloga u filmu redatelja Richarda Eyrea 'Iris', u kojem je glumio sa slavnom Judi Dench. Suradnja s redateljem Mikeom Leighom urodila je filmovima kao što su 'Topsy-Turvy', 'Život je sladak' i 'Vera Drake', a te uloge donijele su mu velike pohvale kritičara i publike. Nedavno smo ga mogli gledati u filmovima kao što su 'Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje' redatelja Stevena Spielberga i 'Srce od tinte', a glumio je i u televizijskom filmu 'Einstein i Eddington'.
Od brojnih filmova u kojima je glumio izdvajamo: 'Hot fuzz', 'Umjetnička škola – povjerljivo', 'Kronike iz Narnije: lav, vještica i ormar', 'Dnevnik Bridget Jones', 'Sajam taštine', 'Bande New Yorka' i 'Meci nad Broadwayem'.


HELENA BONHAM CARTER (Bellatrix Lestrange)


Ponovo se vraća ulozi Smrtonoše i sljedbenice lorda Voldemorta, a tu istu ulogu prvi put je odigrala u filmu 'Harry Potter i Red feniksa' iz 2007. godine. Bellatrix se pojavljuje i u zadnjem filmu o Harryju Potteru, koji će se sastojati od dva dijela. Njezini najnoviji projekti uključuju 'Alicu u zemlji čudesa' redatelja Tima Burtona i televizijski film 'Enid Blyton'. Nedavno smo je mogli gledati u blockbusteru 'Terminator: spasenje', a prošle godine osvojila je pohvale kritike ulogom u mjuziklu redatelja Tima Burtona 'Sweeney Todd: đavolji brijač', u kojem je glavnu ulogu odigrao slavni Johnny Depp.
Nominacije za Oskara i nagradu Zlatni globus donijela joj je uloga u drami 'Preljubnici', koja se temelji na romanu pisca Henryja Jamesa. Glumački debi ostvarila je 1986. godine u filmu redatelja Trevora Nunna 'Lady Jane'. Ubrzo je dobila glavnu ulogu u filmu redatelja Jamesa Ivoryja 'Soba s pogledom', koji se temelji na romanu E.M. Forstera. Od ostalih filmova u kojima je glumila izdvajamo: 'Hamlet' s Melom Gibsonom, 'Moćma Afrodita' redatelja Woodyja Allena, 'Klub boraca' redatelja Davida Finchera, 'Planet majmuna', 'Charlie i tvornica čokolade' i 'Mrtva nevjesta' redatelja Tima Burtona.


ROBBIE COLTRANE (Rubeus Hagrid)

Rubeusa Hagrida glumio je u svim nastavcima serijala o Harryju Potteru, a očekujemo ga i u budućem nastavku u dva dijela koji se temelji na posljednjem romanu J.K. Rowling 'Harry Potter i darovi smrti'. Mogli smo ga čuti u animiranome filmu 'Priča o mišu zvanom Despero'. Od ostalih filmova u kojima je glumio izdvajamo 'Alex Rider: operacija Stormbreaker', 'Oceanovih dvanaest', 'Van Helsing', 'Iz pakla', 'Poruka u boci'. Coltrane je vjerojatno najpoznatiji po ulozi u nagrađivanoj televizijskoj seriji 'Psihološki pristup'.


MICHAEL GAMBON (profesor Albus Dumbledore)

Michael Gambon je slavni kazališni, televizijski i filmski glumac, a mudrog profesora Albusa Dumbledorea glumio je i u filmovima 'Harry Potter i zatočenik Azkabana', 'Harry Potter i plameni pehar' te 'Harry Potter i Red feniksa'. Uloga u filmu redatelja Roberta Altmana 'Gosford park' donijela mu je odlične kritike i nominacije za brojne nagrade.
Od brojnih filmova u kojima je glumio izdvajamo: 'Snovi' redatelja Jakea Paltrowa, 'Dobri pastir' redatelja Roberta De Nira, 'Panika pod morem' redatelja Wesa Andersona, 'Gospodar neba i svijet sutrašnjice', 'Sanjiva dolina' redatelja Tima Burtona


ALAN RICKMAN (profesor Severus Snape)

Profesora Snapea glumio je u svim filmovima o Harryju Potteru. Nedavno smo ga mogli gledati u mjuziklu redatelja Tima Burtona 'Sweeny Todd: đavolji brijač'. S Burtonom ponovo surađuje u njegovu najnovijem filmu 'Alica u zemlji čudesa', koji ćemo moći gledati u proljeće 2010. godine. Glumački debi ostvario je u blockbusteru 'Umri muški' iz 1988. godine i ubrzo se nametnuo kao odličan filmski, televizijski i kazališni glumac. Velike pohvale kritike i publike donijele su mu uloge u filmovima kao što su 'Robin Hood: princ lopova', 'Razum i osjećaji' redatelja Anga Leeja te 'Michael Collins' redatelja Neila Jordana