GODIŠNJICA TUSTINE SMRTI

Sjećate li se legendarnog pankera iz Pule?

14.10.2014 u 10:53

Bionic
Reading

Prije dvije godine, preminuo je Tusta iz KUD Idijota

Branko Črnac Tusta, frontmen KUD Idijota preminuo je od karcinoma u 57. godini života 14. listopada 2012., a sasvim zasluženo, nedavno je dobio i svoju ulicu u Puli, uspon na Monte Zaru, točno do ulaza u rock klub Uljanik te mural u unutarnjem dvorištu Rojca. 

Naime, u kolovozu je na sjednici gradskog vijeća podržan prijedlog izmjene Odluke o određivanju imena i trgova u Puli čime su neke lokacije u gradu dobile imena istaknutih osoba. Stube koje povezuju Boškovićev uspon s Vergerijevom ulicom na Monte Zaru tako su dobile ime frontmena KUD Idijota, a zelena površina u Krležinoj ulici pjevača Atomskog skloništa Sergia Blažića Đosera

Tusti je početkom 2011. dijagnosticiran karcinom pluća i grla, a tumor se ubrzo proširio i na mozak. Zbog bolesti je izgubio i glas. Kako bi mu pomogli u financiranju liječenja, Tustini kolege i prijatelji s područja bivše Jugoslavije organizirali su koncerte. No bolest je nažalost bila jača.

Pulska punk grupa KUD Idijoti osnovana je 1981., a Tusta joj se pridružio 1985. Širu su popularnost stekli pobjedom na Omladinskom festivalu u Subotici 1987. u konkurenciji 300-tinjak sastava, nakon čega kreću s nastupima u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji. Prvi album 'Legendarni uživo' objavili su 1986., a posljednji 'Remek-djelo' 2001. godine.

Nekoliko dana nakon Tustine smrti, gitarist i osnivač KUD Idijota Sale Veruda izjavio je kako s Tustom umiru i KUD Idijoti te kako nikakvih promjena sastava neće biti, već da sastav definitivno prestaje postojati.

RIP, Tusta!