ZBOG IZBJEGLICA

'Sherlock' Cumberbatch pred publikom opsovao političare

30.10.2015 u 23:53

Bionic
Reading

Britanski glumac Benedict Cumberbatch uputio je psovku političarima pred publikom nakon odigranog 'Hamleta' u londonskom Barbicanu, dok ju je zdušno pozivao da donira pomoć izbjeglicama, piše Daily Mail

Po pisanju lista, tridesetdevetogodišnji glumac, gorljivi zagovornik pomaganja izbjeglicama, kritizirao je britansku vladu kazavši da je 'sramotno koliko malo čini da pomogne pogođenima krizom', nakon čega je jasno kazao - 'J...... političare'.

Psovka je naišla na odobravanje dijela publike, a dio ih je putem društvenih mreža pohvalio karizmatičnog glumca jer nastavlja poticati i senzibilizirati javnost na potrebu da se pomogne izbjeglicama.

Cumberbatch je i ranije nakon predstava običavao pozvati publiku na prikupljanje donacija, a početkom mjeseca je u medijima izjavio da o situaciji želi razgovarati s ministricom unutarnjih poslova Theresom May.

Jedan od gledatelja za Daily Mail je rekao: 'Bio je to vrlo gorljiv poziv. Započeo je čitajući pjesmu somalskog pjesnika Warsana Shirea koja se zove 'Dom'. Potom je govorio o svom prijatelju koji se prije nekoliko mjeseci vratio s grčkoga Lezbosa gdje dnevno stiže i 5000 ljudi, kritiziravši britansku valdu jer ne dopušta da u zemlju u idućih pet godina uđe 20.000 izbjeglica. Potom je uslijedila vrlo jasna psovka - 'j..... političare'. Baš i ne očekujete takav završetak večeri provedene s bardom, ali kod dijela publike govor je naišao na odobravanje'.

Cumberbatch je engleski filmski, televizijski i kazališni glumac. Ostvario je brojne uloge, a za onu u 'Igri oponašanja' bio je nominiran za Oscara. Zapaženu ulogu ostvario je u špijunskom filmu 'Dečko, dama, kralj, špijun', igrao je Stephena Hawkinga u BBC-jevoj drami 'Hawking', Williama Pitta u povijesnom filmu 'Amazing Grace', Stephena Ezarda u mini-seriji 'The Last Enemy', Paula Marshalla u 'Atonement', a široj hrvatskoj publici najpoznatiji je po ulozi Sherlocka Holmesa u modernoj BBC-jevoj adaptaciji 'Sherlock'.