U KINIMA: 'ELYSIUM'

Sci-fi gnjavaža

29.08.2013 u 09:54

Bionic
Reading

Iznenađujuće loš razrađen SF redatelja 'Distrikta 9'

Redatelj Neill Blomkamp dokazao se nezavisnim filmom 'Distrikt 9', pruživši publici solidan SF usprkos (za standarde Hollywooda) niskom budžetu. Osnovni razlog kvalitete bio je korektan scenarij s uvjerljivim likovima i pametno korištenje specijalnih efekata, bez pretjerivanja. Sukladno tome, 'Elysium' na papiru zvuči obećavajuće jer Blomkamp osim režije preuzima scenarij, naslovni glumci su Matt Damon i Jodie Foster, a budžet je 'visokih' 115 milijuna dolara. Nažalost, dobili smo potpuno zanemariv akcić s loše iskorištenim idejama znanstvene fantastike.


Najveći problem filma je redatelj i scenarist Blomkamp koji osim traljavog scenarija pruža prilično nepreglednu režiju tijekom akcijskih sekvenci koje čine većinu filma. Teško je prigovoriti glumcima jer su likovi nezanimljivi, baš kao i cijeli film. Konkretnije, 'Elysium' započinje zanimljivo, ali se brzo pretvara u akcijsku gnjavažu zamaskiranu izlizanim idejama znanstvene fantastike bez mnogo logike ili pameti. Možda bismo uz bolje likove mogli zanemariti očite rupe u priči, ali ovako su nam uvijek u prvom planu jer akcija nije zadovoljavajuća. Što nam zapravo pruža 'Elysium'? Iskusnijim gledateljima ne mnogo jer će ih razočarati slabo napisani likovi i loše razrađene znanstvenofantastične ideje. Publika koja traži razbibrigu i zabavu na holivudskoj razini podjednako će biti frustrirana predvidljivom pričom i akcijom bez mnogo inovativnosti. Kada bismo makli dobre glumce i visok budžet koji omogućuje oku ugodne vizualne trenutke, 'Elysium' bi bio potpuna katastrofa, a ovako je donekle gledljiv, ali često dosadan spektakl.

Ukoliko tražite sjajan znanstvenofantastični film, 'Elysium' se nažalost ne može preporučiti. Niti dubok, niti zabavan, ovo je uradak koji ćete pogledati i ostati frustrirani očitim logičkim propustima i nerazumljivim potezima likova. Umjesto dokazivanja da može bolje od 'Distrikta 9', Blomkamp je otišao korak unazad.