U ITALIJI

Pronađen izgubljeni film Orsona Wellesa

08.08.2013 u 20:49

Bionic
Reading

Izgubljeni nijemi film američkog redatelja Orsona Wellesa 'Too Much Johnson' iz 1938., za kojeg se vjerovalo da je nepovratno izgubljen nakon što je jedina poznata kopija izgorjela u požaru koji je 1970. zahvatio redateljev dom nedaleko od Madrida, nedavno je pronađen u jednom skladištu u Italiji

Film će nakon restauracije premijerno biti prikazan 9. listopada na festivalu nijemog filma Le Giornate del Cinema Muto u talijanskom Pordenoneu. Američka je premijera zakazana za 16. listopada u međunarodnom muzeju fotografije i filma George Eastman House u Rochesteru, savezna država New York.

'Imati u rukama materijal koji je Welles osobno montirao prije 75 godina izaziva osjećaje koje je nemoguće opisati', kazao je viši kustos Paolo Cherchi Usai, koji nadzire restauraciju u George Eastman Houseu.

Trodjelna komedija trebala je biti prikazana kao dio Wellesove kazališne adaptacije drame Williama Gillettea iz 1894. u redateljevu kazalištu Mercury u New Yorku, kao tri kratka prologa pojedinim činovima.

U filmu se pojavljuju glumci kazališta Mercury Joseph Cotten, Eustace Wyatt, Edgar Barrier, Ruth Ford, Arlene Francis, Mary Wickes, te sam Welles i njegova tadašnja supruga Virginia Nicholson.

U planu je bilo montirati ga uz glazbu i zvučne efekte, no nikada nije završen pa je tako predstava premijerno prikazana bez njega 16. kolovoza 1938.