ZNAKOVITA FOTOGRAFIJA

Što Jakov Sedlar misli o svom uzoru Branku Lustigu?

14.04.2016 u 11:06

Bionic
Reading

Iako je nekadašnji slavni producent Branko Lustig prije nekoliko dana oštrom izjavom pokopao novi film redatelja Jakova Sedlara 'Jasenovac - istina', on se dalje se ponosi njihovom zajedničkom fotografijom na svom profilu na Facebooku koja je nastala prije nekoliko godina kad su snimali film 'Ana Frank: Nekad i sada' u kojem se pojavljuje i Lustig koji je film i producirao. Sedlar nam je otkrio zbog čega prema Lustigu osjeća veliko poštovanje, ali i ponešto o njihovu prvom susretu davnih osamdesetih u Jadran filmu

Tko je posljednjih mjeseci barem jednom bio na facebook-profilu redatelja Jakova Sedlara (63), saznao bi tko je već godinama njegov veliki uzor. Naslovna fotografija koja već dulje vrijeme krasi njegovu facebook-stranicu ona je s poznatim 83-godišnjim producentom s holivudskim uspjehom i dva osvojena Oscara Brankom Lustigom snimljena kraj spomen-ploče Anne Frank u bivšem koncentracijskom logoru Bergen-Belsen.

Upravo se Lustig prije nekoliko dana kritički osvrnuo na novi Sedlarov film o logoru Jasenovcu, no ni upućena vrlo oštra kritika na njegovu adresu očito nije zasmetala redatelju. Jakov Sedlar otkrio nam je nešto o njihovu poznanstvu koje su 2010. pretočili i u filmsku suradnju.

'Branka Lustiga poznajem još iz osamdesetih kad sam radio u Jadran filmu. Oduvijek sam mu se divio jer to što je taj čovjek uspio napraviti u svojoj profesiji nitko na ovim prostorima neće dostići. Bila mi je velika čast raditi s njim. Njegova poruka u mom filmu ima veliku težinu. Prema takvom čovjeku osjećam prije svega poštovanje', kaže Sedlar. 


Zbližili su se 2010. kada je Lustig pozvao Sedlara na međunarodni Jewish Film Festival s njegovim filmom 'Pravednik Stepinac'. Godina dana kasnije Lustig producira Sedlarov dokumentarac 'Anne Frank: Then and Now' snimljen u Gazi na arapskom jeziku u kojem osam palestinskih djevojčica priča segmente iz njezina života i dnevnika. U njemu se pojavljuje i Lustig.

Četiri godine kasnije surađuju radeći kazališnu predstavu 'Ana Frank' prošle godine premijerno izvedene  u dječjem kazalištu Trešnja. Naime, u povodu 70. obljetnice oslobađanja zloglasnog logora Auschwitza i 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata, Sedlar je postavio predstavu o Anni Frank u kojoj u jednoj videosnimci progovara i Branko Lustig snimljen u bivšem logoru Bergen-Belsenu u kojem je bio zatočen kao dijete, a u kojem je Anna Frank izgubila život.

'Film smo snimili prije nekoliko godina, ali tek ove godine ide u distribuciju po Americi i Europi. To je prvi film o Ani Frank na arapskom jeziku i jako me zanima kako će publika reagirati. Kraj je za mene fascinantan, a za to je najviše zaslužan Branko', natuknuo je Sedlar.

Imati za suradnika jednog od 50 najvećih holivudskih producenata koji je za film o Holokaustu 'Schindlerova lista' osvojio i Oscar, poseban je trenutak, a koliko mu znači, pokazao je i bez riječi, fotografijom koju ne skida sa svog facebook-profila.

Sudeći po brojnim negativnim kritikama njegova novog dokumentarnog filma, koje ga ne prestaju zasipati, neki će reći kako baš i nije puno naučio od čovjeka kojem se divi.


Sedlar i Lustig snimljeni prošle godine na premijeri predstave 'Anna Frank' u dječjem kazalištu Trešnja