FESTIVALSKE NAGRADE

Proglašeni pobjednici 8. Festivala 25 FPS

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2012 22:47
  • Objavljeno 29.09.2012 u 22:47
Palače milosrđa, Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt

Palače milosrđa, Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nakon što su prikazani posljednji radovi iz ovogodišnjeg programa konkurencije 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, proglašeni su dobitnici glavnih festivalskih nagrada
Promo

Promo

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Svaki od tri člana velikog žirija dodijelio je vlastiti Grand prix, a žiri kritike zajedničku nagradu. Glavni pobjednici festivala su: 'Konferencija (Bilješke o filmu 05)' Norberta Pfaffenbichlera, 'Ja sam mikro' autorica Shumone Goel i Shai Heredie, 'Umijeće lovljenja' autorice Jessice Bardsley, 'Palača milosrđa' autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta i 'Mračni vrt' Nicka Collinsa. Dobitnik nagrade publike proglasit će se sutra, u nedjelju, 30. rujna, u 18 sati, na projekciji svih nagrađenih filmova s kojom završava osmi Festival 25 FPS.

Ovogodišnja fešta filmskih eksperimenata i avangardnog filmskog stvaranja, Festival 25 FPS, iznjedrila je pobjednike svog osmog izdanja. Međunarodni žiri 8. Festivala 25 FPS djelovao je u sastavu: Mara Mattuschka, produktivna i originalna umjetnica i filmska autorica bugarskog podrijetla koja živi i radi u Beču, Sergio Fant, talijanski filmski programer za kratki i eksperimentalni film, bivši kurator programa Orizzonti na venecijanskoj Mostri te na festivalima u Locarnu i Trentu, te Daïchi Saïto, kanadski Japanac, filmski autor dobitnik nagrade Fujifilm na 25 FPS-u 2009. godine. Svaki je član žirija, po običajima Festivala 25 FPS, dodijelio zasebne nagrade, odnosno tri jednako vrijedna Grand prixa.

Mara Mattuschka je Grand prix dodijelila filmu 'Konferencija' (Bilješke o filmu 05), Norberta Pfaffenbichlera iz Austrije, a Posebno priznanje radu Forêt d'Expérimentation (Austrija, Kanada) autorice Michaele Grill.

Daïchi Saïto najboljim je proglasio film 'Ja sam mikro' autorica Shumone Goel i Shai Heredie iz Indije. Posebno ga se dojmio rad nizozemskog kolektiva Telcosystems, Uznemiren, te ga je nagradio Posebnim priznanjem.

Sergio Fant je Grand prixom nagradio 'Umijeće lovljenja' autorice Jessice Bardsley iz SAD-a, dok je Posebnim priznanjem nagradio rad Arrastre Nicholasa Brooksa iz Velike Britanije.

Članovi domaćeg žirija kritičara gledali su i birali najbolje filmove u sastavu: redatelj i kritičar Igor Bezinović, redatelj i novinar Ivan Ramljak te Bojan Mucko, filozof i etnolog. Uz opasku da su nagradili filmove koje su i sami poželjeli ponovno pogledati, glavnu su nagradu dodijelili portugalskom filmu Palače milosrđa autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta.

Kvalitetan program iznjedrio je i dva posebna priznanja koja su dodijeljena radovima: Tako svijetla budućnost Matta McCormicka iz SAD-a i Oblak neznanja Tzu Nyen Hoa iz Singapura.
Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, ujedno i organizator festivala.

Nagradu Fujifilm dodijelila je autoru filma 'Mračni vrt' Nicku Collinsu uz objašnjenje: 'U vremenu kada se govori o smrti filmske vrpce nagrađujemo autora koji nastavlja istraživati osnovu izražajne mogućnosti filma kao medija, jezika i umjetnosti da nam otkrije nove perspektive u svijetu za koji smo mislili da je istražen i jasan.' Nagrada Fujifilm sastoji se od filmskog materijala, odnosno 35 mm vrpce.

Dobitnik nagrade publike znat će se i objaviti sutra. Nagrađeni filmovi, zajedno s dobitnikom nagrade publike, moći će se ponovno pogledati sutra, u nedjelju, 30. rujna, u 18 sati u Kinu SC. Projekcije nagrađenih filmova su besplatne, a popis filmova koje ćemo gledati je sljedeći:

Konferencija (Bilješke o filmu 05) Norbert Pfaffenbichler
Ja sam mikro Shumona Goel i Shai Heredia
Umijeće lovljenja Jessica Bardsley
Palače milosrđa Gabriel Abrantes i Daniel Schmidt
Mračni vrt Nick Collins
Nagrada publike

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi