U KINIMA: 'SAMO SEKS'

Sirove strasti Ashtona Kutchera i Natalie Portman

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 15.02.2011 14:04
  • Objavljeno 15.02.2011 u 11:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predvidljiva, ali u konačnici zabavna romantična komedija

Ivan Reitman još od ‘Istjerivača duhova’ redateljsku karijeru donekle zapostavlja osrednjim komedijama. Njegov posljednji uradak je ‘Samo seks’, romantična komedija koja ne obećava žanrovske pomake, već samo korektno odrađenu staru priču. Zapravo osnovni motivator za privlačenje gledatelja su glavni glumci, nekoć popularniji Ashton Kutcher i trenutno jako cijenjena Natalie Portman. No, može li kombinacija dobrih glumaca i provjerenog (iako dosadnog) redatelja ponuditi dobro filmsko iskustvo u moru modernih i često očajnih romantičnih komedija?

Adam (Ashton Kutcher) i Emma (Natalie Portman) slučajnim okolnostima postaju ‘seks prijatelji’, bez ikakvih obveza koje inače vežu parove. No, u Adamu se sve više javljalju pravi osjećaji prema Emmi, koja se boji prepustiti istima. Kako vrijeme prolazi, tako se pojačavaju tenzije oko njih i na kraju će morati odlučiti hoće li postati pravi par ili se odvojiti zauvijek.

‘Samo seks’ je film u koji ulazimo izrazito niskih očekivanja, ali na kraju se pokazuje kao sasvim solidna zabava, iako puna tipičnih mana za ovaj žanr. Pozitivna strana su naslovni likovi odnosno Ashton Kutcher i Natalie Portman koji uglavnom dijele dobru međusobnu kemiju. Zanimljivo, Kutcher se u ovome filmu pokazuje kao bolji glumac, što je veliko iznenađenje s obzirom na kvalitetniju prijašnju karijeru Natalie Portman. No, moglo bi se reći da je tomu ‘kriv’ scenarij jer Kutcherov lik je slojevitiji i  bolje napisan. Tek u zadnjem poglavlju filma Portman dobiva priliku pokazati nešto više svog talenta, kada napokon dobivamo bolji uvid u karakter njezinog lika što je prilično kasno u odnosu na Kutchera, čiji razvoj pomno pratimo od samoga početka.

Doduše, bez obzira na nedostatak balansa, dvojac dobro funkcionira na ekranu i uspijeva stvoriti zadovoljavajuću i uvjerljivu završnicu što je rijetkost. Na žalost, sve ostalo je potpuno generično i zanemarivo spavanje scenarista. Sporedni likovi su često potpuno plošne karikature viđene bezbroj puta i ne nude čak ni značajniji pomak u razvijanju radnje prema naprijed za što se obično koriste.

Valja napomenuti da je dijalog uglavnom britak i inteligentan, često izbjegavajući neprirodna ponašanja likova. Što se tiče režije, Reitman nam nudi možda neinventivan pristup, ali veoma efikasan, s ugodnim kadrovima koji ne zamaraju gledatelja i dobro prenose priču na ekran.

‘Samo seks’ pruža upravo ono za što se reklamira, zabavnu romantičnu komediju s pristupačnim likovima i sretnim završetkom koji će sigurno zadovoljiti sve ljubitelje žanra. Naslovni likovi su glumački korektno odrađeni, dijalog izbjegava biti naivan i stoga se ova inače tipična i neoriginalna priča može preporučiti kao filmska ljubavna razonoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi