U KINIMA: 'JACK RYAN: POZIV IZ SJENE'

Slabašni povratak Jack Ryana

03.02.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Povratak serijalu o Jacku Ryanu obilježen je nedostatkom zanimljivosti

'Jack Ryan: Poziv iz sjene' peti je film temeljen na istoimenom liku iz serije knjiga Tom Clancya. Nakon Aleca Baldwina, Harrisona Forda i Bena Afflecka lik Jacka Ryana ovoga puta pripao je Chrisu Pineu, glumcu rastuće popularnosti zahvaljujući ulozi Kirka u novim 'Star Trek' filmovima. Iskusni Kenneth Branagh preuzeo je redateljski zadatak što ipak ne ulijeva potpuno povjerenje obzirom na slabašnih nekoliko posljednjih filmova, a isto se može reći za scenarista Davida Coeppa. Pitanje je naravno jesmo li dobili kvalitetan moderni špijunski triler ili promašaj?

Na žalost, 'Jack Ryan: Poziv iz sjene' osrednji je film, donekle gledljiv zahvaljujući dobroj glumačkoj postavi i brzim, dinamičnim protokom radnje. Postoji mnogo razloga zašto ga nećemo pamtiti kao moderni špijunski klasik, a jedan od njih je i nedostatak 'špijunaže'. Naglasak se uglavnom stavlja na akciju ili neuvjerljivu ljubavnu priču, nastojanje Ryana da održi romansu usprkos rizičnim tajnim zadatcima. Problem je što Ryanovo 'učlanjenje' u CIA i početak ljubavne priče dobivamo kroz iznimno kratke sekvence na početku filma bez mnogo karakterne razrade. Radnja se potom brzo miče deset godina unaprijed bez da gledatelji dobiju priliku emocionalno se vezati uz likove na bilo kakvoj razini. Posljedica je stereotipni akcijski triler gdje nikada nismo pretjerano zainteresirani. Osnovna priča o ruskom nastojanju ekonomskog razaranja Amerike također ne pridonosi ukupnom dojmu dosade jer je ne inspirativno i predvidljivo osmišljena. Chris Pine u naslovnoj ulozi mora se pohvaliti jer je u potpunosti uvjerljiv, pogotovo u rijetkim dobrim, glumački zahtjevnijim scenama, ali njegov talent uglavnom je potrošen uzalud. Branaghova režija djeluje 'školski' odrađeno poput scenarija, bez traga domišljatosti ili svježih ideja.

Zaključno, 'Jack Ryan: Poziv iz sjene' slabašni je 'reboot' serijala koji nije problem jednom odgledati, ali to iskustvo neće pružiti mnogo zabave ili intrige. Ukoliko će financijski dobro proći, nadajmo se boljem nastavku jer potencijal, uz dobre glumce, ipak postoji, ali ga treba i ostvariti.