DOLIJAO NAKON 31. GODINE

Redatelj Polanski uhićen u Švicarskoj zbog pedofilije

27.09.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Oskarovac Roman Polanski uhićen je u tijekom filmskog festivala u Zurichu na temelju 31 godinu starog američkog sudskog naloga koji ga tereti za seks s maloljetnicom

Polanski je doputovao u Zurich da bi mu tamošnji organizatori filmskog festivala uručili nagradu za životno djelo. Slavni poljski redatelj pobjegao je iz SAD-a 1978. nakon što je proglašen krivim za seks s 13-godišnjom djevojčicom i otad živi u Francuskoj. Redatelj se tereti da je 1970. maloljetnici davao alkohol i drogu te imao s njom seksualne odnose, a sve se to događalo za vrijeme foto sessiona u kući glumca Jacka Nicholsona. Polanski se pravdao da je seks bio dobrovoljan i da je djevojčica bila seksualno iskusna.

Organizatori festivala kažu da ga je u subotu privela policija te u službenom priopćenju navode da su za njegovo uhićenje 'saznali s velikim užasom i tugom', ali tvrde da će nastaviti s planiranom retrospektivom njegova djela i dodijeliti mu nagradu nekom drugom prilikom.

Polanski je režirao brojne filmove koji se danas smatraju klasicima svjetske kinematografije, uključujući 'Chinatown' i 'Rosemaryno dijete', a dobio je i Oscara za režiju filma 'Pijanist', koji je u njegovo ime primio glumac Harrison Ford. Redatelj zbog zatvorske kazne na tlo SAD-a nije stupio već 30 godina, a izbjegavao je i države koje imaju sa SAD-om sklopljen sporazum o izručenju.

Poalanski je nekoliko puta pokušao skinuti optužbe sa sebe, a u veljači se sudac Peter Espinoza složio s tim da je u prvom suđenju bilo nekih propusta od strane tadašnjeg suca, ali da se Polanski mora vratiti u SAD kako bi zatražio poništenje sudske odluke. Njegovi odvjetnici su rekli da se on neće vratiti jer je za američke vlasti i dalje bjegunac.