PRIJE 47 GODINA

Saša Broz iskopala Lennonovo pismo Titu - što ga je molio?

  • Autor: I. Č.
  • Zadnja izmjena 19.01.2017 14:26
  • Objavljeno 01.12.2016 u 12:25
John Lennon, Josip Broz Tito

John Lennon, Josip Broz Tito

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia, Houston Film press

Titova unuka redateljica Saša Broz na Facebooku je zanimljivim pismom iz davne 1969., koje je ušlo u povijest, podsjetila na lijepu priču o Josipu Brozu Titu, Johnu Lennonu i Yoko Ono, njihova dva žira i borbi za mir

Zasigurno se nikad neće doznati je li John Lennon tih šezdesetih godina prošlog stoljeća simpatizirao tadašnjeg predsjednika SFRJ maršala Josipa Broza Tita, no jedno pismo iz 1969. demonstrira njihovu vezu. Ovaj put u borbi za svjetski mir. Naime, Saša Broz objavivši to pismo na svom profilu na Facebooku podsjetila je na priču o svom djedu i Johnu Lennonu.

Te 1969. Yoko Ono i John Lennon u sklopu mirovnih akcija, među kojima je jedna od najpoznatijih ona pod nazivom 'The War is Over', na adrese 50 svjetskih predsjednika poslali su kutiju s dva žira i porukom mira 'u nadi da će predsjednik u svojom vrtu zasaditi dva hrasta za svjetski mir'. Pismo je bilo izloženo i u jednom beogradskom muzeju 2010. na Praznik rada.

'Ne vjerujem da nije znao tko je bio Lennon. Istina, Tito među pločama nije imao Beatlese, već uglavnom klasičnu glazbu, starogradske i partizanske pjesme, izjavio je na otvaranju autor izložbe  'Yoko, Lennon, Tito' Momo Cvijović.

Nije tek slučajnost da je Lennon Titu te godine poslao poruku mira jer Tito je bio poznat kao pokretač i vođa pokreta nesvrstanih, čiji članovi nisu željeli biti dio Hladnog rata, a time su odbili sudjelovati u vojnim akcijama u Vijetnamu. Zanimljivo je kako su Lennon i Tito umrli iste godine, Tito u svibnju 1980., a Lennon je sedam mjeseci poslije ubijen u New Yorku.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!