ZRINKO TUTIĆ

'Severinu pratim jer je ne mogu izbjeći'

29.01.2016 u 15:33

  • +12

Brojni poznati na promociji notnog albuma Zrinka Tutića

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Hrvatski kantautor, skladatelj i suosnivač Porina Zrinko Tutić promovirao je svoj novi uradak - notni zapis. Album s trideset odabranih pjesama koje se nalaze na njemu samo su dio njegova životnog opusa i stvaralaštva u više od 40 godina. Jedan od najosebujnijih umjetnika na našoj glazbenoj sceni koji je stvorio brojne pjevačke zvijezde otkrio nam je u čemu je njegova tajna, ali i kako danas surađuje s glazbenicima te u kakvim je odnosima sa Severinom i Doris Dragović, koje su bile pozvane, ali se nisu pojavile na maloj svečanosti

Prvu je singlicu objavio prije 40-ak godina, a do danas je napisao tekstove, skladao glazbu te producirao više od 30 albuma za mnogobrojne domaće izvođače, a sada je na red došao i notni zapis koji je promovirao u zagrebačkom restoranu Mostovi.

'HDS je sa svojom izdavačkom kućom Cantus, na temelju kriterija da je netko skladatelj s opusom pjesama koje su dio svijesti te u svakodnevnoj upotrebi na svadbama, kafanama, kavanama odabiru na svoj način, odlučio objaviti i moj notni zapis. Moja je knjiga peta knjiga nasljeđa hrvatske zabavne glazbe i strašno mi je drago što sam dio toga', kaže Zrinko Tutić. Iako je imao zanimljiv i živopisan život, smatra da još nije vrijeme za njegovu biografiju.

'Ionako u tim knjigama moraš lagati, ne možeš sve priznati', smije se Zrinko. Kad je riječ o njegovoj karijeri, kaže kako bi ipak mijenjao neke stvari koje su se dogodile.

'Mnogi kažu ne bih ništa mijenjao, ali uvijek ima toga što bih volio da se nije dogodilo. Naravno, govorim u glazbenom smislu', rekao je. Veseli ga to što je u posljednje vrijeme napravio glazbu za šest dokumentarnih filmova Zdravka Fućeka.

'Za razliku od fikcije koja je igrani film, u dokumentarnom filmu ozvučuješ život. Eto, to mi je lijepo i trenutno me i drži. Uvijek ima nekih pjesama, ideja. Ja sam jednostavno neodvojiv od svoje glazbe. Ona biva u meni stalno. Nikako da se u ovom vremenu koje nije diskografsko, jer što god napišeš, sve je ujutro na internetu, dok ne smislimo neki modalitet kako ćemo preživjeti, ne da mi se upuštati u velike projekte', otkrio je. S nekadašnjim suradnicima, pulenima poput Tajči se ne čuje, a s Doris Dragović povremeno je u kontaktu. Ostale, poput Mattea Cetinskog ili Severine, kaže, tu i tamo uprati po medijima.

'Znam da se on bavi dizajnom, a nju ne možeš izbjeći', rekao je u svom zafrkantskom stilu.

Iako je Severina bila pozvana kao i ostali izvođači kojima je napravio bezvremenske hitove, poput Doris Dragović, Massima, Mattea Cetinskog i brojnih drugih, nije se pojavila na njegovoj promociji. Ondje nije bilo ni Rajka Dujmića s kojim je Zrinko veliki prijatelj, a koji je trenutačno na liječenju. Skladatelj se Rajka, s kojim je prije nekoliko godina pokrenuo projekt 'Muzika zabavna', prisjetio i na ovoj promociji. S njim je među ostalim 1991. napisao 'Moju domovinu' koju su s guštom i na oduševljenje prisutnih, na sinoćnjoj Zrinkovoj promociji otpjevali Željko Bebek, Alka Vuica, Sanja Doležal, Massimo, Tonči Huljić, Vladimir Kočiš Zec...Kad ne radi, kad ne mora biti u Zagrebu i kad su vremenske prilike normalne, Zrinko se opušta i uživa u svojoj vikendici na Plešivici. Velika su mu radost unuci, sedmogodišnji Luka i petogodišnja Lucija.

'Više vremena provode s bakom Karmen. Idu u školu, bave se sportovima, pa ih treba prevesti, odvesti. Lijepo ih je gledati kako rastu', pohvalio se 60-godišnji Zrinko. Ulazak u sedmo desetljeće nimalo ga ne plaši. Želi samo da bude zdravlja za njegove bližnjima i njega.