PREDSTAVLJEN PROGRAM

Rekordnih 15 dokumentaraca na Zagreb Film Festivalu

09.10.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Natjecateljski program 12. Zagreb Film Festivala (ZFF), koji će se održati od 19. do 26. listopada, donosi pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkom kinu Europa.

Direktor festivala Boris T. Matić istaknuo je da će na Festivalu ukupno biti prikazano više od stotinu filmova i napomenuo da će se ove godine projekcije održati na šest lokacija, u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu KIC.

"Kad je o temama riječ, festivalski program ove godine u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka koje smo razmišljajući o selekciji nazvali ničijom i svačijom", rekao je Matić dodavši da su druga tema 12. ZFF-a suđenja ili pravda koja je spora, ali dostižna.

Ove godine, kako je rekao Matić, volimo i stvarne događaje na kojima se temelji čak sedam od trinaest naslova iz konkurencije dugometražnog igranog filma.

"Rekordnih petnaest dokumentarnih filmova i ove godine pokriva širok spektar tema i osebujnih protagonista", rekao je dodavši kako su u programu dva vrhunska i vrlo napeta sportska dokumentarca o hokeju i šahu te dvije duhovite priče iz Latinske Amerike. Po Matićevim riječima te će latinoameričke priče nesumnjivo izazvati rasprave između vegetarijanaca i "mesojeda".

Istaknuo je i da se sudskim postupkom bavi film "Presuda" u Mađarskoj koji prati napeto suđenje serijskim ubojicama Roma te dodao da je sudska bitka protiv nikotinskog diva Phillip Morrisa tema "Kraljeva cigareta".

"U natjecateljskom programu hrvatsku će premijeru doživjeti i osvajač Srca Sarajeva 'Goli' redateljice Tihe K. Gudac", rekao je Matić dodavši da program "Kockice", u kojemu se u selekciji Vladimira Gojuna prikazuju filmovi mladih i nadolazećih hrvatskih autora, u kino Tuškanac donosi "12 pravih kratkih filmskih bombi".

Napomenuvši kako popratni program ima osam sekcija, najavio je i tri nove - Ponovno s nama, Prvi svjetski rat na filmu i Bib PLUS. "Ponovno s nama donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na proteklim izdanjima festivala – Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Antona Corbijna, Taike Waititija te Ronit i Shlomija Elkabetza dok Prvi svjetski rat na filmu donosi sedam naslova po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića", rekao je Matić dodavši kako novi program Bib PLUS donosi četiri filma namijenjena tinejdžerima.

Bibijada će po riječima Hrvoja Laurente, tradicionalno opet uveseljavati klince, a uz devet danskih, na programu je i jedna domaća filmska avantura.

Laurenta je istaknuo i kako je u žarištu programa Moj prvi film ove godine Rumunjska. "Popularni program Velikih 5, ostvaren u suradnji s EUNIC mrežom, uključuje potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije", rekao je Laurenta dodavši kako su u programu Dan LUX filma tri finalista za Nagradu LUX koju Europski parlament dodjeljuje za postignuća u kinematografij.

Pretprodaja ulaznica za Zagreb Film Festival počinje danas u 16 sati na blagajnama kina Europa. Tijekom pretprodaje, od danas do subote 18. listopada, cijene svih ulaznica bit će pet kuna niže, osim za paket ulaznica.

Zagrebački filmski festival utemeljen je 2003. godine.