OD PLATNA DO RECEPCIJE

Spavati sa zvijezdama je lako

06.03.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Želite spavati s filmskom zvijezdom? Želja bi vam se mogla i ostvariti budući da je među slavnima u zadnje vrijeme popularan trend otvaranja hotela. Svoj mukotrpno stečen kapital sve češće ulažu u luksuzna boravišta za svoje slavne kolege, no poneki iznenade cijenama pristupačnim čak običnim smrtnicima. Pogledajmo koje filmske zvijezde se ističu kao uspješni hotelijeri

Podzemno kupalište Greenwich Hotela

Greenwich Hotel

Vlasnik: Robert De Niro
Lokacija: Greenwich Village, New York

Ova legenda Hollywooda je od polovine sedamdesetih do početka novog tisućljeća nanizala pregršt prestižnih nagrada i nominacija, među kojima su i dva osvojena Oscara i jedan Zlatni globus. Pitate se zašto je posljednje desetljeće bilo sušno glede nagrada za ovog glumca te zašto se posvetio jednostavnijim i manje zahtjevnim scenarijima? Ne, nije se zasitio svog poziva, no otkad se bacio u hotelijerski biznis, stari Robert jednostavno nema vremena za kompliciranije filmske zahvate.

Iako nas scenom iz Taksista u kojoj peče kolačiće nije uvjerio da je vrhunski domaćin, u stvarnom životu se snašao daleko bolje i uvjerljivije. Sa svojim sinom Raphaelom otvorio je luksuzni hotel u njujorškom Greenwich Villageu sa 88 pedantno dizajniranih soba s daškom orijentalnog ugođaja, a s naglaskom na japanski dizajn.

Svaka cigla koja ukrašava fasadu hotela ručno je izrađena i ukrašena kako bi cijelo zdanje odavalo 'starinski' dojam, a kraljevski dragulj koji okrunjuje luksuznu hotelsku ponudu je originalna japanska shibui kupelj naručena izravno iz japanske prijestolnice. Za uživanje u gostoprimstvu Roberta De Nira i svega što ono nudi morat ćete izdvojiti od 475 do 5.500 dolara. A ako vam boravak u Greenwich Hotelu ne nudi dovoljno druženja s Robertom De Nirom, možete ga potražiti preko puta, na još jednom poznatom mjestu za izlaske slavnih, De Nirovom restoranu Tribeca Grill.


Seksi šik Big Sleep hotela
The Big Sleep Hotel

Vlasnik: John Malkovich
Lokacija: Eastbourne, Cardiff & Cheltenham, Velika Britanija

Kada pomislite na ekscentričnu narav Johna Malkovicha, pomislili biste da hotel u njegovom vlasništvu krase svemirske kapsule, patuljci s peruškama umjesto spremačica te budoari veličine nogometnog igrališta koje su zajedničkim snagama dizajnirali David Lynch i Stanley Kubrick? Ne biste bili odveć daleko! Iako nema patuljaka s peruškama, interijer hotela neodoljivo podsjeća na ugođaj 'Paklene naranče' koji brojne turističke brošure nazivaju seksi šikom.

Svjestan pomalo bizarnog interijera svoja tri hotela, Malkovich ističe da je svojim gostima želio pružiti po novčanik ugodan, a za dušu i tijelo drukčiji smještaj. Svakako je u tome uspio, a zanimljivo je da Big Sleep Hotel nije hotel od zvijezde za zvijezde, kako bismo možda pomislili. Cijene su primjerene prosječnom puku, za noćenje s doručkom morat ćete pripremiti 55 funti, a za razliku od ostalih luksuznih hotela omiljenih u zvjezdanom svijetu, nećete dobiti lošiji tretman ako niste poznata faca.

Idila Mission Rancha
Mission Ranch


Vlasnik: Clint Eastwood
Lokacija: Carmel, California

Iako na pragu osmog desetljeća života, tvrdokorni Eastwood radi više nego ikad kao redatelj i glumac. No unatoč svojem nepresušnom elanu i angažmanu ispred i iza kamere, Eastwood nalazi vremena upravljati hotelom Mission Ranch, koji mnogi nazivaju mjestom iz bajke. Istini za volju, teško nam je zamisliti kako mrkog pogleda s cigarom u zubima mijenja posteljinu svojim gostima, ali nekadašnja mljekara pretvorena u moderno konačište zasigurno je Eastwooda beba i velika ljubav.

Poput kakve bajne djeve u nevolji iz njegovih filmova, Eastwood je spasio staru mljekaru od propasti pred nacrtima za izgradnju novog planskog naselja te je pretvorio u jedno od najspektakularnijih mjesta današnjeg američkog Zapada. Originalna kuća iz 1850. godine, nepregledni pašnjaci po kojima slobodno tumaraju konji i autentični ugođaj osvajaju srca svojih posjetitelja koji rado za gušt noćenja na ranču izdvajaju 200 dolara. Naravno, šansa da sretnu originalnog odmetnika Josieja Walesa dodatni je mamac za turiste.

Blancaneaux, idealno mjesto za bijeg
Turtle Inn, Blancaneaux Lodge, La Rancha, Jardin Escondido, Nicholls Street

Vlasnik: Francis Ford Coppola
Lokacija: Belize, Gvatemala, Argentina, New Orleans

Otkako je njegova kćer Sofia uspješno preuzela obiteljski filmski biznis, Francis Ford Coppola posvetio se svojim hotelima u šumskom raju Belizea i Gvatemale. Više filmski mogul nego filmska zvijezda, Coppola je odlučio pobjeći od zvjezdane vreve holivudskih bulevara u karipsku prašumu rezervata Mountain Pine Ridge, nekadašnju domovinu Maya. Ondje je počeo s prvim hotelom uređenim u domorodačkom stilu, a otada se razvio u pravog hotelskog magnata s pet hotela na američkim kontinentima.

Coppola je svoje hotele uredio u pravom karipskom stilu sojenica domorodaca Belizea, a iako pruža svojim gostima apsolutni luksuz, posjetitelji se osjećaju kao kod kuće u mirnom i opuštajućem prirodnom okružju. Coppola svojim gostima doista pruža smještaj u skrivenom kutku raja.

Svojim karipskim hotelima Turtle Inn i Blancaneaux Lodge Coppola je pridodao hotel La Rancha u Gvatemali, hotel Jardin Escodido u argentinskom glavnog gradu Buenos Airesu te Nicholls Street Hotel u New Orleansu. Cijena noćenja je ista u svakom Coppolinom hotelu, a kreće od nemalih 317 dolara. No hotelski lanac nije kraj Coppolinog ugostiteljskog dosega. Ponosni je vlasnik nagrađivanog vinograda u Kaliforniji u kojem uzgaja čak osam sorti. Vinarija Coppola otvorena je za javnost, a upravo ondje kao počasni konzul Belizea često ugoščuje predsjednika ove karipske države zajedno s njegovom svitom.

Kičasti interijer restorana DeVito
DeVito Restaurant

Vlasnik: Danny DeVito
Lokacija: South Beach, Florida

Opće je poznato da se filmske zvijezde, osim u hotelijerskom biznisu, često okušaju i kao vlasnici restorana. Najbolji primjer je Planet Hollywood, puno desetljeće suludo popularan lanac tematskih restorana koji su svojim novcem katapultirali u sam vrh društvenog života slavnih Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis i Demi Moore. No jedan od najčudnijih primjera restorana koji nosi ime poznate osobe je upravo restoran DeVito.

Smješten na floridskom South Beachu na kojem dijeli slavne goste s brojnim drugim luksuznim restoranima, DeVito je začudno uspješan. Dok se ostali spomenuti restorani ističu vrhunskim i svjetski poznatim šefovima kuhinje, restoran DeVito svoje goste privlači proslavom svega što je – DeVito! Ondje možete u društvu stalnih gostiju kao što su Liza Minelli, Paris Hilton i Dianna Ross uživati u kamenicama DeVito, namakati krvavi DeVito steak u DeVito sos, kušati još brojna jela a la DeVito, a pritom se zabavljati uz filmove ovog omanjeg glumca koji se neprestano prikazuju na 19 velikih ekrana raspoređenih po cijelom restoranu. Možda ipak malo previše DeVita za naš ukus.