U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

Projekcije filmova Petera Bielle u suradnji s ETNOFILm-om

26.04.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Američki vizualni antropolog Peter Biella gostovat će u nedjelju, 28. travnja, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje će u 18 sati u dvorani Gorgona pokazati svoja dva recentna filma: 'Poglavica i lav' i 'Masajski migranti'. Riječ je o suradnji MSU-a i festivala etnografskog filma ETNOFILm koji se održava u Rovinju

Peter Biella je pročelnik Odsjeka za antropologiju i profesor vizualne antropologije na Državnom sveučilištu u San Franciscu te bivši predsjednik Društva za vizualnu antropologiju i povremeni urednik časopisa Visual Anthropology Review.

Biella snima i proučava masajska plemena, s prekidima, već 30 godina, a poseban naglasak stavlja na edukaciju o AIDS-u koristeći se metodama primijenjene vizualne antropologije. Njegove strategije se temelje na načelima Paula Freire koji smatra da se obrazovne i društvene promjene mogu potpomoći izvana, ali da je duboko osobno razumijevanje rezultat dugoročne razmjene između učenika. Prema tim načelima tvorci filmova ne pokušavaju rješiti probleme zajednice u kojoj rade već potiču ljude da o njima razgovaraju. Stoga se tanzanijski filmovi koje Biella snima prikazuju u manjim grupama lokalnog stanovništva, nakon čeka slijede razgovori koji imaju edukativni potencijal, a potiču i kulturne promjene.

Film Poglavica i lav' zamišljen je kao etnografska biografija svakodnevice masajskog starješine Franka Ikaye u jednom tanzanijskom selu. Zahvaljujući poglavici Franku i njegovoj osviještenosti o problemima seksizma, nepismenosti i migracije koji utječu na zajednicu, njegova priča je poticaj na razgovor s drugim Masajima na okolnom području.

 
Prvi iz istoimene serije filmova 'Masajski migranti' rezultat je višegodišnjeg istraživanja s lokalnim Masajima. Film tematizira strašne životne uvjete u kojima su se našli masajski migranti u gradu Dar es Salaam, a kroz sedam trominutnih klipova zahvaća različite posljedice migracija u njihovoj zajednici.