SENZACIJA S JUGA BALKANA

Seksi Albanke koje su osvojile svjetsku glazbenu scenu

08.10.2016 u 08:18

Bionic
Reading

Svjetske top liste već dulje vrijeme okupira nova generacija talentiranih albanskih pjevačica - Bebe Rexha, Dua Lipa, Era Istrefi i već nešto poznatija Rita Ora - koje bi mogle postati popularnije i od legendarne prethodnice Iliriane Hoxhe, poznatije kao Anna Oxa. Za razliku od nje, koja je 80-ih palila i žarila svojim osebujnim vokalnim izrazom i odjevnim izričajem, nova pjevačka plejada plijeni svojim smjelijim stilom i nastupom

U svijetu se javio fenomen djevojaka iz Albanije, o kojima već neko vrijeme svi govore jer se radi o ženama koje su svojom egzotičnom ljepotom, ali i neupitnim talentom, Albaniju i Kosovo stavile na svjetsku glazbenu kartu.

Rita Ora je začetnica tog trenda i najpoznatija među njima. Rođena je kao Rita Sahatçiu Ora u Prištini, ali se kao mala zbog ratnih događanja na području bivše Jugoslavije preselila u Veliku Britaniju. Prošla je glumačku obuku u Sylvia Young Theatre School (Kazališnoj školi Sylvije Young), a 2004. godine pojavila se u filmu 'Spivs' te u šestom nastavku 'Brzih i žestokih', u kojem je glumila vozačicu. Iako rijetko dolazi na Kosovo, uvijek sa ponosom govori o svom podrijetlu.

'Moji bake i djedovi, tete i stričevi još uvijek žive na Kosovu. Žive u zemlji koja cijeni moj rad, ali ja to ne mogu vidjeti jer nisam dolje. Rođaci me zovi i kažu mi: 'Rita, ovdje se otvaraju trgovine s tvojim imenom.' Kada sam bila na Kosovu, osjećala sam se kao princeza Diana. To je bio najbolji prijam u mom životu. Proglasili su me ambasadorom za 2012. godinu, što mi je velika čast', izjavila je ranije.


Iako odavno ne živi na Kosovu, Rita Ora je ponosna na svoje albanske korijene

Nakon Rite, svijet je preko noći osvojila Era Istrefi. I ona je rođena u Prištini, 1994. godine, i kćerka je slavne albanske pjevačice Suzane Tahirsylaj te kamermana Nezira Istrefija. I starija sestra Nora također je bila ogromna pop zvijezda koja iza sebe ima četiri albuma. Njezin prvi hit iz 2013. godine, 'Mani për money', postao je ljetni hit u Albaniji i regiji, a 2014. godine njezinu pop baladu '13', produciranu u Americi, pogledalo je 200 tisuća fanova u samo 24 sata. Prije tri godine proglašena je najboljom novom izvođačicom na albanskoj dodjeli glazbenih nagrada, a 2014. godine u Americi je privukla i pažnju medija, zahvaljujući promociji u magazinu V.

Promo day 2 xO

A photo posted by Era Istrefi (@strefie) on

Le mainstream pose ??

A photo posted by Era Istrefi (@strefie) on

 

Dvadesetogodišnja ljepotica Dua Lipa također potječe iz glazbene obitelji, naime otac joj je pjevao u bendu Oda. Roditelji su joj bili prisiljeni pobjeći 90-ih godina iz Prištine u London. No 2008. godine vratili su se u rodni kraj, s namjerom da ostanu zauvijek. Ipak, sa samo 15 godina Dua je odlučila, uz odobrenje roditelja, vratiti se sama u London i to s ciljem da postane pjevačica te je ondje, kao i Rita Ora, pohađala prestižnu Sylvia Young Theatre School. U Londonu je povremeno radila i kao model. Godine 2015. započinje suradnju s glazbenom etiketom Warner Bros Records. Njezin prvi singl 'New Love' dočekan je velikim hvalospjevima, a zaredali su se singlovi 'Be the One', 'Last Dance' i 'Hotter Than Hell'.

Ovog ljeta je održala koncert u Grmiji, poznatom prištinskom izletištu. S publikom je cijelo vrijeme komunicirala na albanskom jeziku, a u jednom trenutku je izjavila da je ponosna na to što je Albanka. Predsjednik Kosova Hashim Thaci za doprinos kulturi dodijelio joj je Predsjedničku medalju za osobite zasluge.

A photo posted by DUA LIPA (@dualipa) on

26-godišnja Bebe Rexha jedna je od najvećih novih zvijezda 2016. godine. Rođena je u New Yorku, a roditelji su joj Albanci iz Makedonije. Pravo ime joj je Bleta.Bebe je napisala jedan od najvećih Rihanninih hitova - radi se o megapopularnom duetu Eminema i Rihanne 'The Monster', koji je isprva snimila za sebe s namjerom da postane jedna od pjesama za njezin prvi solo album, ali su je njezini suradnici uvjerili da ponudi pjesmu Eminemu, pa ih je poslušala. Karijeru je započela kao pjevačica u grupi Black Card, koju je osnovao Pete Wenz iz benda Fall Out Boy, a danas je priznata hitmejkerica koja je napisala zavidan broj hitova i ostvarila suradnje s velikim imenima kao što su Nicki Minaj, David Guetta, Iggy Azalea, Nick Jonas, Afrojack, Pitbull, Selena Gomez te s Martinom Garrixom na pjesmi 'In The Name Of Love'.

??????

A photo posted by Bebe Rexha (@beberexha) on

Thanks for making me pretty @kiranasrat and @chadwoodhair

A photo posted by Bebe Rexha (@beberexha) on