ŠIBENIK, 7. - 9. KOLOVOZA

Što ne smijete propustiti na Terraneu

12.08.2013 u 16:18

Bionic
Reading

Da biste se lakše snašli u bogatoj glazbenoj ponudi ovogodišnjeg Terranea, koji će se održati od 7. do 9. kolovoza, nudimo vam mali vodič kroz festival - koji su izvođači najzanimljiviji i zašto, kad točno sviraju i na kojoj pozornici te što nije loše znati ako namjeravate biti u prvim redovima

Prodigy (srijeda, 7. kolovoza, stage Terra, 0,30 - 2,00)

Iako je od njihovog debi albuma 'Experience' prošla čak 21 godina, zvuk ovog EDM trojca koji je početkom devedesetih utemeljio breakbeat hardcore scenu, i dalje zvuči moderno i inventivno. Iza sebe imaju pet studijskih i dva kompilacijska albuma, hitove poput 'Smack My Bitch Up', 'Voodoo People', 'Breathe', nagrađeni su Brit Awardsima, MTV Music Awardsima, a dva puta su bili nominirani i za Grammy. Posljednjih nekoliko godina rade na novom albumu čiji je radni naziv 'How to Steal a Jetfighter', a prije šest mjeseci najavili su ga singlom 'The Day'. Kako Liam Howlett, Keith Flint i Maxim Reallity zvuče uživo, možete čuti u srijedu, 7. kolovoza na pozornici Terra.


Wu Tang Clan (petak, 9. kolovoza, Terra, 0,30 - 2,00)

Nakon objave da na ovogodišnji Terraneo dolazi i legendarna hip hop skupina Wu Tang Clan, glavno pitanje bilo je - dolazi li cijela postava Wu Tanga ili njih dvoje troje? E pa odgovor je - da, svi dolaze. Dobro, svi osim Ol' Dirty Bastarda koji je pokojni, ali za sve zaljubljenike u hardcore hip hop, preostalih osam članova benda - RZA, GZA; Ghostface Killa, Inspectah Deck, Raekwon, U-God, Masta Killa i Method Man - dolaze u Šibenik. Čuti ih i vidjeti zajedno na pozornici je rijetkost; bend je na zajedničkoj turneji kojom slavi 20 godina postojanja, a njome najavljuje i novi, šesti po redu studijski album 'A Better Tomorrow', koji namjerava objaviti na 20. godišnjicu objave albuma prvijenca 'Enter the Wu Tang (36 Chambers)'. Wutangovci nastupaju u petak na pozornici Terra, a onima u prvim redovima savjet: Method Man se voli bacati u publiku. Stalno.


My Bloody Valentine (četvrtak, 8. 8., Terra, 0,30 - 2,00)

Ovi irski alternativci, pioniri shoegazea (podžanra alternativnog rocka), svoj su najznačajniji album, 'Loveless' objavili prije 22 godine i umalo odveli svoju izdavačku kuću Creation Records u bankrot jer se snimanje razvuklo na dvije godine. Album je doživio velik uspjeh, ali bend se - raspao. Ponovo su se okupili 2007., a ove su objavili svoj treći album, 'm b v' koji će promovirati i na Terraneu. Za one koji ne znaju, My Blood Valentine jedan je od najglasnijih bendova na svijetu (poslušajte samo njihovu stvar 'You Made Me Realize', sve će vam biti jasno) stoga ne čudi da su iz njihovog menadžmenta poručili: 'Ponesite čepiće za uši.'


Azealia Banks (srijeda, 7. 8., Terra, 22,45 - 23,30)

'What you gon' do when I appear, W-when-when I premiere?' pita se ova 22-godišnja njujorška reperica u hitu '212' zahvaljujući kojem je, prema riječima Billboarda, 'prodrmala blogosferu kao snježnu kuglu'. Svoj debi album '1991', objavila je prije dvije godine, novi, 'Broke With Expensive Taste' očekuje se uskoro, a dotad se ova glasna reperica iz Harlema bavi modom, mijenja boje kose, zalaže za prava homoseksualaca (i sama je javno priznala da je biseksualka) te se svađa. S kim? Sa svima - s Ritom Orom, producentom Diplom, Nicki Minaj, sa Stone Rosesima, A$ap Rockyjem, Jimom Jonesom… Možda se posvađa s nekim i u Šibeniku.


Aloe Blacc (petak, 9. 8., Terra, 22,30 - 23,45)

Iza ovog 34-godišnjeg nu-soul pjevača i glazbenika gotovo je 20 godina karijere, no proslavio ga je tek hit iz 2011., 'I Need a Dollar', pjesma iz uvodne špice za HBO-ovu seriju 'How to Make in America'. Aloe se glazbom počeo baviti još 1995., i to kao reper, a prije hit albuma 'Good Things' s kojeg je već spomenuta 'I Need a Dollar' te stvar 'Loving You Is Killing Me', snimio je album 'Shine Through', a surađivao je i s francuskom hip hop & jazz grupom Jazz Liberatorz. Trenutačno radi na novom albumu, snimio je pjesmu s hitmakerom Aviciijem, 'Wake Me Up', a na Terraneu će pokazati zašto ga prati glas izvrsnog festivalskog izvođača.


Calexico (četvrtak, 8. 8., Terra Stage, 22,30 - 23,45)

Joey Burns i John Convertino, okosnica indie rock benda Calexico, u Šibeniku će pokazati kako već 17 godina uspješno kombiniraju tradicionalnu latinoameričku glazbu i country jugozapada SAD-a s džezom 50-ih i 60-ih te post rockom 90-ih. Taj njihov mješoviti zvuk karakterističan je za sve njihove albume, a objavili su ih dosta - šest studijskih, devet koncertnih, pet EP-ova, dva DVD-a te brojne suradnje i kompilacije. Krajem lipnja, izbacit će još jedan EP, 'Maybe on Monday', koji im se idealno poklapa s europskom turnejom u sklopu koje sviraju i na Terraneu.


Gang of Four (četvrtak, 8. 8., Terra Stage, 20,45 - 21,45)

Kako zvuči kad se pomiješaju punk rock, funk i dub reggae, najbolje znaju Gang of Four, post punk grupa iz Leedsa koji u Šibenik dolaze najaviti nove materijale koje planiraju objaviti ove godine. Bend koji je Rolling Stone proglasio 'vjerojatno najboljim politički motiviranim bendom u povijesti rock'n' rolla' osnovan je još 1977., do danas se raspadao i okupljao više puta. U trenutačnoj postavi ostao je samo jedan od članova iz originalne postave, osnivač grupe i gitarist Andy Gill. Pjevača Jona Kinga koji je grupu napustio prije dvije godine, zamijenio je John 'Gaoler' Sterry i navodno s njim bend zvuči još moćnije nego prije. Je li zaista tako, provjerite u četvrtak, 8. kolovoza na pozornici Terra.



The Bots (petak, 9. 8., Aqua Stage, 21,45 - 22,45)

Oštra melodija, brz ritam bubnjanja i radikalni prijelazi u pjesmama čine ovaj kalifornijski dvojac odličnim miksom The Black Keysa i The White Stripesa. S jednom razlikom - braća Mikaiah (gitara, vokal) i Anaiah (bubanj, prateći vokal) mogu im, po godinama, biti sinovi - imali su 15 odnosno 12 godina kad su objavili prvi album 2009. Do danas su objavili još dva, u pripremi je i četvrti, Mikaiah je napunio 18 i u Šibeniku i legalno može popit pivo. A htjet ćete mu platiti barem jedno kad čujete kako s bratom razvaljuje stage.


Cloud Nothings (petak, 9. 8., Terra Stage, 19,00-20,00)

Ovaj indie rock bend iz Clevelanda nastao je 2009. kao solo projekt pjevača i skladatelja Dylana Baldija koji je u podrumu obiteljske kuće u Westlakeu, prema vlastitom priznanju, 'pisao pjesme da vidi može li svaki put napisati pjesmu bolju od one prethodne'. Solo projekt razvio se u punokrvni bend koji iza sebe ima tri albuma, a četvrti, 'Body Music' očekuje se ove godine. Pjesme su žanrovski negdje između indie rocka, post grungea i noise rocka, a visoke ocjene NME-ja i Pitchforka garancija su da ih se ne na Terraneu ne smije propustiti.



The Cribs (petak, 9. 8., Terra Stage, 20,45 - 21,45)

Još jedna grupa koju čine braća dolazi na Terraneo - blizanci Gary i Ryan te njihov mlađi brat Ross Jarman 2002. osnovali su bend koji se, s Libertinesima, smatra britanskim odgovorom na američku alternativnu rock scenu prošlog desetljeća. Trojac kojem se od 2008. do 2011. pridružio i Johnny Marr iz Smithsa, dosad je objavio pet studijskih albuma, a proslavio se tek trećim – 'Men's Needs, Women's Needs, Whatever' iz 2007. Prije nekoliko mjeseci objavili su i svoj best of, 'Payola', kojim su potvrdili status jednog od najznačajnijih sastava britanskog alternativnog rocka u posljednjih deset godina.


Woods (srijeda, 7. 8., Aqua Stage, 21,45 - 22,45)

Ako ste ljubitelj folka (ne TOG folka…) onda su Woodsi pravi bend za vas. Osnovani prije osam godina u New Yorku, Woodsi sviraju glazbu koju su na Pitchforku opisali kao istančan spoj akustičnog folka koji se svira uz logorsku vatru, analognih efekata iz domaće radinosti te snažnih, izraženih melodija. Bend, sačinjen od pjevača i gitarista Jeremyja Earla, tehničara G. Lucasa Cranea i multiinstrumentalista Jarvisa Tavenierea dosad je objavio osam albuma, a za 'Songs of Shame' su na Pitchforku dobili status 'Best New Music'.


Mambo Kurt (četvrtak, 8. 8., Aqua Stage, 3,30 - 5,30)

Ljubitelji neobičnih nastupa i ove će godine doći na svoje - na Terraneo dolazi Mambo Kurt, one man show koji na svojim nastupima, na kućnim orguljama, izvodi obrade raznih rock hitova u samba, bossa nova i polka verziji. Ako budete imali sreće, možda na nastup povede i svoju 80-godišnju učiteljicu klavira pa ćete dočekati zoru uz, malo je reći, interesantne verzije 'Anarchy in the UK', Sex Pistolsa ili 'Sympathy for the Devil', Stonesa.


Bosnian Rainbows (četvrtak, 8. 8., Terra Stage, 19,00 - 20,00)

Iako postoje jedva godinu dana, ovaj indie bend na prepad je osvojio najzahtjevnije ljubitelje eksperimentalnog, art rocka. Pomogla je tome i reputacija osnivača grupe, bivšeg člana The Mars Volte, Omara Rodrigueza-Lopeza koji je ovaj bend prozvao 'svojom novom glazbenom avanturom'. U bend je pozvao i kolegu iz The Mars Volte, Deantonija Parksa, a pridružili su im se i pjevačica Teri Gender Bender (iz Le Butcherettesa) i Nicci Kasper na klavijaturama. Svoju prvu zajedničku stvar, 'Torn Maps', objavili su u siječnju na Soundcloudu, a prvi album, 'Bosnian Rainbows' je vani krajem lipnja. I da, bend nema nikakve direktne veze s Bosnom (oni su iz El Pasa u Texasu) i ime je izabrano - slučajno.


Osim ovih navedenih izvođača, na pozornicu Terranea popet će se još i Duncan Sheik, Koan Sound, Blondish, Pinkunoizu... te čitav niz nekih od najznačajnijih glazbenika iz regije kao što su Dubioza Kolektiv, Darkwood Dub, Mayales, Kawasaki 3p, Postolar Tripper, SevdahBABY, My Buddy Moose, Vlasta Popić, Krankšvester, Pešes, Svi na Pod, Chew the Fat! Croatia itd.