RENATA SABLJAK

'Sinovi Luka i Borna su moja najveća snaga'

02.01.2016 u 19:19

Bionic
Reading

Preksinoćnja silvestarska predstava u zagrebačkom Gradskom kazalištu Komedija započela je ovog puta drukčije nego inače. Prije početka mjuzikla 'Mamma Mia!' održana je dodjela novoutemeljene nagrade Kazališta za najbolje umjetničko ostvarenje u protekloj godini. Nagradu je dobila pjevačica i glumica Renata Sabljak, koja je svoj vanserijski talent pokazala u ulozi Donne Sheridan u mjuziklu 'Mamma Mia!'

Renata Sabljak u Komediji je debitirala nastupom u mjuziklu 'Mali dućan strave' 2002. godine i od tada je praktički nemoguće zamisliti ijedan mjuzikl bez te iznimne umjetnice. Nastupala je u Komedijinim mjuziklima 'Chicago', 'Briljantin', 'Aida', 'Skidajte se do kraja', 'Cabaret', 'Monty Python's Spamalot', 'Jalta, Jalta', a vrsna je glumica i u dramskim predstavama.

Što vam znači nagrada? Koliko je ona poticaj za dalje?

'Kako mi je nagrada dodijeljena u svečanoj godini jubileja kazališta Komedija, definitivno je to jedno veliko priznanje. Dobivene nagrade uvijek su poticaj, dio njih su zapravo segmenti najtežih trenutaka koje čovjek treba prebroditi da bi u konačnici pobijedio samog sebe. Kako su me učili moji dragi profesori na Akademiji dramske umjetnosti, Neva Rošić i Tonko Lonza: 'Kad dobijete nagradu, uživajte taj dan i trenutak, ali već sutra je novi dan i odmah prionite na posao jer vam život na lovorikama neće to obaviti.' Nagrada mi je uručena na Silvestrovo, na svečanoj izvedbi 'Mamme Mije!' pa sam lijepo proslavila nagradu, a ujedno i ulazak u Novu 2016. godinu sa svojim kolegama i tehničkom ekipom bez kojih ove predstave ne bi bilo, u konačnici, jer sav uspjeh vezan uz 'Mammu Miju' je lančana reakcija suradnje svih onih koji je tvore.

Godina na izmaku je bila izuzetno uspješna za vas - 'Tvoje lice zvuči poznato', 'Mamma Mia' i ostale predstave koje igrate u svom matičnom kazalištu. Kako ste zadovoljni, po čemu ćete još pamtiti 2015. godinu?
Svaki projekt koji prihvatim, u tom je trenutku najveći i najbitniji. Svemu se posvećujem maksimalno ozbiljno i s punom pažnjom. U trenutku kad radim jedan projekt, ne razmišljam o tome koji je to po redu. Ali kad me vi ovako podsjetite, shvatim koliko ogromnu količinu posla obavim unutar nekog perioda, a ova godina je definitivno bila bogata. Pamtit cu je po predivnim suradnjama, prekrasnim novim ljudima koji su mi ušli u život, kako profesionalno, tako i privatno, i velikoj zahvalnosti u konačnici za sve neprocjenjive Darove.

U mjuziklu 'Mamma Mia!' nemate alternaciju. Što se događa ako se, primjerice, razbolite ili iz nekog drugog razloga ne možete nastupiti?
Ta opcija ne postoji.

Kakve su vaše novogodišnje želje za 2016. godinu, ali i inače? Što biste još željeli postići, ostvariti na privatnom i poslovnom planu? Hoćete li se ikada aktivnije vratiti pjevačkoj karijeri, možda snimiti kakav album u budućnosti?
Ni za prošlu godinu nisam imala posebnih želja a bila je spektakularna u svakom pogledu. I dalje želim da me okružuju ljudi koji me inspiriraju, kako privatno tako i profesionalno, koji iz mene svojim postojanjem izvlače ono najbolje. Naravno, na prvom su mjestu moja djeca, moji Luka i Borna, moja najveća snaga. Što se 'povratka' pjevačkoj karijeri tiče, uskoro ću nastupiti s grupom Keops na Zagrebačkom festivalu i tome se neizmjerno radujem. Ne planiram puno, živim dan po dan, u ovom trenutku i sigurna sam da ću, kao i do sad, znati prepoznati i prihvatiti pravu priliku. A tako dugo dok moj trud rezultira punim dvoranama, aplauzima zadovoljne publike, ispunjavam svoju svrhu i sretna sam.

Kad ćete na odmor, s obzirom na to koliko radite? Kako uopće izgleda kad se vi odmarate?
Meni je moj 'posao' odmor! (smijeh) Zato poručujem svim ljudima - radite ono što volite i idite za svojim snovima, tada ništa neće biti nemoguće.


Renata je novoutemeljenu nagradu Komedije dobila za ulogu Donne Sheridan u mjuziklu 'Mamma Mia!'

Među brojnim priznanjima, 2008. godine je dobila nagradu Hrvatskog glumišta za žensku ulogu u opereti/mjuziklu za ulogu Belle u predstavi 'Ljepotica i zvijer'




Kako Renata zvuči s rock grupom Keops, poslušajte:

409705,407225,399868,304672