BORIS MILETIĆ:

Pulski filmski festival dio je identiteta grada i ima perspektivu

26.03.2014 u 14:29

Bionic
Reading

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izjavio je danas, reagirajući na ideju o recesijskom, privremenom prekidu Pulskog filmskog festivala, da je taj festival dio kulturnog identiteta grada s dobrom perspektivom njegova razvoja te da nema samo potporu grada, nego i Ministarstva kulture

Spomenutu ideju iznio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar u intervjuu za Večernji list 23. ožujka. 'Nakon nedavnog rebalansa proračuna možda se priča o Puli maksimalno pojednostavi pa se pred Ministarstvo kulture izađe s inicijativom da se Pulski filmski festival na jedno vrijeme obustavi, a da se za njega namijenjena sredstva reinvestiraju u održavanje hrvatske kinematografije, spašavanje radnih mjesta i međunarodnih poslova', rekao je Hribar, napominjući kako ne želi ukidanje tog festivala, ali dovodi u pitanje njegovu financijsku održivost u doba krize.


Pulski gradonačelnik Miletić istaknuo je da je Pulski filmski festival najvažniji nacionalni festival i najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj koja ima dobru perspektivu razvoja i svake godine sve više posjetitelja.

'Gospodin Hribar u svojim izjavama kao da ne vidi pozitivan financijski aspekt festivala. Stoga smatram neumjesnim rasipavati se tumačenjima koja ne drže vodu', rekao je Miletić i dodao kako mu je u jučerašnjemu telefonskom razgovoru ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić potvrdila kako festival ima punu potporu Ministarstva kulture.

Grad Pula bitno se razvija uz filmski festival jer filmsku kulturu u gradu gajimo više od šest desetljeća i uvijek ćemo čvrsto poduprijeti i braniti svoj festival kao dio kulturnog identiteta, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Hribarovu ideju odbacuju i pulski HNS te nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin.

Čelnici pulskog HNS-a smatraju kako je skandalozna i sama pomisao da bi takva manifestacija, koja će ove godine proslaviti 61. obljetnicu, mogla prestala postojati. 'Pulski filmski festival postoji prvenstveno zbog filma i filmske publike, a film i Arena postali su dvije nerazdvojne stvari', poručili su u priopćenju za javnost čelnici pulskog HNS-a.

Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin rekao je u izjavi za novinare kako se to 'neće i ne smije dogoditi'. 'Pula je prepoznatljiva po tom festivalu i on je po dugovječnosti odmah iza venecijanskog, a to je ono čime se možemo legitimirati u svijetu. Pulski festival mora trajati i trajat će, kako god se središnja vlast odnosila prema istome', zaključio je Kajin.