U KINIMA: 'BATTLESHIP'

Reklama za US Navy

25.04.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Često dosadan i besmislen spektakl koji vas sigurno neće oduševiti

U naša kina stigao je 'Battleship', visokobudžetni holivudski spektakl koji se hvali time da dolazi od producenata 'Transformera', stoga je odmah jasno da je u pitanju sasvim bezglavan uradak. Pitanje je zapravo koliko loš ovaj film može biti i je li barem zabavan. Redatelj je Peter Berg, koji je najpoznatiji po 'Hancocku', pa barem znamo da nije 'trzav' kao Michael Bay. Glumci su nepoznata paleta neiskusnih 'modela', što uključuje Rihannu, besramno ubačenu u film da bi privukla mase, a pojavljuje se čak i Liam Neeson, koji poput Rihanne uzima ugodnu plaću za, možemo pretpostaviti, novi auto ili jahtu.

'Battleship' je najjednostavnije opisati kao razvučenu reklamu za američku vojsku. Poanta filma nije pobjeda nad opasnim vanzemaljcima, već pobjeda, hrabrost i sve ostale odlike kojima bi se vojska mogla veličati u očima šire javnosti. Kako je to primarni cilj filma, tada je posve logično da su zapostavljeni svi ostali elementi poput priče, scenarija i likova. Radnja je besmislena iako je to očekivano za ovakav film i ne predstavlja osnovni problem, a to je dosada. Razvoj događaja iznimno je spor, s velikim pauzama između svake akcijske sekvence, gdje se naglasak stavlja na 'razvoj' glavnoga lika. Glumac Taylor Kitsch glumi 'nestašnog' vojnika s mnogo potencijala koji stalno upada u nevolje i predstavlja stalno razočaranje starijem bratu. Spletom okolnosti primoran je preuzeti zapovjedništvo nad ratnim brodom i neiskusnim mladim marincima da bi skupa spriječili vanzemaljsku invaziju. Cjelokupan razvoj Kitscheva lika iz nepouzdanog vojnika u vrhunskog zapovjednika jest traljavo napisan, bez obzira što zauzima gotovo cijeli film.


Sporedni likovi ne poboljšavaju situaciju jer su glumci očito neiskusni, a likovi su im plošne karikature kopirane iz svih prijašnjih filmova žanra. Ovo je zapravo jedino dobro za Rihannu, jer ne uspijeva biti gora od ostatka glumačke ekipe. Možda su scenarij i glumci očajni da bi Rihanna barem donekle bila glumački izdržljiva? Gledatelj bi mogao cijeli dan provesti nabrajajući sve nedostatke i mane, kao što su sasvim predvidljivi klišeji od dijaloga, nepotrebna ljubavna priča bez ikakve zanimljivosti i tako unedogled. Jedina solidna karika je režija Petera Berga, koji akcijske sekvence barem čini preglednima, a specijalni efekti su vrhunski, što ne predstavlja neko iznenađenje s obzirom na budžet od 200 milijuna dolara.

Zaključno, 'Battleship' je posve zanemariv moderni spektakl nastao iz 'prljave' sjene 'Transformera', češće dosadan nego zanimljiv. Naglasak se stavlja na američki patriotizam i veličanje vojske pa ako vas takve stvari živciraju, slobodno zaobiđite ovaj, ionako ne preporučljiv film.