BORIS ŠTOK – QUASARR

'Svakim novim uratkom sami sebi podižemo ljestvicu'

17.05.2013 u 12:46

Bionic
Reading

U petak, 17. svibnja, riječka grupa Quasarr gostuje u Tvornici kulture. Na krilima uspjeha odličnog novog singla 'Sjene' koji je zasjeo na prva mjesta domaćih top ljestvica, Quasarr će vrlo vjerojatno ponoviti uspjeh prvog koncerta na kojem je Mali pogon Tvornice kulture bio pretijesan za njihovu publiku. Od 2000. naovamo, riječki elektro pop bend objavio je dva albuma ('Quasarr' 2007. i 'Propaganda' 2010.) i poklonio nam čitav niz hitova kao što su 'Ti', 'Arpeggio', 'Propaganda' i odnedavno 'Sjene'. Frontmen Quasarra Boris Štok odgovorio je na par pitanja u razgovoru za tportal.hr uoči nastupa u Zagrebu

Tek što ste izbacili novi singl 'Sjene', već ste zauzeli neke od čelnih pozicija na top ljestvicama domaćih radiopostaja. Jeste li se nadali takvom uspjehu?

Želja nam je raditi dobre pjesme, eksperimentirati zvukom. Kad publika i radijski urednici to prepoznaju i daju svoj glas, zadovoljstvo je tim veće.

Novi singl ste ponudili svima kao besplatan download. Mislite li da je i to možda jedan od razloga zbog kojih su se 'Sjene' tako brzo našle na top listama?

Ne znamo točne podatke o broju downloada, ali vjerojatno je doprinijelo s obzirom na to da je pjesmu čuo veći broj ljudi. Nastojat ćemo i ubuduće takvim pristupom dodvoravati se publici.

Novi singl najava je i trećeg albuma za koji najavljujete svjež i rekonstruiran zvuk benda. Ako je suditi po novom singlu, ne razlikuje se baš previše od pjesama s prethodnog albuma. U čemu će se najviše primijetiti ta razlika i taj svježi zvuk?

Uvijek će to biti prepoznatljiv zvuk Quasarra, s orkestracijama, elektronikom i ekspresivnim vokalom… Ali nove pjesme aranžmanom i produkcijom naginju pristupu uživo. Utoliko je drukčije od npr. prošlog albuma 'Propaganda'.


Novi su pjesmu masterirali Kevin Paul koji je radio na albumima Cavea, Depeche Modea, Goldfrappa, MGMT-a, i Jay Frigoletto s kojim ste već ranije surađivali, a koji također iza sebe ima podužu lista eminentnih glazbenika s kojima je surađivao. Dopada li se njima muzika koju stvarate? Jesu li je komentirali nakon dobivenih snimaka?

Naravno da im se dopada, zato su i odlučili raditi, a nama to samo laska. Premda smo itekako svjesni da dolazimo iz male zemlje, glazba i kreacija ne poznaju granice pa se ne treba ograničavati. Svakim novim uratkom nastojimo podignuti ljestvicu sami sebi.

Kad planirate objaviti album?

Nemamo zacrtan datum. Plan je nastaviti raditi te svako malo izbaciti novi singl.

Hoće li biti još koji singl prije izlaska albuma?

Naravno! Uskoro kreće i novi singl, ali o njemu više riječi u idućem intervjuu ha, ha, ha…

Jeste li ugostili koga na novom albumu?

Imamo u planu, ali prerano je još o imenima. Osobno, već neko vrijeme razmišljam o vokalnoj suradnji pa vjerojatno nešto na tom tragu.


Spot za singl 'Sjene' sniman je na zatvorenom nastupu koji ste održali u prostorijama Radio Rijeke, na sessionu koji je trebao dočarati svirku sličnu onoj u prostoriji za vježbanje. Znači da tako nekako izgleda i vaša proba?

Slično, da. Iako naša prostorija za probu nije tako atraktivna. S obzirom na to da su takvi nastupi vani već dugo trend (npr. BBC Session) i mi smo se željeli iskušati u tako nečemu. Ovo se činilo savršenom prilikom za snimiti video.

Iza vas su dva albuma i vrlo dobre recenzije. Jeste li zadovoljni tretmanom u medijima?

Medijski smo negdje na rubu i naravno da bismo htjeli više prostora, ali danas je slučaj da medije zanima najmanje glazba. Drugi razlog, po mom osobnom sudu, jest ekskluzivitet Zagreba nauštrb Rijeke i drugih gradova. No prednost toga je t da ne ulaziš u kategorije i ne radiš kompromise za propagandu.

Početkom ožujka ste nastupili kao predgrupa Denis & Denisa u Ljubljani. Kako vas je primila slovenska publika?

Izvrsno, i velika im hvala na tome. Na tom tragu nastupit ćemo i u Zadru ovoga ljeta. U istom aranžmanu.


Planirate li kakav veći pohod na regiju trećim albumom?

To ne ovisi samo o nama, već i o medijima i PR-u koji to mora popratiti kako bi glazba prvo došla do slušatelja.

U petak, 17. svibnja, gostujete u Tvornici kulture. Vaš prethodni koncert održao se u Malom pogonu koji je bio premalen za vašu sve brojniju publiku. Znači li to da ćemo vas sada gledati u velikoj dvorani?

Koliko znam, u igri je opet Mali pogon, ali nije isključena i ta varijanta.

Hoće li predstojeći koncert biti presjek prvih dvaju albuma i 'Sjene' ili ćete predstaviti i pjesme s novog albuma?

Uz presjek starog materijala i pjesme 'Sjene', predstavit ćemo i nadolazeći novi singl. U svakom slučaju, bit će to pravi klupski koncert. Očekujem puno znoja i dima!