NAJBOLJI FILMOVI 6. VOXFEMINAE FESTIVALA

Superjunakinje u Dokukinu KIC

03.12.2012 u 16:03

Bionic
Reading

U utorak 04.12. i nedjelju 09.12. možete pogledati dokumentarac o američkim superjunakinjama nastao temeljem proučavanja strip junakinje Wonder Woman

Redateljica sagledava cjelokupni feministički pokret i ulogu koju je popularna kultura odigrala u njegovoj populariziciji. Uz superjunakinje možete pogledati i kratki irski film 'Ne puštaj me' koji na granici privatnog i javnog prati gej i lezbijske parove te male tjelesne izraze njihove ljudske povezanosti.

 

U Dokukinu KIC u utorak 4.12. i nedjelju 9.12. pogledajte prvi dio programa The Best of Vox Feminae 2012.. Za sve one koji su propustili program festivala koji već šestu godinu za redom povećava vidljivost ženskog stvaralaštva i društvenog djelovanja, pripremili smo izbor najboljih dokumentaraca koje ne smijete propustiti. Svakako treba skrenuti pozornost i na ovogodišnji festivalski vizual kojim Vox Feminae poručuje da biti žena, u najširem smislu te riječi, danas podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, ali i da svaka žena može biti superjunakinja.

U utorak 4.12. u 21 sat  i nedjelju 9.12. u 19 sati u Dokukinu KIC pogledajte najbolje ocjenjeni dugometražni film 6. festivala - 'WONDER WOMEN! Neispričana priča američkih superjunakinja'. Neispričana priča američkih superjunakinja nastala je na tragu proučavanja razvoja i naslijeđa strip junakinje Wonder Woman. Od nastanka stripa 40-tih godina pa do blokbastera današnjce, prikaz snažnih žena u popularnoj kulturi često odražava strah društva od ženskog oslobođenja. U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima i umjetnicima, superženama iz stvarnog života poput Glorie Steinem, Kathleen Hanne i ostalima nudi drukčiji i zabavan pogled na žanr superjunaka u kojem dominiraju muškarci.

Foršpan filma 'WONDER WOMAN! Neispričana priča američkih superjunakinja'

Uz dugometražni film o strip junakinjama možete vidjeti i kratki irski dokumentarac 'Ne puštaj me'. Držanje za ruku ili ljubljenje u javnosti nije za svakoga posebice ako se radi o istospolnim vezama. Ovaj kratki film levitira na granici privatnog i javnog prostora prateći gej i lezbijske parove i istražujući male tjelesne izraze njihove ljudske povezanosti. Te nježne interakcije nisu samo od velikog privatnog značaja već i potencijalna snaga za društvene obrate. Ipak, za većinu ljudi, nježnosti van četiri zida nisu od političkog značaja koliko su samo – izraz ljubavi.

Foršpan filma 'Ne puštaj me'