SPORNI SADRŽAJI

RTL novčano kažnjen zbog Big Brothera

14.09.2015 u 18:32

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije je nakon reakcija javnosti i pravobraniteljice reagiralo na pritužbe oko termina prikazivanja reality showa 'Big Brother'

Kako je objavilo Vijeće u svom priopćenju, izdan je prekršajni nalog nakladniku RTL Hrvatska d.o.o.

Vijeće za elektroničke medije na sjednici održanoj 14. rujna 2015. donijelo je odluku o izdavanju prekršajnog naloga nakladniku RTL Hrvatska d.o.o. zbog kršenja članka 26. stavka 1. alineje 3. i stavka 3. istoga članka Zakona o elektroničkim medijima, temeljem izvršenog nadzora nad emitiranim programom Big Brother u dane 6. i 8. rujna, navodi se u priopćenju.

Prekršajni nalog izdan je nakladniku RTL Hrvatska d.o.o. kao pravnoj osobi u iznosu od 100.000,00 kuna te odgovornim osobama u iznosu od 10.000,00 kuna.

Podsjetimo, sedma sezona 'Big Brothera' u kojem je već u prvih 24 sata prikazivanja zabilježen prvi spolni odnos, odmah je izazvala burne reakcije javnosti.

Nakon što se već prvog dana dogodio seks u BB kući, gledatelji su putem društvenih mreža zatražili da se takav sadržaj emitira iz 22 sata.

Ubrzo je reagirala i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Pravobraniteljica smatra da sadržaji emisije 'Big Brother' nisu primjereni djeci, odnosno da sadržavaju prizore za koje je vjerojatno da bi mogli narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika. Kazala je da je isto preporučila i za prijašnje emisije te da se takvi sadržaji ne repriziraju tijekom dana, kao i to da bi njihove najave svakako trebale biti bez prizora koji mogu štetno djelovati na djecu. Upozorava i da je roditeljima, ako se sadržaji poput 'Big Brothera' prikazuju tijekom dana kada su djeca često sama kod kuće, otežano utjecati na izbor programa.

Inače, Vijeće za elektroničke medije (VEM) zaprimilo je čak deset pritužbi na reality show Big Brother.