KINO TUŠKANAC, 9. DO 19. PROSINCA

Spoj tradicije i modernizma u ciklusu korejskog filma

03.12.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Od 9. do 19. prosinca, u kinu Tuškanac održat će se ciklus (južno)korejskog filma koji na najbolji mogući način spaja tradiciju i modernizam, prošlost i sadašnjost

Ciklus korejskog filma predstavit će novi film najrelevantnijeg predstavnika tradicionalnog u suvremenoj korejskoj kinematografiji, Im Kwon-taeka koji se u svom stotom filmu 'Iza godina' (Chun nyun hack), nanovo vraća pansoriju, tradicionalnoj glazbenoj formi čije izvedbe traju i preko četiri sata. U ovom filmu fokusiran je na epsku priču o putujućem glazbeniku i njegovoj slijepoj polusestri.

Lee Joon-ik u filmu 'Kralj i klaun' također je fasciniran prošlošću, samo što pansori zamjenjuju dvojica dvorskih zabavljača kojima prijeti smaknuće jer su bili preoštri u ismijavanju kralja. Njihov je odnos prožet finom queer estetikom, a u filmu glumi korejska glazbena teen zvijezda Lee Jun-gi čiji je imidž korejski odgovor na japanske 'bishonene' – androgine dečke čija ljepota nadilazi rodna ograničenja.


Ciklus donosi i 'nevidljivog' Lee Jang-hoa, čija je kompleksna alegorijska parabola 'Čovjek s tri lijesa' možda najbliža točka do koje se korejski film približio Alainu Resnaisu. U centru 'Tajnog sunca', Jeon Do-yeon, žena je koja se našla na rubu barem pet živčanih slomova. Ovo je prvi Chang-dongov komad snimljen nakon što se povukao iz visoke politike i vlastitom odlukom napustio fotelju korejskog ministra kulture.

Dva filma iz Ciklusa koriste motiv vožnje taksijem. U 'Bez krvi, bez suza', lik opake taksistice puno duguje Tarantinovim grindhouse damama, a u crnohumornoj seks komediji 'Vozeći se s ljubavnikom moje žene' u režiji sumanutog Kim Tai-sika, junak se vraća taksijem iz Seula za čijim je volanom ljubavnik njegove žene. Njihova cestovna odiseja uključuje kotrljajuće lubenice, partiju badmintona, kupanje u planinskom potoku i doslovno pišanje u vjetar.

Božić u kolovozu' Hur Jin-hoa priča o malim stvarima, nježno ulazeći nenametljivom kamerom u fotografsku radnju svog junaka koji prihvaća vlastitu bolest s osmijehom na licu. Na njega se nadovezuje elegantna i lijepo snimljena meditacija o starosti i snijegu u režiji Choo Chang-mina, 'Kasni cvat', inače adaptacija online stripa Kang Fulla 'Volim te'.

Jedini film iz ovoga ciklusa iza kojeg ne stoji korejski sineast smirena je elegija 'Zrno u uhu' u režiji Kineza Zhang Lua, koja puno duguje kineskom filmskom undergroundu. Iako je njegova junakinja koja dijeli trošni stan s četiri kineske prostitutke, pripadnica korejske marginalizirane etničke manjine u Kini, ilegalno prodajući kimchi na ulici, ona se ne odvaja od tradicijskih korijena koje simboliziraju stari korejski plesovi.

Ciklus korejskog filma održat će se u kinu Tuškanac od 9. do 19. prosinca, a raspored filmova možete pogledati ovdje.