U KINIMA: 'LEDENO DOBA 4: ZEMLJA SE TRESE '

Sjajna ledena zabava

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 11.07.2012 14:18
  • Objavljeno 11.07.2012 u 14:18
Ledeno doba 4 (10)

Ledeno doba 4 (10)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Blitz

Četvrti nastavak sjajna je zabava koja ne propušta

Nakon 'Madagaskara 3' stigao je još jedan nastavak popularnog animiranog serijala, a to je 'Ledeno Doba 4: Zemlja se trese'. Općenito je riječ o kvalitetnijim uradcima od 'Madagaskara', ali pitanje je može li četvrti dio ponuditi zabavu, s obzirom na to da smo likove već vidjeli u gotovo svim situacijama. S kreativne stane, nema velikih promjena osim novog redatelja Stevea Martina (uz koredatelja prijašnjeg nastavka Mikea Thurmeiera) kojemu je jedini prijašnji dugometražni film animirani Horton. Nema mnogo razloga za optimizam, ali ni za pesimizam, stoga pogledajmo što pruža novo 'Ledeno Doba'.

'Ledeno Doba 4: Zemlja se trese' izvrsno je ostvarenje, pogotovo za četvrti nastavak. Bez obzira na neke karakterne klišeje, ovaj film uspijeva biti upravo ono što treba, a to je dinamična i zabavna avantura za cijelu obitelj. Možda najveća prednost u odnosu na ostale serijale jest svijet koji se konstantno mijenja, pružajući scenaristima mnogo prostora za kreativne ludorije u kojima se likovi mogu naći, a da se pritom doima svježe. Već spomenuti klišeji tako se uspješno maskiraju stalnim vizualnim spektaklom koji je uistinu efektan jer ne služi samo uljepšavanju, već i postavljanju konkretne atmosfere. Treba napomenuti da je animacija još bolja nego prije i uistinu se osjeća uloženi novac i trud, bez slutnje o brzoj zaradi (naravno da je još uvijek glavni cilj povrat novca), dok je, primjerice, 'Madagaskar 3' film znatno sumnjivijih motiva kada ih usporedimo.

Ipak, kada razmislimo o vremenu izlaska filma (početak ljetne sezone) i uvidimo glavnu temu (plovidba, gusari), tada je jasno da je ovo prvenstveno sezonski blockbuster. Drugim riječima, 'Ledeno Doba 4' sjajna je trenutna zabava, ali unutar povijesti filma samo lijepi hollywoodski 'paket'. S obzirom na to da je cilj zabaviti mlade i starije bez mnogo razmišljanja, što i uspijeva, tada se može oprostiti pozadinska 'ekonomska' podloga produkcije. Hrvatska sinkronizacija je prilično dobro odrađena, ali većina dosjetki djeluje bolje na engleskome jeziku. Odluka je, naravno, na gledatelju, obje verzije pružaju obilje smijeha, a mlađima je sigurno lakše gledati film bez titlova.

Zaključno, 'Ledeno Doba 4: Zemlja se trese' može se bez ustručavanja preporučiti kao sjajna ljetna kino razbibriga u kojoj će cijela obitelj uživati. Možda ne posjeduje dubinu koju filmski sladokusci priželjkuju, ali zato to nadopunjuje kontinuiranom dinamikom, gdje nema trenutka dosade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi