ASTRO PROFIL

Rak - strpljiv ali uporan

20.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Rak je vodeni znak - zaštitnik mašte i sjećanja. Upoznajte ga bolje i saznajte što voli i kakve je prirode

Vlada: od 21. lipnja do 21. srpnja (datumi mogu varirati od godine do godine)
Element: voda
Kvaliteta: kardinalna
Vladar: Mjesec
Srodna kuća: četvrta
Simboli: rak, školjka, meduza, oposum, žaba, kornjača, puž, noćni leptir
Biljke: ljiljan, potočnica, bijela ruža, ivančica, perunika, sljez, mak, lubenica, krastavac
Metal: srebro
Drago kamenje: biser, kristal, opal, kvarc
Boje: bijela, siva, plava, zelena, srebrna
Gradovi: Amsterdam, Manchester, Milano, Venecija, New York, Stockholm, Tokio
Države: Nizozemska, Škotska, SAD, Paragvaj, Novi Zeland


Rak je znak vodenog elementa i kardinalne kvalitete. Vladar mu je Mjesec, mitološki zaštitnik mašte, sna i sjećanja. Tipičan je pripadnik ovog znaka osjećajan, romantičan, čeznutljiv, ćudljiv i intuitivan, što je u skladu s Mjesečevom simbolikom.

Vladavina ovog znaka počinje kad se Sunce nađe na 90 stupnjeva ekliptike, odnosno, na točki ljetnog solsticija. Kronološki, razdoblje Raka podudara se s prvim mjesecom astronomskog ljeta.

Kardinalni (početni, prvorazredni) znakovi su oni s kojima počinju godišnja doba. Uz Raka, kardinalni su znakovi još i Ovan, Vaga i Jarac, ulazni znakovi u proljeće, jesen i zimu.

Rak je izabran za simbol prvog mjeseca ljeta, budući da od ljetnog solsticija dani postaju kraći, a Sunce kao da uzmiče, pri čemu podsjeća na stvarnog raka, koji se prema potrebi kreće unazad.

Pripadnicima Raka vrlo je važna prošlost, bilo osobna, obiteljska ili nacionalna. Zbog snažne poistovjećenosti sa svojim porijeklom, Rakovi su jako povezani s obitelji, zavičajem, narodom i rasom.

Kao i životinja po kojoj je nazvan, pripadnik Raka nije napastan, ali je agresivan u obrani svog identiteta, obitelji i domovine. Iako ranjiv i osjetljiv, vrlo je uporan i otporan, što je još jedan razlog zašto ga predstavlja oklopljena životinja kao što je rak.