TOP 10 SVIH VREMENA

Proslavite Eurosongov 55. rođendan uz pjesmu

24.05.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Na 55. rođendan najraskošnijeg, najkičastijeg i najzabavnijeg europskog glazbenog natjecanja, Eurosonga, poslušajte Top 10 najboljih euro-songova svih vremena

Dana 24. svibnja 1956. godine, u švicarskom Luganu održan je prvi Eurosong na kojem je sudjelovalo sedam zemalja sa po dvije pjesme. U godinama koje su uslijedile Eurosong je postao najveće glazbeno natjecanje koje je zadržalo vizualnu i glazbenu raskoš sve do današnjih dana. U 55 godina iznjedrio je mnoge glazbene klasike, od kojih smo mi napravili vlastiti Top 10. Zavalite se u fotelje, stavite slušalice na uši i uživajte.

10. Vicky Leandros: 'Apres Toi' (1972)

Pjevačica grčko-njemačkog porijekla 1972. pobijedila je kao predstavnica Luksemburga s prekrasnom pjesmom 'Apres Toi'.


9. France Gall: 'Poupée de cire, poupée de son' (1965)

Pjesma slavnog Sergea Gainsbourga 1965. je bila pravi hit i izvan eurovizijskog natjecanja te je prva eurovizijska pobjednica koja je polučila veliki internacionalni uspjeh.


8. Celine Dion: 'Ne partez pas sans moi' (1988)

Na samom početku karijere slavna kanadska pjevačica nastupila je na Eurosongu kao predstavnica Švicarske, i to na francuskom jeziku. U izuzetno napetom glasanju pobijedila je s jednim bodom prednosti ispred Velike Britanije.


7. Alexander Rybak: 'Fairytale' (2009)

Naš noviji favorit je norveški glazbeni vilenjak koji je veselom i bajkovitom pjesmom sasvim zasluženo odnio najuvjerljiviju pobjedu dotad.

6. Toto Cutugno: 'Insieme' (1990)

Osim što je, zahvaljujući pobjedi Rive, zapjevao i pobijedio u Zagrebu, Toto Cutugno donio je na Eurosong pravi sanremovski zvuk i s lakoćom se usadio u naše uši i srca.


5. Riva: Rock me (1989)

Iako su naše pjesme dugi niz godina bile u samom vrhu eurovizijskog natjecanja, samo jedna pjesma je zasjela na sam tron. Upravo njome odlučili smo prepoloviti naš Top 10.


4. Brotherhood of Man: Save Your Kisses For Me (1976)

Pjesma 'Save Your Kisses For Me' treća je pobjednička pjesma Velike Britanije i ujedno najprodavanija pobjednica Eurovizije svih vremena. Što nije nimalo mala stvar, ako uzmemo da se među pobjednicima našla i legendarna Abba.


3. Johnny Logan: Hold Me Now (1987)

Gospodin Eurovizija, kako ga zovu, jedini je dvaput pobijedio na slavnom Eurosongu. Prvi put na tron se popeo 1980. pjesmom 'What's Another Year', no 'Hold Me Now' nam je posebno prirasla srcu, stoga...


2. Domenic Modugno: 'Nel Blu Dipinto Dibleu' (1958)

Slavna pjesma slavnog Talijana na Eurosongu je osvojila tek treće mjesto, no s godinama se prometnula u glazbeni klasik.


1. Abba: Waterloo (1974)

Da smo prije liste napravili anketu, vjerujemo da bi većina proglasila 'Waterloo' najslavnijom pjesmom Eurosonga svih vremena. Legendarna švedska četvorka s klasikom koji ih je torpedirao u zvjezdane visine.