VRISKOVI U KAVEZU

Severina u neobičnom umjetničkom performansu

Severina i Oko

Severina i Oko

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U Kući za ljude i umjetnost Lauba sinoć je izveden performans 'No root, no fruit' u izvedbi Severine i umjetnice koja se krije iza pseudonima Oko

'Oko i ja smo bile neizbježne jedna drugoj. To su te neke neobjašnjive suradnje, a lako je doći do mene ako ti je baš stalo. (smijeh) Ona je došla sa svojom neposrednošću i iskrenošću onoga što radi. Prvo sam primijetila njezine radove koji su krasili Laubu. Imala je želju da napravimo nešto zajedno i pametno je osmislila to kako da prenese umjetnost s ceste na platno, da razbije predrasude, da se oduži svojim bakama, i mislim da je to napravila jako lijepo. Sretna sam što je odabrala mene i uživala sam što sam bila dio izložbe i performansa', rekla je Severina, a publika ju je nakon izvedbe ispratila gromoglasnim pljeskom.

Dok su se na velikom platnu izmjenjivali radovi street art umjetnice Oko, pjevačica je boravila u prozirnom kavezu pored platna u potpunoj tišini. Tek nekoliko puta oglasila se glasnim vriskom. Riječ je o audiovizualnom konceptu koji je Oko osmislila kako bi upozorila društvo na svakodnevne predrasude.

'Ljudi su skloni predrasudama i definiranju drugih oko sebe. Odbijam svaku vrstu predrasuda. Nemam ih ni prema kome, ni prema čemu. Sasvim mi je normalno svugdje hodati i svugdje zavući svoj nos. (smijeh) Sve mi je prihvatljivo. Nemam predrasuda prema vjeri, nacionalnosti, boji kože, spolnom opredjeljenju, umjetnosti', izjavila je pjevačica. Umjetnica joj se, kaže, odmah svidjela jer onaj tko ti daje srce na pladnju ne može biti loš.

'Oko svuda po sebi ima crteže, njezino tijelo je puno tetovaža - ona ne samo da na sebi ime rane, nego je kao živa rana koja emitira svoje emocije kroz kožu. Kad sam je prvi put vidjela tako cijelu istetoviranu, pomislila sam da bih i ja trebala staviti neku', rekla je kroz smijeh. Na pitanja iz privatnog života nije željela odgovarati.

U publici je bio i njezin dragi, Igor Kojić. Nije želio davati izjave, a na pitanje da prokomentira sinoćnji performans rekao je da nije kompetentan za govorenje o umjetnosti.

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL


Severinu je iz publike promatrao njezin dečko Igor Kojić

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL


Pjevačica je sretna zbog toga što je sudjelovala u ovakvoj vrsti performansa

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!