'ROBIN HOOD'

Rutiniran, ali pristojan epski spektakl

  • Autor: Igor Saračević
  • Zadnja izmjena 14.05.2010 14:03
  • Objavljeno 14.05.2010 u 14:03
robin hood russell crowe

robin hood russell crowe

Izvor: Promo fotografije / Autor: Universal

'Robin Hood' Ridleyja Scotta s Russellom Croweom u naslovnoj ulozi, spektakl koji je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Cannesu, dobar je, ali ipak ne i velik film

Russell Crowe i redatelj Ridley Scott prije točno deset godina surađivali su prvi put na epskom spektaklu 'Gladijator', filmu koji je u tom trenutku bio itekako riskantan projekt, budući da se u Hollywoodu tada još smatralo da povijesni epovi nisu isplativi. Kao što je poznato, film se pokazao iznimno uspješnim, postavši golemi svjetski hit (drugi najgledaniji film te godine) te osvojivši Oscara. U međuvremenu su Crowe i Scott zajedno napravili filmove 'Dobra godina', 'Američki gangster' i 'Tijelo od laži', a u kina je upravo stigao njihov novi zajednički rad, 'Robin Hood'

Svijet zasigurno nije vapio za novom filmskom verzijom jedne od najpoznatijih legendi zapadne civilizacije, koja je već ekranizirana na desetke puta, što na filmu, što na televiziji. No Crowe (koji je ovdje potpisan i kao producent) i Scott odlučili su se na neuobičajen pristup – njihov film zapravo je 'prequel' dobro poznatoj priči, to jest prikaz nastanka legende.

Universal

Universal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Universal

Originalni scenarij ovog projekta, koji je imao naslov 'Nottingham',odlikovao se zaista radikalno drukčijim pristupom – u njemu je Robin Hood bio čakpomalo negativac, dok je zloglasni šerif od Nottinghama bio pozitivan lik.Financijeri iz studija Universal procijenili su da je ipak previše riskantnouložiti više od 100 milijuna dolara u takav pristup priči, pa je ugledniscenarist Brian Helgeland ('L.A. povjerljivo', 'Slobodna zona') prekrojiopriču u prepoznatljivijim okvirima.

Dakle, naslovni junak je Robin Longstride (Crowe), streličaru vojsci kralja Rikarda Lavljeg Srca (Danny Huston), 'plebejac' čijepodrijetlo, kako će ispostaviti, ipak nije sasvim nevažno, iako toga na početkufilma nije svjestan. Nakon što kralj na povratku iz križarskog rata pogineprilikom opsade jednog francuskog grada, Robin stjecajem okolnosti preuzimaidentitet plemića Roberta od Loxleyja, jednog od najbližih kraljevih ljudi,koji je, štiteći kraljevsku krunu, smrtno stradao u zasjedi koju je postavioengleski izdajnik sir Godfrey (Mark Strong). Robin je umirućem Loxleyju obećaoda će prenijeti njegovu ocu vijest o njegovoj pogibiji, no kad dođe uNottingham, stari sir Walter Loxley (Max Von Sydow) predloži Robinu da nastavikoristiti identitet njegovoga sina, procijenivši da je Robin častan čovjek kojiće pomoći da imanje Loxleyjevih ne propadne. Novi kralj, John (Oscar Isaac),odlučuje povisiti ionako velike poreze, čime izazove bunt plemića na sjeveruEngleske, dok Godfrey, kraljev čovjek od povjerenja, u savezu s Francuzimanamjerava osvojiti vlast na Otoku...

I u ovako prilično detaljno prepričanom zapletu nije bilomjesta da se spomene Robinova romansa s lady Marion (Cate Blanchett), suprugompokojnog Loxleyja, iz čega je jasno da se u 'Robinu Hoodu' zaista puno togadogađa.

Bez odjavne špice film traje dva sata i deset minuta, a s obzirom nasve što su Scott i suradnici željeli zahvatiti, mogao je komotno trajati i duže(neće biti nimalo čudno ako se u bliskoj budućnosti pojavi DVD izdanje sredateljskom verzijom, u stilu Scottova 'Kraljevstva nebeskog', koje je uproširenom izdanju zaista bilo neusporedivo bolje od tek solidne kino verzije).Film nimalo nije dosadan, ali ruku na srce, najvećim dijelom nije ni zaistaintrigantan ni pretjerano uzbudljiv. Za početak, negativci – Godfrey i John –ipak su trebali biti bolje razrađeni (pogotovo Godfrey), a i romansa Robina iMarion doima se pomalo rutinski odrađenom, iako između Crowea i Blanchettsvakako ima kemije, dok u daljnje primjedbe nećemo ulaziti budući da bi setako otkrivalo previše zapleta.

Ipak, i unatoč primjedbama riječ je o vrlo pristojnomostvarenju, s očekivano impresivnom razinom produkcije, spektakularnim scenamabitaka i uglavnom odličnim glumačkim interpretacijama. Crowe ponovno dokazujekako je stvoren za uloge karizmatičnih heroja - njegova interpretacija Robinafino je nijansirana, čineći lik životnim i uvjerljivim čak i u nekim trenucimakada ga scenarij malo pretjerano idealizira. Njegov nastup svakako je najjačiadut filma koji, u konačnom zbroju, svakako možemo preporučiti kao vrijednogodlaska u kino.

Pogledajte trailer filma!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi